Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

isännöitsijäIsännöitsijän palkkakehitys7.9.2016 19:30
Moni tulee isännöintialalle muualta. Aikaisempaa työkokemusta voi löytyä jopa pari vuosikymmentä, mutta uudella alalla kaikki joutuvat aloittamaan nollasta. Luonnollisesti palkkakin lähtee liikkeelle pienestä lukemasta.

Kun aiheena on isännöitsijän palkka tai isännöintialan palkat yleensä, niin ensimmäisenä kiinnostaa miten isännöitsijöiden palkka on kehittynyt. Mikä oli alkupalkka työuran alkaessa ja mitä tienasit kolme vuotta myöhemmin? Kuinka suuri oli kuukausipalkkasi viiden vuoden isännöintialan työkokemuksen kohdalla ja paljonko peruspalkka oli kun tuli täyteen 10 vuotta isännöitsijänä?

Löytyykö tästä tutkittua tietoa? Konkreettista faktaa siitä, miten palkka kehittyy, kun kokemus ja osaaminen lisääntyvät? Vai saako isännöitsijä nollan ja viiden vuoden työkokemuksella saman kuukausipalkan?

isännöitsija SatakunnastaRe: Isännöitsijän palkkakehitys12.9.2016 10:44
Tuota kysymystäsi on taannoin "isännöitsijän työsopimus" ketjussa foorumissa.
Ollisi tosiaan mielenkiintoista saada tilastoitua tietoa palkoistamme!

Pääkaupunkiseutu (mahd Tku, Tre myös) muodostanee koko valtak tasolle vääristävän poikkeuksen eli sielä palkkataso ehkä jo alkupalkoissa (tutkinto suoritettu yms) luokkaa 4.000 ?. En usko, että edelleenkään keskipalkat juuri ylittää 3.000 (5-10 vuotta alalla) koko maan tasolla.
Sitten tietysti kokouspalkkot tms. omansa, joskin osuus ollee 0 - 10 % tulonmuodostuksessa.

Jostain syystä juuri nyt kaupallinen media (Arvopaperi, Kauppalehti...) "käy kuumana", että isännöinti se vasta kallis kuluerä taloyhtiöissä! Lienee sijoittajien intressessä, että "kilpailutus pelaa"...

SannaRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.9.2016 13:43
Voimme kerätä Isännöintifoorumin kautta (kyselyllä) tietoja isännöitsijöiden palkoista. Mitä luulette, saisitteko innostettua kollegoita vastaamaan? Vastausten tarkkuus voisi olla
Palkka / kk
Kokouspalkkiot / keskimäärin kk
Työntekopaikkakunta
Kokemusvuodet

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys5.11.2016 22:30
Kiinnostaisi tietää kollegoiden palkkojen kehitys. Ei se, mitä joku tienaa juuri tällä hetkellä X vuoden työkokemuksella vaan se, miten palkka on kehittynyt.

Voin aloittaa omalta osaltani: kuukausipalkkani (bruttona) on noussut noin 40 euroa viimeisen kolmen kalenterivuoden aikana. Vuonna 2014 tuli 10 euroa lisää kuukausipalkkaan, vuonna 2015 peräti 20 euron korotus ja vuonna 2016 on kuukausipalkkaani korotettu noin 10 eurolla.

Saavatko muut isännöitsijät korotuksia ollenkaan?

AITRe: Isännöitsijän palkkakehitys7.11.2016 18:52
Kolme kymppiä on palkka noussut viimeisen kolmen vuoden aikana. Tämä tuli muistaakseni kerralla tämän vuoden keväällä, sitä ennen olikin palkkakehityksen kanssa hiljaisempaa.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys8.11.2016 23:50
Siis tuon tarvii olla vitsi. 30 euroa palkannousua kolmessa vuodessa? Älä naurata. Eli reaalipalkkasi on laskenut, kuten minulla. Inflaatio pitää huolen siitä, että 1 % lisää palkkaan vuodessa tarkoittaa käytännössä sitä, että joka vuosi on käytössäsi vähemmän ostovoimaa = reaalipalkka laskee. Sietämätön tilanne.

Pikkuveli meni työelämään suoraan koulun penkiltä. Alkupalkka 2500 e/kk (brutto). Reilu puoli vuotta myöhemmin tuli 1000 euroa lisää kuukausipalkkaan. Siitä vajaa vuosi ja tuli 500 euroa lisää kuukausipalkkaan. Kuukausipalkka nousi siis 1500 eurolla noin 1,5 vuodessa. Sellaista minä kutsun palkkakehitykseksi, jollaista pitäisi olla millä tahansa alalla, myös isännöintialalla. Ainakin uran alussa.

Ajatusleikki: mikä on isännöitsijän alkupalkka ilman alan työkokemusta (pääkaupunkiseudun ulkopuolella)? Olkoon vaikka 2500 e/kk (brutto). Tuskin moni tekee töitä paljon pienemmällä, vai tekeekö? Mikä on sopiva palkka isännöitsijälle, jolla on 10 vuotta työkokemusta? Olkoon 4000 e/kk (brutto). Emmekö olekin yhtä mieltä siitä, että jos kuukausipalkan kuuluu nousta 10 vuodessa 1500 eurolla tarkoittaa se 150 euroa lisää kuukausipalkkaan joka vuosi, 10 vuotta putkeen. Miten muutoin tienaat 4000 e/kk, kun sinulla on 10 vuotta työkokemusta, jos alkupalkkasi oli 2500?

30 euroa lisää kuukausipalkkaan kerran vuodessa, niin rämmit 10 vuotta myöhemmin vain 300 euroa suuremmalla palkalla, jolla aloitit. Ei niin voi olla.

Kyllä se on niin, ettei yhdenkään isännöitsijän kuulu tyytyä mihinkään parin kymmenen euron korotukseen kuukausipalkkaan, paitsi jos sinulla on jo se 10 vuotta työkokemusta ja palkkasi on jo 4000 e/kk. Mutta siihen asti ura on kasvua ja kehitystä, niin taidollisesti kuin palkallisesti.

Tästä asiasta kaivataan aika paljon enemmän tietoa ja keskustelua.

AITRe: Isännöitsijän palkkakehitys20.11.2016 12:45
Ei tuo kolme kymppiä ole vitsi. Aloitin tällä alalla 2011 3300?/kk tämän jälkeen 2011 syksyllä palkka kohosi 3600?/kk tasolle. Sen jälkeen kehitys on siis koko lailla pysähtynyt. Tutkintoja on IAT, ITS-TEK ja AIT. Tiedostan kehityksen olemattomuuden mutta työn sijainti tällä hetkellä on hyvä ja palkkakin kohtuullinen. Työ sijaitsee juuri pks:n ulkopuolella, voisin sinnekin kulkea töihin ja kaiketi saada reilusti parempaa palkkaa. En kuitenkaan ole erityisen ihastunut reilun tunnin työmatkaan.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys20.11.2016 22:45
Mielenkiintoista. Jos aloitit alalla 2011 ja sait jo silloin 3300 e/kk, on se ollut tosi kova palkka. Varsinkin, kun sinulla tuskin on voinut olla muita tutkintoja kuin ehkä IAT. Pidän tuota todella hyvänä alkupalkkana (jos se oli pääkaupunkiseudun ulkopuolella).
Jos sen jälkeen olet suorittanut vaativan ITS-TEK -tutkinnon ja siihen päälle vielä AIT:n, niin on se outoa, jos palkka ei ole kohonnut merkittävästi.
Oma filosofiani palkkaan on se (jos olisin työantaja), että palkan pitää heijastaa työntekijän osaamista, kokemusta sekä hyötyä työantajalle. Jos minä palkkaisin jonkun alalle, maksaisin noin 2500 e/kk alkupalkkaa, kun on IAT tehtynä. Porkkana olisi tietysti siinä, että tutkintojen ja työkokemuksen kuuluu nostaa palkkaa. Palkka nousisi 100 eurolla vuodessa työkokemuksen karttuessa. ITS:n suoritus nostaisi palkan 3000 euroon/kk. Siihen pari vuotta lisää työntekoa 100 e/vuosi korotuksin ja AIT:n suoritus, niin nostaisin palkan johonkin 3600 euroon/kk.
Maksaisin AIT:lle juuri sen mitä sinä saat, mutta uran alussa maksaisin paljon vähemmän. Eihän uran alussa olevasta isännöitsijästä ole paljon riemua työantajalle. Mutta kun työkokemusvuodet karttuu ja tulee joku tutkintokin, niin kyllä palkan pitää muuttua alan alkupalkkaan nähden merkittävästi. Tämä on minun filosofiani.
Suomessa tuntuu olevan usein niin, että uran alussa (vaikkei työntekjä osaa vielä mitään) saa suhteessa ihan liian hyvää palkkaa. Sitten kun on jatkotutkinnot tehtynä ja vuosikausien työkokemus, niin palkka on muuttunut liian vähän. Alkupalkan ja 5. työkokemusvuoden kohdalla olevan palkan kuuluu olla ihan eri tuhatluvuilla.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys24.11.2016 0:20
Palkkaa pidetään yhtenä keskeisimpänä motivaation lähteistä. En tiedä onko tätä tajuttu isännöintialalla? Toki palkan motivointivaikutus riippuu muun muassa yksilön sisäistämistä arvoista, varallisuudesta ja taloudellisista tarpeista. Suuri palkka ei välttämättä juuri motivoi lisää, mutta alimitoitettuna aiheuttaa paljon työtyytymättömyyttä. Se lienee tastalla tähänkin ketjuun.

Palkka on myös eräänlainen arvon mitta. Työntekijä myy aikansa ja osaamisensa yritykselle, ja mitä korkeamman korvauksen hän siitä saa, sitä arvokkaammaksi omat panostukset koetaan. Logiikan mukaan suoritusten parantuessa tai lisääntyessä myös palkan tulisi kasvaa. Siksi tässä ketjussa puhun palkan kehittymisestä osaamisen lisääntymisen mittarina. Jos teet kolme vuotta työtä ilman että palkkasi kasvaa on minun johtopäätökseni se, että osaamisesi ei ole kasvanut -> heikentää työmotivaatiota! Palkka on konkreettisin mahdollinen mittari osaamisestasi ja arvostasi työantajallesi. Jos osaamisesi kasvaa ja työantajalle tuottamasi arvo kasvaa, mutta palkkasi ei kasva, niin sinua vedätetään. Älä ole tyhmä. Hyvästä työstä kuuluu tulla reilu korvaus.

Huvittavaa miten paljon työntekijä käyttää näiden asioiden miettimiseen, kun samaan aikaan arvon työantaja tuskin tuhlaa aikaansa miettien työntekijöidensä motivoimista ja palkitsemista. Provosoivasti voisi sanoa, että isännöintialalla monen työantajan kuuluisi olla se työntekijä ja moni työntekijä olisi paljon parempi työantaja. Hetki lähestyy, jolloin on aika vaihtaa rooleja.

AITRe: Isännöitsijän palkkakehitys24.11.2016 16:00
Olet pohdinnoissasi aivan oikeassa. Aloituspalkkani 0-kokemuksella ja pelkän IAT:n suorittaneena oli todella hyvä.

Olen tosiaan vähän PKS:n ulkopuolella mutta se on kyllä periaatteessa mahdollisella työssäkäyntialueella. Omalla kohdallani en ole vielä lähtenyt arvoani mittaamaan muiden mahdollisten työnantajien kanssa. Tähän varmasti tulee lähitulevaisuudessa lähdettyä jollain tasolla mutta haluttomuuteni lähteä pääkaupunkiseudulle hidastaa tätä ja järjellisen matkan päässä ei kauheasti muita mahdollisuuksia ole.

Olen kuitenkin sitä mieltä että nykyinen palkkani on varsin hyvin kilpailukykyinen samassa kaupungissa toimivien muiden, huomattavasti pidemmälläkin kokemuksella varustettujen, isännöitsijöiden kanssa.

Tuottavuus ei sinänsä ole paljoa kasvanut vuosien mittaan, tokihan sopimuspalkkiot ovat vähän nousseet mutta kohdemääräni on pysynyt hyvin samanlaisena. Toki arvoni työnantajalle on kasvanut paremman asiakastyytyväisyyden muodossa.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys5.2.2017 19:26
"Tuottavuus ei sinänsä ole paljoa kasvanut vuosien mittaan..."

Tämä on yksi isännöintialan ongelma yrittäjän eli työantajan näkökulmasta. Miksi kouluttaa työntekijää turhaan, kun asiakkaalta saatava rahamäärä ei juurikaan muutu. Ei ole väliä, vetääkö sen hallituksen kokouksen IAT vai AIT-isännöitsijä. Taloyhtiöltä laskutetaan yleensä sama summa (vaikka eihän sen niin pitäisi olla). Alalla vaan on vaikea saada työntekijän osaaminen siirtymään korkeampaan kuukausiveloitukseen tai kokouspalkkioon.

Mitä taloyhtiö sanoo, jos isännöitsijä suorittaa ITS:n ja kerrotaan, että taloyhtiön kuukausiveloitus nousee tämän johdosta 20 %? Mitä asiakastaloyhtiöt sanovat, jos taloyhtiöltä veloitettava kokosupalkkio nousee 20 %, kun isännöitisjä on opiskellut ja suorittanut ITS:n?

Mutta näinhän sen pitäisi olla. Työntekijän osaaminen ratkaisee hinnan. Kuukaisveloitus on matalampi, jos isännöitsijä on "vain" IAT. Jos isännöitsijä on ITS tai AIT, on kuukausiveloitus paljon korkeampi. Mutta onko asiakas valmis maksamaan? Ei varmaankaan. Saako taloyhtiö vastinetta sille, että isännöitsijällä on joku tietty tutkinto? Ei juurikaan.

Moniko yrittäjä miettii näitä asioita yhtä paljon kuin minä (olen työntekijäisännöitsijä)?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys5.2.2017 19:32
Kirjoitusvirheet edellä johtuvat tästä miniläppäristä: pieni näppis ja surkea näyttö!

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys6.2.2017 19:48
Tänään oli erään taloyhtiön hallituksen kokous (ja minulla palkatonta ylityötä). Yksi kysymys yllätti minut totaalisesti: ?Kiinnostaisiko isännöitsijää ostaa kesämökki?? Kysymystä seurasi syvä hiljaisuus. Mitä vastaan? Myönnän avoimesti, että pankkitililläni on 187 euroa ja seuraavaan palkkapäivään on 1,5 viikkoa? Paljastan tienaavani nettona alle 2000 euroa kuukaudessa ja olevani oikeasti aivan persaukinen?

Moni asiakastaloyhtiöiden hallituksen jäsenistä ei oikeasti taida tietää kuinka pieni isännöitsijän palkka voi olla. Tiedossa on isännöintitoimiston omistajan suuret ansiot, mutta ei tajuta, että palkansaajaisännöitsijän ansiotaso on kirjaimellisesti murto-osa firman johtajan palkasta. Vaikka työnkuva ja tehtyjen työtuntien määrä on käytännössä identtinen omistajayrittäjän kanssa. Omistajalla nyt vaan sattuu olemaan kuusi kertaa suurempi palkka. Tätä asiakkaiden on vaikea tajuta. Isännöitsijän työtä taidetaan pitää virheellisesti kohtuullisesti hyvin palkattuna. Toisaalta alalla on työntekijöitä eli palkansaajaisännöitsijöitä, jotka saavat kelpo korvauksen työstään. Se hämmentää asiakkaita.

Eikö olisi hyvä, että asiakas tietää, tienaako heidän taloyhtiönsä isännöitsijä 2500 e/kk vai 12000 e/kk? Vai onko sillä sittenkään väliä, jos palkasta riippumatta saa käytännössä saman palvelun? Kesämökkiä voi kuitenkin olla vaikeampi myydä sille vähän tienaavalle isännöitsijälle...

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys9.2.2017 20:21
Isännöintiliitto ja Kiinko kyselevät pitkästä aikaa isännöitsijöiden työstä. Vastatkaapa rehellisesti tutkimukseen kollegat! Mielenkiintoista nähdä millaiset tulokset tulee.
https://www.isannointiliitto.fi/isannointiliitto/tutkimukset/is%C3%A4nn%C3%B6inninammattilaiset/2014/
Viimeksi tutkittu 2014 asioita.

https://www.isannointiliitto.fi/isannointiliitto/isannointiliitontiedotteet/4381.aspx
Palkkoja tutkittu 2007.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.2.2017 19:46
Ne joilla on kuukauden 15. palkkapäivä, voivat fiilistellä täällä:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/kunnon-palkka-on-tae-ty-n-mielekkyyteen

Kunnon palkka on tärkein tekijä kun puhutaan työn mielekkyydestä. Työelämän tutkijoiden, poliitikkojen ja ennen kaikkea työnantajajärjestöjen edustajien on turha lässyttää, kuinka työ pitää isännöitsijät kiinni yhteiskunnassa. Työ on tärkeää, mutta työ ilman kunnon korvausta vain katkeroittaa isännöitsijät työnantajaansa kohtaan.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.2.2017 18:40
Ei näy isännöitsijöitä:

https://kaksplus.fi/threads/te-joilla-on-nettotulot-perheellae-6000e-kk-tai-yli.2279129/

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys20.2.2017 20:20
No joo, viimeisin palkkapäivä: kuukauden palkka kokouspalkkioineen, netto 1800 euroa.

No comments.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys25.2.2017 16:30
Piti mennä elokuviin tänään, mutta pankkitilini saldo on 56 euroa. Netto 1800 euroa ei riittänyt kuin 1,5 viikoksi. Minulla ei ole varaa mennä elokuviin tai vuokrata jotain leffaa. Olen isännöitsijä!

Onneksi seuraavaan palkkapäivään on enää 2,5 viikkoa...

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys27.2.2017 21:20
Pankkitilini saldo: 45,80 e. Luottokorttiostot viikonlopun aikana ja kaupasta ruokaa tänään yht. 149,71 euroa. Laskennallisesti ollaan siis miinuksella. Isännöitsijän työllä ei Suomessa elä. Surullinen tosiasia. Joku saattaa elää, mutta joku "kuolee pystyyn" taloudelisesti. Toivottavasti kollegoilla menee vahvemmin. Ikävä kieppua luottokorttilaskusta seuraavaan.

Onneksi seuraavaan palkkapäivään on enää 2,5 viikkoa...

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys14.8.2017 21:30
Sama rata jatkuu, mitä tulee palkkani suuruteen. Samaan aikaan joutuu lukemaan mm. tällaista:

"Maksan nuorten raksalla aputöitä tekevien poikien palkkoja. Kaikki valmistuneet amiksesta kolmen vuoden sisällä, ovat kokeneemman apuna. Eivät vastaa mistään siis yksin. Nettopalkat 2200-2700 e/kk... Että silleen."

Mikä juttu tässä on, että isännöitsijänä ei pääse lähellekään raksa-apulaisten ansioita? Moni isännöitsijä toki pääsee, ja ylikin, mutta nyt puhutaan meistä maltillisemmin palkatuista isännöitsijöistä. Lue tuosta yläpuolelta vaikkapa 20.2.2017 20:20 kommenttini asiaan liittyen.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys16.10.2017 23:30
Miten muilla? Onko tullut isoja palkankorotuksia syksyn aikana?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys10.11.2017 18:55
Isännöintialalla työskentelee Suomessa 5 000 ammattilaisia, joista puolet on isännöitsijöitä. Miten voi olla, että 2 500 isännöitsijästä tälle palstalle ei aktiivisesti eksy edes 10 henkeä? Miettikää, jos suomalaisista isännöitisjöistä 1 % kirjoittelisi täällä aktiivisesti -> 25 aktiivista kesksutelufoorumin käyttäjää. Missä kaikki ovat?

Toistan kysymykseni: millaisia palkankorotuksia olette saaneet tänä vuonna? Täällä jatkuu nollalinja. Yritykset kaikilla toimialoilla nostavat hintojaan joka vuosi, mutta työntekijöiden palkkoja ei nosteta. Outo yhtälö. Minne se raha menee?

Tek. IsännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.11.2017 18:30
Meillä sovittiin 2% palkankorotuksesta ja ensi vuonna 2,5%. Keskikokoinen yritys Pohjanmaalla.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.11.2017 20:10
Onnea vaan. Täällä sovittiin palkoista:
- 2015 ei korotuksia
- 2016 ei korotuksia
- 2017 ei korotuksia

Joka vuosi on kuitenkin korotettu isännöintipalkkioita. Rahaa tulee firmaan sisään mukavasti, mutta se menee tietysti kaikki yrittäjän taskuun. Mitäpä niille työntekijöille maksaa. Työntekijät kun kuitenkin tekevät suurimman osan työstä.

On se jännä, miten erilaiselta sopivan palkan suuruus näyttää eri puolelta pöytää: työntekijällä on yleensä tietty käsitys siitä, mikä olisi reilu palkka. Jostain syystä työantajalla on usein erilainen käsitys asioista. Harvoin niin päin, että työantaja haluaisi maksaa enemmän, mitä työntekijä mielestään ansaitsee.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.11.2017 21:15
Pohdittavaa alalla työskenteleville ja alalle aikoville:

Se mikä tässä on suurin ongelma on se, ettei omalla suoriutumisella ja saavutuksilla tunnu olevan mitään yhteyttä palkkaan. Eihän niin voi olla? Ei voi olla, että työntekijä kehittää itseään, kehittyy, oppii ja paranee taidoiltaan, mutta palkka ei muutu. Työntekijä muuttuu tuottavammaksi, mutta palkka ei muutu.

Ei voi olla, että huonolle työntekijälle maksetaan alan keskimääräistä palkkaa, jos samassa firmassa keskitason isännöitsijä saa alan keskimääräistä palkkaa ja huippusuorituksiin yltävä isännöitsijä saa myös alan keskimääräistä palkkaa. Ei voi olla, ettei työntekijän työotteella ja saavutuksilla ole mitään yhteyttä palkkaan. Ei voi olla, että "et voi saada palkankorotusta, vaikka tekisit mitä ja olisit kuinka hyvä".

Onko isännöinti ala, jossa ei kannata olla hyvä työntekijä? Vähemmälläkin ponnistelulla saa saman palkan. Epäonnistumisista ei rangaista eikä onnistumisista palkita. Kuulostaa vähän tylsältä, vai kuinka? Oikeastaan kuulostaa jopa epäreilulta! Haluatko sinä työskennellä alalla, jossa palkkaan ei vaikuta ollenkaan oletko epäonnistuja vai onnistuja? Hienoa tietysti alisuoriutujille, tervetuloa alalle, mutta jos tavoitteesi ovat vähän korkeammalla tulee sellainen olo, että miksi ihmeessä vaivautua?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys16.11.2017 17:15
"Siitä puhe mistä puute" kuuluu vanha sanonta. Jos pankkitili on tyhjä jo palkkapäivää seuraavana päivänä ei ole ihme, että raha-asiat ovat jatkuvasti mielessä. Negatiivisella tavalla.

Joku kirjoittaa suomi24:n Isännöinti-palstalla:

"MUTTA: ehkä minäkin päädyn vaihtamaan alaa hankalien työaikojen ja huonon palkan vuoksi. Ei tämä työntekijälle mikään harrastus ole. Työssä käydään sen takia, että saa rahaa. Tyytyväiset asiakkaat eivät mitenkään korvaa sitä, jos kuukausipalkka on nettona alle 2000 euroa ja iltakokoukset venyttävät työpäivän aivan liian usein yli 12 tuntiin. Omaa elämää ei keväisin ole kolmeen kuukauteen, kiitos hallitusten kokousten ja yhtiökokousten.

Eniten ahdistaa ajatus siitä, kuinka heikko eläkekertymä tulee, jos montakin vuotta tekee duunia ihan liian pienellä palkalla. Kelpaa sitten eläkkeellä ihmetellä, miten uhrasi elämänsä "ilmaiseksi". Kyllä palkan pitää olla kunnollinen jo senkin takia, että jotain jää säästöön ja eläkekertymä on edes sidettävä. Tällä hetkellä tilanne on se, että mitään ei palkasta jää jemmaan. Elän kädestä suuhun. Kaikki mitä tulee menee joka kuukausi normaaliin elämiseen. Ulkomaanmatkat ja kaikki isommat hankinnat voi unohtaa. Ei tässäkään ole yhtään mitään järkeä!"

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys17.11.2017 18:20
Tänään se viimein tapahtui. Sain palkankorotuksen? Odottakaa nyt hetki.

Työnantaja eli esimieheni kutsui minut tänään kehityskeskusteluun, jossa käytiin läpi osaltani kuluneen vuoden saavutuksia, oppimistuloksia, onnistumisia, kehityskohteita jne. jne. Lopuksi tietysti varmistettiin, että palkka on kohdallaan. Kysyin: ?Olisi palkkaa mahdollista tarkistaa?? Vastauksena sain, että ?Halutessasi palkkaa voidaan pienentää, mutta nykyisellään se on jo maksimitasolla. Firman nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei voi antaa palkankorotusta.?

Valitettavasti tiedän yrityksen taloudellisesti tilanteesta sen verran, että minulle voitaisiin antaa vaikka 1000 euroa/kk (brutto) lisää liksaa eikä se tuntuisi tai näkyisi missään. Tai maksaa ylimääräinen kahden kuukauden palkka kompensaationa siitä, ettei kolmeen vuoteen ole tullut mitään korotusta kuukausipalkkaani. Se vaan on jännä juttu, miten se euro on niin paljon oikeammassa paikassa yrityksen omistajan taskussa tai firman tilillä odottamassa, että firman omistaja nostaa sen osinkoina omaan taskuunsa. Ajatus siitä, että työntekijä on yrittäjän vihollinen, jolle pitää maksaa niin vähän kuin mahdollista ja jota palkitaan viimeisenä onnistumisista on valitettavasti totaalisesti hakoteillä.

Mutta mitäpä minä tiedän yrityksen johtamisesta, työntekijöiden motivoimisesta tai Sun Tzun (Sunzi) Sodankäynnin taidon oppien soveltamisesta yritysmaailmassa.

"Rewards for good service should not be deferred a single day"
- Sun Tzu, The Art of War

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys17.11.2017 23:15
"Tunnettu yrittäjä ja Trainers' Housen perustaja Jari Sarasvuo sanoo, että työntekijän pitäisi saada työstä riittävän korkeaa palkkaa, sillä muutoin uhkana on ajatuminen toimeentulostressiin."

Yllä olevista kommenteistani voi lukea, että taloudelliset paineet ovat kovat. Siis jos perjantai-iltana klo 23 miettii omaa palkkaansa ja tyhjää pankkitiliä (palkkapäivä oli tämän viikon keskiviikkona!), niin jossain on vika. Palkkapäivä oli ennen positiivinen asia. Odotettu päivä, vaikka eihän sitä odottanut, kun tilillä kuitenkin oli koko ajan rahaa. Nykyään palkkapäivä on kuukauden vihatuin päivä minulle. Kolmen ja puolen viikon luottokortilla eläminen kulminoituu siihen, että palkka vilahtaa tilillä: asuntolainalyhennys ja luottokorttilaskun maksu tipauttavat tilin saldon melkein nollaan.

"...liian matala palkka voi johtaa esimerkiksi sairasteluun ja tietynlaiseen järkevän toimintakyvyn menettämiseen. Se johtuu ihmisen ajamisesta eläimeksi." sanoi Saravuo syyskuussa 2017 YLEn A-Studiossa.

Työuran alussa palkat ovat yleensä pienet ja kohoavat hiljalleen, paitsi isännöintialalla. Älkää tulko alalle liian pienellä alkupalkalla, koska se alkupalkka ei tule nousemaan mihinkään! Teette neljä vuotta myöhemmin töitä ihan samalla palkalla.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.11.2017 14:30
Lauantaita eletään, joten palkka- ja palkitsemisasiat pyörivät jälleen mielessäni. Intohimonsa kullakin voisi sanoa. Minun pitäisi oikeasti olla ihan eri hommissa kuin palkkatyösuhteessa olevana isännöitsijänä. Ainakin palkkapäivien aikoihin tuntuu siltä. Huomasin muuten eilen illalla, että yksi entinen opiskelukaverini kauppakorkeakoulun ajoilta on nykyisin Lehtipiste Oy:n toimitusjohtaja. Hän tienasi vuonna 2016 mukavat 342 645 ? ansiotuloja ja 273 499 ? pääomatuloja. Ihan OK vuosi hänellä. Ehkä minä pääsen netto 2000 ?:n kuukausipalkalle jonain päivänä. Mutta kuten tunnettua, suoritetuista tutkinnoista ei työntekijälle makseta, eikä kuulukaan maksaa.

Yrityksen palkkausjärjestelmän tavoitteena kuuluu olla palkkauksen oikeudenmukaisuuden edistäminen. Palkkajärjestelmän pitää parantaa isännöintitoimistojen palkkakilpailukykyä työnantajana, tukea henkilöstön osaamisen kehittymistä, kannustaa henkilöstöä parempiin työsuorituksiin sekä kehittää ja parantaa esimiestyötä ja johtamista. Näitä tavoitteita edistetään parhaiten porrastamalla palkat työn vaativuuden ja henkilökohtaisen työsuorituksen mukaan. Palkan ei tule määräytyä senioriteetin mukaan. Jos viisi vuotta isännöitsijänä ollut työntekijä hoitaa hommat samanveroisesti kuin alalla 15 vuotta ollut AIT-isännöitsijä, kuuluu viisi vuotta alalla olleelle sama palkka! Tämä on päivänselvä asia. Jos neljä vuotta alalla ollut isännöitsijä on tehokkaampi, taidokkaampi ja ripeämpi työntekijä kuin vaikkapa 10 vuotta isännöitsijän hommia puskenut AIT-isännöitsijä, kuuluu neljä vuotta alalla olleelle parempi palkka. Eihän vaan yksikään työantaja maksa pelkästä tutkinnon suorittamisesta ja senioriteetista työntekijälle? Ne kun eivät tuota tosielämässä mitään lisäarvoa asiakkaalle. Kova väite, mutta näin se on. Miettikääpä asiaa tykönänne.

Taloyhtiön näkökulmasta katsottuna on yhdentekevää, onko taloyhtiön isännöitsijällä IAT-, ITS- tai AIT-tutkinto. Ainut mikä ratkaisee on se, että homma toimii ja isännöitsijä osaa hommansa. En sano, etteikö esim. ITS-tutkinto hyödytä asiakasta ollenkaan, mutta rutiiniasioiden hoidossa ITS:t ja AIT:t ovat pepun pyyhintään sopivaa paperia. Isännöitsijän jokapäiväisessä työssä ne eivät millään tavalla tuota lisäarvoa asiakkaalle tai paranna asiakaskokemusta. Seuraavaksi paljastan, mistä tiedät minun olevan oikeassa.

Jos nimittäin tutkinto oikeasti toisi lisäarvoa taloyhtiölle, vaikuttaisi se isännöintitoimiston perimän kuukausiveloituksen suuruuteen. Ei ainakaan meidän taloyhtiöllemme ole tarjottu vaihtoehtoa valita, otammeko IAT-isännöitsijän 700 ?/kk hintaan, ITS-isännöitsijän 830 ?/kk hinnalla vai AIT-isännöitsijän hintaan 1000 ?/kk. Jos tutkinto on peruste maksaa työntekijälle parempaa palkkaa, pitää sen myös olla peruste veloittaa asiakkaalta selvästi suurempaa hintaa. Todellisuudessa tämä ei onnistu, koska tutkinnon suorittanut isännöitsijä ei juuri koskaan pysty tuomaan konkreettista lisäarvoa isännöimälleen taloyhtiölle. Piste.

P.S. Älkää näyttäkö tätä kommenttia Kiinkolle, joka myy tutkintoja ja tutkintokoulutusta. Heille kyseessä on vain bisnes. Hekin tietävät, ettei tutkinnon suorittaminen hyödytä henkilöä itseään eikä kyseisen henkilön työantajaa juuri millään tavalla. Kiinkon kassaan jokainen myyty tutkinto tuo rahaa.

P.P.S. Olen kiinnostunut alan työmahdollisuuksista, joten yhteyttä voi ottaa. Konsultoin mielelläni esim. palkkausjärjestelmien kehittämiseen liittyvissä asioissa, jos jotain Suomen suurimmista isännöintitoimistoketjuista kiinnostaa kehittää toimintojaan. Minut löytää tältä palstalta.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.11.2017 14:32
? = euroa

Jostain syystä euron merkkiä ei tällä foorumilla voi käyttää. Se muuttuu kysymysmerkiksi.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys28.11.2017 19:10
Hiljaisuus ketjussa johtuu siitä, että nostin panksita 3000 euron kulutusluoton, että pystyin jatkamaan normaalia elämää!

Isännöitsijän hommia painetaan eli 8-12 tunnin työpäivää ja palkkaa tulee sen verran, ettei se riitä normaaliin elämiseen. Naurattaa ajatuskin siitä, että palkasta pitäisi normaalitilanteessa pystyä myös säästämään vähäsen. Isännöitsijän arkea on elää velaksi, mutta pankista sitä rahaa saa. Pirun kallis harrastus tämä isännöitsijän työ! Edellisestä työstäni sain palkkaa, nyt palkkani on niin paljon pienempi, etten kehtaa sanoa nykyisin saamaani korvausta palkaksi. Palkka riittää normaaliin elämiseen, mutta muodollienn korvaus ei riitä.

Jos joku ei ole tähän mennessä tajunnut, kuukausipalkkani oli edellisessä työssäni pari tuhatta euroa enemmän kuin nyt isännöitsijänä. Kyllä siitä hämmennystä aiheutuu, jos omasta kuukausittaisesta bruttopalkasta otetaan 2000 euroa pois ja kuuakusittainen työaika lisääntyy samalla noin 50 tuntia. Vetäisi varmaan sinutkin hiljaiseksi: teet jatkossa 50 tuntia enemmän töitä joka kuukausi ja palkasta nipistetään samalla 2000 euroa pois. Laskennallinen tuntipalkkani tipahti 35 eurosta vajaaseen 15 euroon (brutto).

Hyvää matkaa!

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.12.2017 21:00
Joka kuukausi saa jännittää palkkalaskelmaa, onko viimein tullut se monta vuotta odotettu palkankorotus. Mutta ei, ei vieläkään. Maksetaanko vuoden lopussa henkilökohtainen kannustuslisä eli ns. tulospalkkio? Ei suotta. Entä joulubonukset? Älä naurata. Työntekijää muistetaan leikkaamalla aikaisempien vuosien palkkiot kokonaan pois. Näin yritys tulee tekemään tältä vuodelta historiansa suurimman liiketoiminnan tuloksen.

Oma palkitsemisfilisofiani kuuluu: "Palkitseminen aloitetaan alhaisimmasta työntekijästä, rankaiseminen korkea-arvoisimmasta." Ei aivan toteudu työpaikallani.

Nauttikaa joulubonuksista ja muista palkkioista kaikki te, jotka niitä saatte! Minä keskitys työntekoon ja asiakkaiden palvelemiseen.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.12.2017 23:20
Erikoinen tilanne meillä tosiaan: Työntekijää muistetaan leikkaamalla palkkiot kokonaan pois. Näin toimitaan, vaikka yritys tulee tekemään tältä vuodelta historiansa suurimman liiketoiminnan tuloksen.

KSML:n mukaan: "Kannustinpalkkioiden jakaminen on tietenkin suhteessa yhtiön tulokseen. Hyvinä vuosina tulosta on mahdollista jakaa ja vastaavasti on ymmärrettävää, että huonoina bonus jää jakamatta tai se on pienempi. Tämä linjaus on luonnollisesti selvä. Epäselväksi tilanne tulee työntekijöiden näkökulmasta silloin, jos yritys on tehnyt hyvän tuloksen, mutta työntekijöille myönnettävät palkkiot jäävät pieneksi tai kokonaan myöntämättä. Tällainen käytäntö ei ole omiaan kannustamaan työntekijöitä parhaimpaan tulokseensa, vaikka pohjimmiltaan siitä bonusjärjestelmässä on kyse."

Pidetäänpä jatkossa huolta, että työjälkeni muuttuu aiempaa radikaalisti heikommaksi.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys14.12.2017 20:20
Isännöintiliitto ja Kiinko julkaisivat syksyllä 2017 Isännöinnin ammattilaiset -tutkimuksen. Mielenkiintoisin osio on numero "6. Ansiotaso". Listattuna on maantieteellisesti alueittain mm. palkkatyösuhteessa olevien isännöitsijöiden kuukausipalkkojen (eur/kk, brutto) alakvartiili, mediaani, yläkvartiili ja keskiarvo.

Koska kukaan ei usko minun olevan keskimääräistä parempi isännöitsijä tyydyn väittämään, että olen keskimääräinen isännöitsijä, jolle kuuluu keskimääräisen isännöitsijän palkka!

- Oman alueeni isännöitsijöiden kuukausipalkkojen keskiarvo on satumaisesti suurempi kuin oma kuukausipalkkani.
- Oman alueeni isännöitsijöiden mediaanipalkka on reilut 500 euroa/kk enemmän kuin minun palkkani. Uskomatonta!
- Minun kuukausipalkkani on pienempi kuin alueellani kuukausipalkkojen alakvartiili. Alakvartiili = alaneljännes eli 25 % fraktiili. Suomeksi sanottuna olen kuukausipalkaltani alueeni huonoimmin palkatun 25 %:n joukossa. Yli 75 % alueeni isännöitsijöistä saa suurempaa kuukausipalkkaa kuin minä. Tämä kaikille tiedoksi, jos jonkun mielestä valitan turhaan. Jatkuva valitus lienee sallittua, jos on alueen surkeimmin palkattujen isännöitsijöiden joukossa ja palkkakehityksestä ei ole tietoakaan!

Joka vuosi nostetaan isännöintipalkkioita myös meidän toimistossamme, mutta työntekijän palkkaa ei nosteta. Tämäkin on erikoinen yhtälö jatkuessaan vuodesta toiseen. Minne se raha menee? Mitä tapahtui isännöitsijän palkkakehitykselle?

Kolme vuotta on säästänyt rahaa järjestelmäkameran ostamista varten. Sellainen kapistus on kallis. Puhutaan 500-1000 euron hintalapusta! Tällä hetkellä säästössä ei ole euroakaan. Kuten edellä totean, palkkani ei riitä normaaliin elämiseen, mistään normaalista hankinnasta puhumattakaan. Se että rahaa jäisi kaiken jälkeen vielä vähän säästöönkin on totaalista utopiaa! Nostin vähän aikaa sitten 3000 euroa lainaa, jotta selviän normaalisen elämän kuluista.

Eli ei ulkomaanmatkoja, ei järjestelmäkameran hankkimista, ei euroakaan rahaa säästössä. Velkaa joutuu ottamaan, että raha riittää ruokakaupassa käymiseen. Haaveena saada alueen isännöitsijöiden mediaanipalkkaa, mutta palkkakehitystä ei ole. Kuukausipalkkani ei nouse. Sain vuonna 2017 bruttona yli 1000 euroa vähemmän palkkaa kuin 2016. Palkkakehitykseni on siis oikeastaan negatiivinen!

Näihin kuviin ja tunnelmiin. Hyvää joulua kaikille!

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys14.12.2017 21:30
Pakko vielä sanoa, että eihän tässä ole mitään järkeä. Olipa kyseessä taloyhtiö, yritys tai yksityishenkilö, eivät menot voi olla jatkuvasti tuloja suuremmat. Siinä tilanteessa menoja on pienennettävä tai tuloja suurennettava. Ei ole vaihtoehtoja. Ei kukaan tee työtä 8-13 tuntia päivässä, jos käteen tuleva raha ei riitä edes normaaliin elämiseen. Eikä työantajakaan voi ummistaa silmiään tilanteelta. Pitää olla aika vahvat syyt, miksi isännöitsijä saa palkkaa yli 500 euroa kuukaudessa alueen mediaanipalkkaa vähemmän. Tilanne on se, että minulta jää "saamatta" yli 6000 euroa vuodessa, koska palkkani on perusteettoman pieni. Eikä siinä vielä kaikki; millaista eläkettä kertyy pienistä ansioista? Pienestä palkasta kertyy eläkepäivä varten pieni eläke. Eli jos annat kyykyttää itseäsi nyt, olet kyykytetty myös eläkkeellä ollessasi. Sietämätön tilanne.

Tuntuu siltä, että työntekijällä on paljon suurempi riski kuin yrittäjällä. Näin myös isännöintialalla. Työntekijän riskinä on, ettei koskaan saa kunnon palkkaa. Työntekijän riskinä on, ettei saa firman voitosta osinkoja. Kun työntekijä on omistanut elämänsä ja painanut vaikkapa 10-15 vuotta duunia ja rahaa työantajansa taskuun päättää yrittäjä, että hän myy firman. Mitä työntekijä saa? Pienessä firmassa työntekijät ovat olleet avainasemassa rakentamassa bisnestä ja asiakaskuntaa. Kun tulee yrityskaupan aika, taitaa raha liikkua vain firman omistajan taskuun.

Mitä työntekijä saa?
- Joka kuukausi pienempää palkkaa kuin työantajansa, vaikka tekisi tätä pidempää päivää.
- Joka kuukausi pienempää palkkaa kuin työantajansa, vaikka olisi taidollisesti yhtä hyvä tai jopa parempi kuin työantajansa.
- Työntekijä jää ilman osinkoja joka vuosi, vaikka on ollut tienaamassa firman voittoja yrittäjän kanssa.
- Eikä työntekijä saa euroakaan, kun yritys aikanaan myydään viimeistään yrittäjän jäädessä eläkkeelle, vaikka työntekijä on ollut tekemässä yrityksestä sitä mitä se on myyntihetkellä.

Ei siis kannata olla työntekijä.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys16.12.2017 0:20
Älkää surko puolestani. Perjantai 15.12. oli palkkapäiväni ja pankkitilini saldo on peräti 210 euroa. Siitä summasta pitäisi nyt ostaa kaikki joululahjat sekä elää mukavasti seuraavat 4,5 viikkoa seuraavaan palkkapäivään asti!

Kestän pienen palkan, koska etsin koko ajan parempaa työtä ja haaveilen siitä päivästä, kun saan viimein irtisanoutua. Eniten kiinnostaa nähdä, mistä työantajani löytää tilalleni uuden työntekijän! Tulee olemaan kusiset paikat työantajallani :)

Mutta joo, minkä taakseen jättää sen edestään löytyy. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Kannattaa siis olla työntekijä.

Jos työntekijä on tehnyt töitä samalle työnantajalle yli parin vuoden ajan ja saanut vain vähäisiä palkankorotuksia tai ei lainkaan, on hyvinkin mahdollista, että hän on alipalkattu. Minä olen.

Työntekijän on mahdollista saada ansioitaan vähemmän palkkaa, jos hän on aloittanut työt alemmalta tasolta ja saanut nopeasti uusia vastuita ilman, että palkkatasoa on nostettu. Näin minulle on käynyt.

Työntekijän kannalta on tärkeää, että tehtävät ja osaaminen on kirjattu työnkuvaukseen ja ovat osa toimenkuvaa. Jos asiasta ei ole mustaa valkoisella, taidoista ja todellisesta panoksestaan tuskin saa oikeansuuruista palkkaa. Minun työstäni ei ole työnkuvausta, joten en voi olla perustasoa parempi, koska perustasoa ei ole määritelty!

Saattaa olla niin, että työntekijä näkee tekevänsä asiat paremmin tai tehokkaammin kuin muut vastaavassa, palkkaluokkaan sidotussa työtehtävässä työskentelevät. Tällaisessa tilanteessa voi olla paras vaihtoehto vain vaihtaa työpaikkaa tai ryhtyä yrittäjäksi, jos palkkaa ei ole mahdollista parantaa.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys17.12.2017 16:50
Tänään olen mietiskellyt mitä tapahtuu, jos 17 vuotta vanha mikroaaltouunini menee rikki jonain päivänä? Mitä teen, kun yhtä vanha pyykinpesukoneeni sanoo viimeisen kerran "Näkemiin, kiitos"? Entä sitten, kun vuonna 2008 ostamani tietokone pitää jonain päivänä uusia? Koska voin vaihtaa 16 vuotta vanhan autoni uudempaan käytettyyn autoon? Mistä autonvaihdon väliraha? Säästöistä. Mistä säästöistä?

Kuten tyhmempikin tietää, ei kukaan isännöitsijä voi käydä töissä siltä pohjalta, että raha ei riitä edes ruokakaupassa käymiseen. Edes se ei riitä, että palkka riittää normaaliin arkielämiseen. Se ei riitä! Rahaa on pakko tulla sen veran, että siitä jää myös säästöön. Yllä mainitut asiat tulevat jokaisella eteen ennemmin tai myöhemmin. On hankalaa, jos pyykinpesukone rikkoutuu ja oma pankkitili on jo valmiiksi 2000 euroa miinuksella.

Ymmärrän, ettei ole työantajan asia laskeskella, pystyykö työntekijä elämään palkallaan. Eihän kenenkään elämäntilanteen kuulu palkan suuruuteen vaikuttaa! On yhdentekevää, jos palkkatyösuhteessa oleva isännöitsijä voittaa Lotossa 10 miljoonaa tai jos isännöitsijän puoliso on lääkäri, joka tienaa 100 000 euroa vuodessa. Ei se tarkoita, että sellaiselle työntekijälle ei enää tarvitse maksaa palkkaa tai antaa palkankorotuksia. Yhtä lailla työantajaa ei voisi vähempää kiinnostaa, jos joku asuu ja elää yksin eikä kukaan toinen tuo palkkaa ja leipää pöytään. Ei se palkan suuruuteen vaikuta.

Jatkakaamme siis uurastus palkalla, joka on vähiten tienaavien 25 %:n joukossa. Alueen isännöitsijöiden mediaanipalkka saa säilyä haaveena tuleville vuosille. Jos näitä juttu kirjoittamalla tienaisi 10 euroa tunnissa, olisin jo aika kovissa rahoissa kiinni.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys28.12.2017 0:10
Voin jatkaa omalta osaltani: kuukausipalkkani (bruttona) on noussut noin 40 euroa viimeisen neljän vuoden aikana. Vuonna 2014 tuli 10 euroa lisää kuukausipalkkaan, vuonna 2015 peräti 20 euron korotus, vuonna 2016 kuukausipalkkaani korotettiin noin 10 eurolla ja koko vuosi 2017 mentiin ilman minkäänlaista palkankorotusta.

Palkkakehitykseni häviää kirkkaasti inflaatiolle.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys28.12.2017 23:30
Ihmiset eivät halua tuntea pysyvänsä paikallaan, vaan he haluavat edetä urallaan. Ihmiset kokevat etenemisen mukana tulevat asiat motivoivina (palkka, arvostus, valta). Ylennykset koetaan motivoivina. Titteleiden avulla voidaan luoda ylenemistasot, jotta pystytään ylenemään ja taas ylenemään. Tämä taas on osaamisen tunnustusta ja se toimii hyvin.

Miten isännöintiala on onnistunut? Työntekijän palkka jauhaa paikallaan vuodesta toiseen, työn arvostus on heikkoa ja urakehitys on sitä, että titteli on "isännöitsijä" ensimmäisestä työpäivästä viimeiseen. Työntekijä on isännöitsijä vaikka hänelle olisi 10 vuoden työkokemus. Alalla ei haluta korostaa työntekijöiden kokemuksen määrää. Ei ole nuorempaa isännöitsijää, isännöitsijää ja vanhempaa isännöitsijää. Ei ole isännöintipäällikköä tai isännöintijohtajaa.

Tämä on muuten loppujen lopuksi aika helkkarin tylsä ala, yksipuolisella työnkuvalla ja ala-arvoisella palkkauksella. Onko isännöintialalle tulijoita? Ei ole. Miksiköhän?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys28.12.2017 23:40
Vielä palkasta: "Palkan vaikutuksesta motivaatioon on monta mielipidettä eri motivaatioteorioissa. Maslowin tarveteorian mukaan, palkan kannustearvo häviää sen jälkeen, kun elämälle tärkeät fysiologiset tarpeet ja turvallisuuden tarpeet on tyydytetty. Herzberg käsittelee palkkaa lähinnä työtyytymättömyyden poistajana. Hänen mukaansa palkka ei juuri motivoi, mutta alimitoitettuna aiheuttaa paljon työtyytymättömyyttä."

Tätä kautta jokainen varmaan tajuaa jatkuvan tyytymättömyyteni. Palkan on pakko olla sen verran hyvä, että työntekijä ei joudu joka päivä miettimään palkkaansa ja jatkuvasti tyhjää pankkitiliään! Sitten vielä kun alan palkkatutkimus paljastaa, että työntekijä saa selvästi pienempää palkkaa kuin kotikaupunkinsa isännöitsijöiden mediaanipalkka, alkavat ainekset farssiin olla kasassa.

Edellisessä työssäni en joutunut miettimään palkkaani tai rahaa. Rahaa oli aina pankkitililläni tarpeeksi. Nyt mennään kädestä suuhun ja tili on tyhjä aina ennen seuraavaa palkkapäivää. Tätä on isännöitsijän arki. Siis huonosti palkatun isännöitsijän arki.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys30.12.2017 15:10
"Jos olet oikeasti hyvä, tehokas ja korvaamaton työntekijä niin reilu esimies myös palkitsee siitä. Jos olet tusina kamaa niin korotuksia on turha mennä anelemaan. Siinä hieman työelämän realiteettaja."
-Pikkupomo

Palkka-asiat siis taas mielessä. Mitäpä muutakaan näin lauantaina iltapäivällä. Pankkitili menossa taas miinukselle eli Uuden Vuoden juhlinta on osaltani peruttu, paitsi sen mitä ilmaiseksi saa juhlittua.

Minulla on sellainen olo, että paras tapa korottaa liksaansa on vaihtaa työpaikkaa tarpeeksi usein.
Isoissa firmoissa palkankorotukset menee jonkin politiikan mukaan ja usein varsin sosiaalidemokraattisesti eli nekin saa korotuksen, jotka eivät sitä varsinaisesti ole ansainneet. Pikkufirmassa voi olla sama tilanne: solidaarisuuden nimissä annetaan jokaiselle työntekijälle yhtä suuri palkankorotus. Se on väärin! Saattaa nimittäin kismittää niitä, jotka ovat omasta mielestään ahertaneet enemmän, oppineet enemmän, kehittyneet enemmän ja ovat enemmän palkkakuopassa. Yhtä suuri palkankorotus jokaiselle työntekijälle pitää huolen siitä, että ne paremmin tienaavat työntekijät tienaavat jatkossakin enemmän eikä vähemmän tienaava saa koskaan kurottua eroa umpeen, vaikka olisi firman paras työntekijä. Onko tämä sitä reiluutta?

Päivän sana on siis se, että palkankorotuskin voi olla persee*** jos se on yhtä suuri jokaiselle työntekijälle tai muutoin vain "liian pieni". Jos työntekijä saa kerran neljässä vuodessa palkankorotuksen ja se on luokkaa brutto 50 euroa lisää kuukausipalkkaan, on se ihan yhtä tyhjän kanssa.

Sitten joskus kuulee tällaisia tarinoita: "Vuoden sisällä sain kuitenkin 48% palkankorotuksen. Ensin palkkani nousi 2 kertaa kuukauden sisällä, ensin 130 eur ja sitten 100 eur. Molemmat korotukset tulivat pyytämättä, esimiesten aloitteesta. Ilmeisesti pyytettömyyteni kuitenkin huomioitiin. Kuitenkin edelleen ammattitaitooni verrattuna olin palkkakuopassa verrattuna joihinkin toisiin kaltaisiisi aktiivisiin perseennuolijoihin.

Hain toiseen firmaan töihin, jossa luvattiin roima korotus. Ilmoitin asiasta esimiehelleni, jonka jälkeen palkkaani nostetiin vielä 700 eur eli vuoden sisällä palkkani nousi miltei 1000 eurolla. Ja nyt pyyteetön ammattitaitoinen työntekijä vihdoin saa ansaitsemansa palkan ja aktiiviset perseennuolijat ovat jääneet taakse, oikeus voitti ja olen kohtalaisen tyytyväinen."

Että sellaista. Joku nostetaan palkkakuopasta korottamalla kuukausipalkkaa 1000 euroa. Nämä ovat niitä tarinoita, jotka eivät koskaan osu omalle kohdalle. Lähden vuoteen 2018 odottaen 1000 euroa lisää kuukausipalkkaani. Jos se tulee, ei inua täällä enää näy. Jos en saa tuhannen euron palkankorotusta, voi olla että kuulemme taas hyvinkin pian.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys30.12.2017 15:40
Melkein puoli tuntia pysyin poissa :)

Tässä viesti isännöintitoimistojen omistajille ja työantajille. Kun maksatte sille työntekijäisännöitsijälle palkkaa, kuuluu uran alkuvuosien palkkakehityksen olla alla kerrotun kaltainen:

KTM, 4 vuodessa palkkakehitys 1800 -> 4100.
Kerran vaihtunut työnantaja tuossa välissä. Näin omalla kohdallani korotukset menivät alipalkatusta kesätyöntekijästä ensiksi alipalkatuksi vakituiseksi ja siitä vähitellen vaativampiin asiantuntija / esimiestehtäviin.
1800
2400
2900 (asiantuntijahommiin)
3100
3900 (työpaikan vaihdos)
4100
4400 (esimiestehtäviin)

Minä olen palkkatyösuhteessa oleva isännöitsijä. Valittanut jo pitkään yli 500 eur/kk alle paikkakunnan työntekijäisännöitsijöiden mediaanipalkan olevaa kuukausipalkkaani. En keksi, miksi isännöintihommissa ei pääsisi samaan kuin tuossa edellä kerrotussa tapauksessa.

Isännöintialan palkkaus pk-seudun ulkopuolella voisi olla vaikkapa tällaista (palkat brutto):

2000 eur/kk alkupalkka uudelle työntekijälle ilman työkokemusta isännöintialalla
2300 eur/kk kun 1 vuosi työkokemusta ja IAT suoritettu
2500 eur/kk kun 2 vuotta työkokemusta
2700 eur/kk kun 3 vuotta työkokemusta
2900 eur/kk kun 4 vuotta työkokemusta
3000 eur/kk kun 5 vuotta työkokemusta
3200 eur/kk kun 6 vuotta työkokemusta ja ITS suoritettu
3300 eur/kk kun 7 vuotta työkokemusta
3400 eur/kk kun 8 vuotta työkokemusta
3500 eur/kk kun 9 vuotta työkokemusta
3600 eur/kk kun 10 vuotta työkokemusta
3700 eur/kk kun 11 vuotta työkokemusta
4000 eur/kk kun 12 vuotta työkokemusta ja AIT suoritettu
4050 eur/kk kun 13 vuotta työkokemusta
4100 eur/kk kun 14 vuotta työkokemusta (tämän enempää ei kukaan työntekijälle maksa)

Eli tuollaiseen pitäisi työntekijän perustellusti päästä pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja vastaavasta tuollaista pitää työantajan uskaltaa luvata: pysy talossa, älä vaihda työpaikkaa, sitoudu, kehity ja tee hemmetisti duunia, niin yllä mainittu toteutuu.

Minulle ei ole luvattu mitään, minua ei ole edes yritetty motivoida, eikä myöskään annettu palkankorotuksia. Neljä vuotta ilman palkankorotusta lienee sanaton viesti -> irtisanoudu ja vaihda työpaikkaa. Onneksi tiedän, että irtisanouduttuani työantajani löytää kyllä tilalleni uuden työntekijän, tosin 1000 euroa/kk kalliimpaan hintaan.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys3.1.2018 22:30
Palkkavertailu.com sivustolta katselin isännöitsijöiden palkkoja. Ei voi muuta sanoa kuin, että huh huh. Olen roimasti alle keskipalkan! Suomalaiset naisisännöitsijät ovat ilmoittaneet saavansa keskimäärin 3046 euroa/kk ja miehet peräti 3347 euroa/kk (brutto). Kyllä vetää hiljaiseksi. Nuo ovat tähtitieteellisen korkeita palkkoja. Jos saisin 500 euron palkankorotuksen, olisi silti alle naisten 3046 euroa/kk. Jos tämän luet, älä itke äläkä naura, kiitos.

Onneksi rankka kevät ja loputtomat iltakokoukset ovat jo pian ovella ja oma ns. normaali elämä päättyy muutamaksi kuukaudeksi. Yli 200 tuntia ylitöitä iltakokousten muodossa, joista rahallinen korvaus on täysin ala-arvoinen. Siitä osittain kiitos Suomen progressiiviselle ansiotuloverotukselle. Nyrkkisääntönä on, että pienipalkkainenkin voi laskea marginaaliveron olevan noin 45 % eli vaikka kokouspalkkioita maksetaan, niin kun siitä lystistä pienipalkkainenkin saa käteensä vain noin 55 %, ei tässä juhlita. Ei nyt eikä huomenna.

Marginaaliverolla tarkoitetaan lisätuloihin kohdistuvaa veroa. "Marginaaliveroprosentti kuvaa kuinka paljon palkkatason ylittävästä tulosta verot kasvavat. Esimerkiksi kun 40 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan tulot nousevat 10 euroa, hänen veronsa nousevat 4,71 euroa. Näin saadaan marginaaliveroprosentiksi 47,1 %."

Alalla olevaRe: Isännöitsijän palkkakehitys5.1.2018 15:31
Pankkitoimihenkilöt lakkoilevat parhaillaan, kun työnantajat yrittävät saada työntekijät töihin iltaisin ja viikonloppuisin. Pitäisikö isännöitsijöiden tehdä vastaavaa ja kieltäytyä esim. iltakokouksista? Eikun, nyt eletään vuotta 2018 ja Suomessa ei ole edelleenkään työehtosopimusta, joka koskisi isännöitsijöitä.

Kyllähän niitä alipalkattuja aina alalle saadaan huijattua (hetkeksi), mutta luulisi nyt esim. Isännöintiliitolla ja Kiinteistöliitolla olevan sen verran intressejä ajaa asiaa voimakkaammin myös median kautta, että jokin tolkku tähän saataisiin. Eikun, Isännöintiliitto on miehitetty valtakunnallisten ketjujen nokkamiehillä, joilla ei ole mitään intressejä ajaa minkäänlaisia parannuksia alan työntekijöille.

10 % per vuosi jää jatkossa isännöitsijöitä eläkkeelle. Ei tällä menolla kaksiselta vaikuta alan tulevaisuus. "Viimeinen sammuttaa valot".

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys5.1.2018 22:48
"Erittäin hyvin sanottu siellä perällä." Noinhan se menee. Palkansaajaisännöitsijä on "aina" töissä ja kevään kokouskaudella kertyy mielenkiintoinen määrä ylitöitä iltakokouksista, joista korvaus maksetaan työaikalain vastaisesti kiinteällä kokouspalkkiolla. Työaikalain mukaanhan vuorokautisesta ylityöstä maksetaan ekalta kahdelta tunnilta +50 % ja sen jälkeen +100 % laskennallisen tuntipalkan päälle. Tai jotain tuohon suuntaan. Edes tämä ei toteudu isännöintialalla. Ylityöstä saa kiinteän kokouspalkkion riippumatta siitä, oli ylityötä 30 minuuttia vai 2,5 tuntia.

On kyllä erikoinen ala tämä isännöintiala. Yritysten voittoja tulee suunnata omistajien osinkojen ohella myös työntekijöiden palkkapusseihin. Yhteiskunta tarvitsee korkeampia palkkoja, jotta kotimainen kysyntä voi tukea talouskasvua ja verokertymä kasvaa samalla. Tarvitsemme talouteen positiivisen kierteen asianmukaisten palkkojen ja haittakorvausten muodossa. Nollasopimusten aika on ohi. Vuosi 2018 on isännöitsijöiden palkankorotusten vuosi!

Pidä huoli, että myös sinä saat minimissään 100-200 euroa lisää kuukausipalkkaasi ja ylityökorvaukset työaikalain mukaan.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys8.1.2018 18:50
"10 % per vuosi jää jatkossa isännöitsijöitä eläkkeelle. Ei tällä menolla kaksiselta vaikuta alan tulevaisuus. "Viimeinen sammuttaa valot"."

Surkeat työehdot ja heikko palkkaus (tarkoitan työntekijöitä, en alan yrittäjiä) pitävät huolen siitä, että isännöintialalle ei hakeuduta; Isännöitsijäksi ajaudutaan. Kun pitkäaikainen duuni lähtee alta ja elämää on pällistellyt puoli vuotta Kelan peruspäivärahalla työttömänä alkaa jo kummasti kinnostaa isännöitsijän hommat laittomista ylitöistä ja alipalkkauksesta huolimatta.

Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, kun vanha polvi jää eläkkeelle. Millaiset isännöitsijät johtavat taloyhtiöitä 10 tai 20 vuoden kuluttua?

Isännöitsijä minäkinRe: Isännöitsijän palkkakehitys8.1.2018 20:48
Ei työehtosopimusta tälle alalle, paikallinen sopiminen on hyvä! 7 vuotta alalla ITS-TEK, AIT suoritettu ?firman piikkiin?, IAT ennen alalle tuloa. Yhdellä työpaikan vaihdolla nykytilanne: liukuva työaika, kokouspalkkiot, vähän yli 4000?/kk, 19 kohdetta. Ei, en ole töissä pääkaupunkiseudulla.

Jos palkka ja työehdot eivät ole kohdallaan - paikka vaihtoon.

Alalla olevaRe: Isännöitsijän palkkakehitys12.1.2018 16:58
"Ei työehtosopimusta tälle alalle, paikallinen sopiminen on hyvä!"

Joo, en itsekään ole turhan byrokratian ystävä ja palkka on mielestäni lähtökohtaisesti työnantajan ja työntekijän välinen asia sopia. Mutta varsinkin työaikoihin, liukumiin, työn seuraantaan yms. pitäisi sopia jonkinlaiset (minimi)säännöt.

Edelleenkin tämän alan suurin haaste on ylivoimaisesti se, että isännöitsijöiden keski-ikä on melkein 55 vuotta ja vain noin 10 % on alle 40-vuotiaita. Nuoria siis tarvitaan kipeästi alalle, mutta nämä hyvin "epätyypilliset" työajat kyllä karkoittavat suurimman osan potentiaalisista tulijoista alalle. Minusta tuo pitäisi olla laajemminkin huolen aihe jo nyt, että nuoria ei saada alalle. Pitäisi rohkeammin puhua myös julkisuudessa siitä, että 25-30 hoidettavaa taloyhtiötä per isännöitsijä tietää n. 100-120 kokousta vuodessa. Ja tästä taas päästään siihen ongelmaan, ettei nuoria tule alalle. Jos edes suht normaalin oman elämän viettäminen kiinnostaa.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys16.1.2018 23:40
"Ei työehtosopimusta tälle alalle, paikallinen sopiminen on hyvä! 7 vuotta alalla ITS-TEK, AIT suoritettu "firman piikkiin", IAT ennen alalle tuloa. Yhdellä työpaikan vaihdolla nykytilanne: liukuva työaika, kokouspalkkiot, vähän yli 4000 eur/kk, 19 kohdetta. Ei, en ole töissä pääkaupunkiseudulla."

Olet siis työntekijä? Onko tuo peruspalkka vai lasketko siihen mukaan kokouspalkkioita?

Jos joku saa pääkaupunkiseudun ulkopuolella peruspalkkaa yli 4000 eur/kk (brutto) + kokouspalkkiot niin en osaa muuta sanoa kuin onnea vaan! Tällä suunnalla isossa toimistossa isännöitsijöitä kiusataan antamalla 30 kohdetta. Palkka on tietääkseni silti aika heikko.

Itse olen töissä pienemmässä toimistossa. Minulla on liki 25 taloyhtiötä hoidossa ja haaveilen 3000 euron (brutto)kuukausipalkasta.

Ei isännöintialasa sinällään vikaa ole, mutta työntekijöiden palkkaus on liian usein aivan ala-arvoinen. Se johtaa mielenkiintoisiin tilanteisiin, joissa pieni isännöintitoimisto voi omistajalleen olla erittäin tuottava rahantekokone. Jokainen joka ymmärtää mistä yrityksen kulut muodostuvat osaavat lukea rivienvälistä, maksaako isännöintitoimisto kovin hyviä palkkoja työntekijöilleen, jos 300 000 euron liikevaihdolla tehdään tulosta yli 100 000 euroa. Liikevoittoprosentti yli 30.

Minä luen tuollaisen isännöintitoimiston tilinpäätöksen tunnusluvuista, että työntekijöille maksetaan liian vähän. Ei tällä alalla, jossa paikallisten yrittäjien mukaan "katteet on kilpailtu minimiin" kukaan voi tehdä 300 tuhannen liikevaihdolla yli 100 tuhatta euroa tulosta. Vähän voisi maksaa työntekijöille enemmän!

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.1.2018 19:20
Jos haukun työantajia liian pienen palkan maksamisesta, niin yhtä lailla ihmettelen kuka on niin tyhmä, että maksaa työntekijälleen "liikaa"? Miksi maksaa vaikkapa 4200 euron (brutto) kuukausipalkkaa, jos aivan varmasti se sama työntekijä tekisi työtä 3700 euron kuukausipalkalla. 500 euroa/kk + työantajan palkan sivukulut noin 25 % = 625 euroa/kk = 7500 euroa vuodessa.

Jos minä olisin työantaja, pitäisin mieluusti itse sen 7500 euroa vuodessa. Ehkä työantajani ajattelee juuri näin! "Miksi maksaa työntekijälle liikaa."

Tosiaan, jos isännöitsijä tekee töitä 2500 euron (brutto)kuukausipalkalla, miksi ihmeessä korottaa palkkaa 3000 euroon tai johonkin tähtitieteellisen suureen 3500 euron kuukausipalkkaan?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.1.2018 19:30
Piti vielä kirjoittaa palkkoihin liittyen siitä, että kuinkahan harkittua liian pienen tai liian suuren palkan maksaminen on? Moniko työantaja aktiivisesti miettii ja varmistaa, että työntekijäisännöitsijä saa reilun palkan? Mikä on motiivi maksaa "liian" hyvin? Työntekijän sitouttaminen? Halu varmistaa, ettei työntekijä irtisanoudu, perusta omaa isännöntitoimistoa ja yritä viedä puolet nykyisen työantajansa asiakkaista mukanaan? Jotain mikä tietysti on ymmärrettävä tapa kiittää liian pienestä palkasta.

Kuvitteleeko minun työantajani, että 2500 euroa (brutto) on reilu palkka isännöitsijälle, jolla on monivuotinen kokemus alalla ja yli 20 taloyhtiötä hoidossa? Vai onko se totaalisen harkittua, että maksetaan työntekijälle niin vähän kuin mahdollista, niin pitkään kuin mahdollista ja sitten kun työntekijä lopulta irtisanoutuu, niin palkataan tilalle vastaavan koulutuksen ja kokemuksen omaava isännöitsijä vaikka sitten 1000-1500 euroa suuremmalla kuukausipalkalla?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.1.2018 20:00
Toisaalta oma työantajani on kaikkein fiksuin: miksi maksaa työntekijälle niin paljon palkkaa, että siitä jää työntekijälle jotain säästöön? Pahin skenaario on juuri se, että työantaja maksaa tosin hyvin palkkaa, vaikkapa brutto 4200 euroa/kk. Työntekijä tekee kiitollisena töitä ja saa säästettyä palkastaan halutessaan esim. 1000 euroa/kk. Muutamassa vuodessa työntekijä pystyy säästämään niin paljon rahaa, että hänellä on varaa irtisanoutua, perustaa oma isännöintitoimisto ja alkaa kilpailla entistä työantajaansa vastaan. Ei hyvä tilanne!

Oma työantajani lienee miettinyt asian niin, että maksetaanpa niin pientä palkkaa, ettei siitä jää minulle mitään säästöön! Teen viisi vuotta työtä eikä pankkitililleni ole kertynyt euroakaan. Elän kirjaimellisesti kuukausipalkasta seuraavaan. Tuskin sitä tarvitsee rautalangasta vääntää, ettei alle 2000 euron nettopalkasta jää asuntolainaa lyhentävälle mitään säästöön. Kaikki mitä tulee menee. Kuukauden kulut ovat noin 2000 euroa, suurin piirtein sama kuin kuukauden nettotulot. Vastaavasti liki 3000 euron nettokuukausipalkasta pystyy jo säästämään ihan kivasti. Viiden vuoden aikajänteellä minulla on säästössä nolla euroa, kun taas nettona 1000 euroa/kk enemmän tienaava isännöitsijä laittaa säästöön juuri tuon palkkojemme erotuksen 1000 euroa/kk. Enemmän tienaava on säästänyt viidessä vuodessa 60 000 euroa ja minulla on viiden vuoden uurastuksesta muistona nolla euroa. On siinä vähän eroa: nolla vai 60 000 euroa säästössä? 10 vuoden aikajänteellä tilanne on vielä järkyttävämpi: onko sinulla säästössä nolla euroa vai 120 000 euroa.

Ei ole tosiaan yhdentekevää, millä palkalla suostuu tekemään töitä. Ihmisellä menee tietty rahamäärä normaalin elämiseen riippumatta siitä kuinka suuri palkka on. Sen rajan yläpuolella alkaa jäädä rahaa säästöön. Jos tulot ja menot ovat yhtä suuret, ei työnteossa ole käytännössä mitään järkeä. Olen juuttunut tähän hivenen kiusalliseen ansaan tällä hetkellä. Ei siis pelkoa, että irtisanoudun ja perustan oman isännöintitoimiston. Tyhjä pankkitili ja nolla euroa säästössä pitävät huolen siitä, että olen nykyaikainen palkkaorja sanan varsinaisessa merkityksessä. Tilannehan on se, että minulla pitäisi olla paljon suurempi palkka, että pystyisin säätämään rahaa ja perustamaan kilpailevan isännöintitoimiston. Toisaalta jos saisin 4200 euroa/kk, miksi ihmeessä enää miettisin yrittäjäksi ryhtymistä ja kilpailevan toimiston perustamista?

Tarvitse suuremman palkan, että pääsen pois nykyisestä työstäni, mutta suuremman palkan saatuani ei minun tarvitsekaan päästä pois, kun sitten työnteossa onkin taas järkeä!

Nuori isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys22.1.2018 13:42
Jututtaessa alalla toimivia tulee esiin, että myös pääkaupunkiseudulla toimivilla isännöitsijöillä on iso hajonta hoidettavien taloyhtiöiden määrässä. Jollakin on 14, toisella taas 20. Tämä aiheuttaa sen, että peruspalkassa on helpostikin 1000 euroa/kk oleva ero, joten palkkoja vertaillessa pitäisi tietää aina myös "työmäärä". Sekä lisäksi muut mahdolliset etuudet, täällä joku kirjoittikin aiemmin, että kokouspalkkion lisäksi kuluneen työajan saa myös työaikapankkiin vielä merkitä mikä on aika iso etuus.

Mitä tulee meihin nuoriin isännöitsijöihin, niin tulevaisuudessa varmastikin yleistyy kehitys, että työnantajia aletaan enemmän "kilpailuttamaan" keskenään eli kuka maksaa parhaiten ja tarjoaa muutenkin hyvät työedut. Nykyistä heikkoa palkkatasoa ehkä siedetään vuoden-pari, että työkokemusta karttuu ja sitten on helpompi vaatia se, mitä itselle kuuluu ja mielellään vähän enemmänkin.

Tuossa ollaan kyllä asian ytimessä, että suuri iltakokousmäärä karsii valtaosan nuorista pois, jotka voisivat kuvitella muutoin alalle tulevan. Kumma juttu, että tälle ongelmalle ei haluta tehdä alan sisällä mitään ja se vaikuttaa olevan ns. alan normikäytäntö. Uuden taloyhtiön tullessa isännöintiin toimistohan voisi ilmoittaa, että vaadimme hallituksen jäsenten järjestävän omat aikataulunsa siten, että vuoden aikana voidaan kokoontua 2-4 kertaa klo. 8-16 välisenä aikana. Poikkeustapauksissa klo. 16 jälkeen, joka on hinnoiteltu sitten niin suolaisesti, että sitä aikaa alkaa löytyä päiväsaikaan. Yhtiökokous sitten kerran vuodessa iltaisin. Alkaisi työ tuntua mielekkäämmältä ja vähän houkuttelevammalta myös nuorten osalta.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys27.1.2018 11:50
Minä taas täällä, kuinkas muuten. Kirjoittelet asiaa. Iltakokoukset vievät kiusallisella tavalla aikaa. Sitten on vielä se, että kokoukset ovat oikeasti illalla! Minulla oli tällä viikolla tällainen työpäivä:
töihin klo 8.00, työpäivä päättyi klo 16.00, mutta jäin tekemään palkattomia ylitöitä vajaaksi tunniksi. Sitten suoraan kotiin syömään, siitä suoraan taloyhtiölle pitämään hallituksen kokous, joka alkoi klo 18.00. Arvatkaapa kauanko hallituksen kokous kesti? Klo 18.00-20.30 eli 2,5 tuntia. Kokouksen jälkeen menin isännöintitoimiston kautta kotiin. Olin kotona klo 21.30. "Mukava" 13,5 tuntinen työpäivä yhden hallituksen kokouksen takia! Tuokin kokous olisi voinut olla vaikkapa klo 15.00-17.30 tai jos suoraan sanotaan, kokous olisi voinut kestää tunnin tai puolitoista tuntia vähemmän ilman sitä jatkuvaa bullshitiä, jota tuonkin taloyhtiön hallitus jauhaa. Näkeehän se kokouksen kestosta, ettei 2,5 tunnin hallituksen kokouksessa ole mitään järkeä varsinkaan, kun taloyhtiössä ei ole suunnitteilla mitään remonttia. Tuo oli niin "peruskokous" kuin vain voi olla. Käytiin lapi tilinpäätös (jossa ei ollut mitään ihmeellistä) ja sovittiin, milloin pidetään yhtiökokous. Siihen meni 2,5 tuntia ja kokous oli klo 18.00-20.30. Ei mitään järkeä!

Ensi viikolla on taas hallituksen kokouksia. Jäsenten työaikojen takia eivät pääse kokoukseen työajallani, eivätkä edes klo 16 tai 17 alkavaan kokoukseen. Minulla on kahtena eri päivänä yksi hallituksen kokous kumpanakin iltana, toinen alkaa klo 18.00 ja toinen klo 19.00. Miettikääpä sitä.

Mitä järkeä on työpäivässä, joka on klo 8-16 ja sitten illalla on kokous klo 19 alkaen? Kolmen tunnin odotusaika rikkoo illan tosi ikävästi. Kotona ehtii käydä kääntymässä, mutta ei ehdi tehdä mitään pitkäjänteistä. Koko ajan katsot kelloa, että "pian pitää lähteä kokoukseen."

Nöyrtyvätkö muut isännöitsijät pitämään hallituksen kokouksen klo 19 alkaen, jos hallitus näin pyytää? Järkeä tässä ei ainakaan ole hitustakaan! Teet työpäivän klo 8-16 ja illalla kokous klo 19.00-20.30. Siinä se ilta sitten menikin ja kun katsoo sitä ansiotasoa millä tätä duunia tekee, niin ei tosiaan tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Surkea duuni, surkea palkka ja pitää olla "aina töissä".

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys6.2.2018 23:40
Päivitetty isännöitsijän maltillinen ansiokehitystaulukko vuodelle 2018 pk-seudun ulkopuolella (palkat peruspalkkaa, brutto). Ylityökorvaukset, tulospalkkiot, kokouspalkkiot jne. tulevat peruspalkan päälle.

2300 eur/kk alkupalkka uudelle työntekijälle 4 kk:n koeajalla, ei työkokemusta alalta
2500 eur/kk koeajan päätyttyä
2600 eur/kk kun 1 vuosi työkokemusta ja IAT suoritettu
2700 eur/kk kun 2 vuotta työkokemusta
2800 eur/kk kun 3 vuotta työkokemusta
2900 eur/kk kun 4 vuotta työkokemusta
3000 eur/kk kun 5 vuotta työkokemusta
3300 eur/kk kun 6 vuotta työkokemusta ja ITS suoritettu
3400 eur/kk kun 7 vuotta työkokemusta
3500 eur/kk kun 8 vuotta työkokemusta
3600 eur/kk kun 9 vuotta työkokemusta
3700 eur/kk kun 10 vuotta työkokemusta
3800 eur/kk kun 11 vuotta työkokemusta
4000 eur/kk kun 12 vuotta työkokemusta ja AIT suoritettu

PK-seudulla voi lisätä yllä mainittuihin palkkoihin 500 eur/kk.

Nuori isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys7.2.2018 17:33
" PK-seudulla voi lisätä yllä mainittuihin palkkoihin 500 eur/kk."

Noin pienellä palkanlisäyksellä ei kaiketi kukaan lähde maakunnasta PK-seudulle, jos ei ajattele siinä sivussa urakehitystä yms. mahdollisuuksia.

Pieni vertailu (laskettu sis. kirkollisveron):

Isännöitsijä Oulussa : bruttopalkka 2500 ?/kk --> nettopalkka n. 1870 ?/kk (veroprosentti 17)
Isännöitsijä Helsingissä : bruttopalkka 4000 ?/kk --> nettopalkka n. 2730 ?/kk (veroprosentti 23,5)

1500 ?/kk parempi bruttopalkka jättää siis Helsingissä käteen nettona n. 860 ? enemmän. Siitä, kun vähentää asumisen hintaeron, niin isännöitsijälle ei tosiasiassa jää PK-seudulla montaa satasta enemmän käteen kuussa, vaikka bruttopalkka on 1500? korkeampi.

Työnantajan ongelma ei tietysti ole Suomen progressio- ja marginaalivero, mutta sanoisin, että palkan olisi oltava PK-seudulla melkeinpä tuplat maakuntaan verrattuna, että se kannustaisi myös tienesti mielessä vaihdokseen. Ei isännöitsijän (palkka)työllä pääse edes PK-seudulla rikastumaan.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys9.2.2018 23:10
Totta. Ei isännöitsijän (palkka)työllä pääse edes PK-seudulla rikastumaan. Toista on yrittäjänä. Ei yrittäjäkään ehkä rikastu, mutta vaurastuminen on enemmän kuin todennäköistä.

Mitä sitten on huono palkka? Yksi hyvä määritelmä on: "palkka jolla elää kädestä suuhun, josta ei mitään jää käteen." Se on huono palkka ja minä määritelmän elävä esimerkki. Tammikuun palkkani riitti kolmeksi viikoksi. Taas oli tili tyhjä viikko ennen helmikuun palkkapäivää. Jotenkin tämäkin aika v-mäistä, kun toistuu kuukaudesta toiseen.

Tämä menee jo ketjun aiheen ohi, mutta esimerkkiisi liittyen on pakko todeta, että Suomessa on niin järkyttävän ankara ansiotulojen verotus jo keskituloisella (tarkoitan sekä veroprogressiota että sen seurauksena marginaaliveroa), että ei kukaan tervejärkinen kirkkoon kuulu. Harvalla normaalituloisella on halua tai ylipäänsä varaa antaa omia rahojaan kirkolle, kun tuntuu ettei muutenkaan jää mitään käteen!

Onneksi tänne kirjoittelu ei maksa mitään. Muutoin olisin ollut henkilökohtaisessa konkurssissa jo pitkään.

AITRe: Isännöitsijän palkkakehitys10.2.2018 19:28
Olen joskus, poikkeustapauksessa, suostunut aloittamaan hallituksen kokouksen klo 18.00. Tavallisesti en tällaiseen suostu, vaan edellytän, että kokous aloitetaan viimeistään klo 17.00. Isännöitsijällä ei ole mitään velvollisuutta ryhtyä pelleksi.

Ilta omaa aikaaRe: Isännöitsijän palkkakehitys12.2.2018 14:35
" Olen joskus, poikkeustapauksessa, suostunut aloittamaan hallituksen kokouksen klo 18.00. Tavallisesti en tällaiseen suostu, vaan edellytän, että kokous aloitetaan viimeistään klo 17.00. Isännöitsijällä ei ole mitään velvollisuutta ryhtyä pelleksi."

Tätä asennetta tarvitaan enemmän! Tuo klo. 17 pitäisi olla viimeinen mahdollinen kokouksen aloitusajankohta. Ei isännöitsijällä tosiaankaan ole mitään velvollisuutta jäädä iltoja istumaan ja odottelemaan, että milloin kokouksen aloitus sopisi taloyhtiön väelle. Jos esitetty ajankohta taloyhtiölle ei sovi, niin sitten sovitaan sellainen päivä, että kokous voidaan aloittaa viimeistään klo. 17.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys24.2.2018 11:50
Oikotie-palvelusta löytyi mielenkiintoinen palkkavertailu/palkkalaskuri. Syötät ammatin ja työkokemuksen vuosissa, niin se kertoo palveluun nimettömänä ilmoitetut palkat. Viimeinkin konkreettista tietoa, mitä isännöitsijät keskimäärin tienaavat milläkin työkokemuksella. Tämä tukee sitä, että palkan kuuluu kehittyä jatkuvasti työkokemuksen ja osaamisen lisääntyessä. Näin ei omalla kohdallani ole ollut palkan osalta. Osaaminen ja työkokemus ovat lisääntyneet, mutta palkka polkee paikallaan.

Oikotie, ammatti isännöitsijä, kuukausipalkka brutto:
työkokemus 0-2 vuotta, 2406 eur/kk
työkokemus 2-5 vuotta, 2951 eur/kk
työkokemus 5-10 vuotta, 3555 eur/kk

Eli kyllä uran alkuvaiheessa, ensimmäisen 10 vuoden aikana, palkan kuuluu olla jatkuvassa kasvussa, ihan joka vuosi. Jos näin ei ole, kannattaa vaihtaa työpaikkaa.

MattiRe: Isännöitsijän palkkakehitys5.3.2018 15:18
Huh huh. Onko teillä mitään käsitystä siitä, kuinka pienet isännöintipalkkiot pk-seudun ulkopuolella ovat?!maksappa siitä 4000 työntekijälle kuussa

TarmoRe: Isännöitsijän palkkakehitys6.3.2018 23:38
Tuntuu isännöintipalkkiot olevan ihan kivasti kohdallaan. 7189 asukkaan pikkukunnassa Länsi-Suomessa paikallisen isännöintitoimiston liikevaihto on 300 000 euroa ja liiketoiminnan tulos 100 000 euroa. Liikevoittoprosentti yli 30. Kyllä on katteet kohdallaan tai työntekijöiden palkat aika pienet. Minkä alan firma tekee 300 tonnin vaihdolla 100 tuhatta euroa tulosta?

Näkisin, että aika paljon on varaa kasvattaa työntekijöille maksettuja palkkoja :D

MattiRe: Isännöitsijän palkkakehitys9.3.2018 13:53
pitääpä siinä yrittäjällekin jäädä voittoa!yrittäjä kantaa vastuun ja riskin joten ihan oikein että hälle jää viivan alle jaettavaa

TarmoRe: Isännöitsijän palkkakehitys16.3.2018 21:26
Kerrotko minkä vastuun ja riskin yrittäjä kantaa?

TarmoRe: Isännöitsijän palkkakehitys16.3.2018 21:40
Kerro sitten perään, miten muka työntekijällä ei ole mitään riskiä! Aina puhutaan yrittäjän riskistä. Miksi ei muuten koskaan puhuta työntekijän riskistä?

Jaa, että mitä riskiä on työntekijällä? Rakkaat yrittäjät ja työpaikkojen luojat, työntekijällä on se riski, että omistaa elämänsä rahan tekemiseen työantajansa taskuun, painaa ylitöitä ilman ylityökorvausta, venyy tarpeettoman suuriin suorituksiin, sairastaa vuosilomalla (eli ei ole koskaan sairaslomalla) ja kaikki tämä sitoutuminen palkitaan 2000-3000 euron bruttokuukausipalkalla. Työntekijän riski on siis se, ettei koskaan tienaa paljon vaikka firmalla menisi lujaa! Riski, ettei koskaan saa säästettyä rahaa, kun keskimäärin kaikki vähä minkä tienaa menee normaaliin elämiseen.

Ulkomaanmatkoista ei voi kuin haaveilla ja alla on 18 vuotta vanha auto. Ei voi vaihtaa toiseen käytettyyn, kun ei ole euroakaan laittaa autonvaihdon välirahaa vaikka painaa duunia 50 tuntia viikossa sillä 2400 euron bruttopalkalla.

Sitten olet tehnyt pari vuosikymmentä rahaa työnantajallesi, niin miten se palkitaan? Omistaja-yrittäjä myy firman, laittaa taskuunsa puoli miljoona euroa ja ne kaksi työntekijää, jotka olivat konkreettisesti rakentamassa sen yrityksen eivät saa euroakaan. Olo on vähän, että mitä vitt**. Minkä eteen se työntekijä painoi pari vuosikymmentä duunia? Sen eteen, että saatiin pieni narikka rakennettua sen kokoiseksi firmaksi, että omistaja sai myytyä sen puolella miljoonalla eurolla. Koko sen kahden vuosikymmenen ajan se omistaja muuten tienasi selvästi enemmän kuin ne duunarit ja nosti kaiken päälle osingotkin joka vuosi. Ilmeisesti sen takia, että hänellä on se yrittäjän riski.

Helposti unohtuu tämä työntekijän riski. Painat duunia ja mitään palkintoa ei koskaan tule. En täällä leveile, mutta kyllä yrityskaupan yhteydessä työntekijöille kuuluu siivu myyntitulosta. Ei se vaikkapa 100 000 euroa iso raha ole, kun perse verillä painat 20 vuotta rahaa omistajan taskuun!

Että kiitos tyhjästä! Ei ole mennyt elämä hukkaan!

Toinen työntekijän riski: kahden vuosikymmenen uurastus palkitaan YT-neuvotteluissa potkuilla. Harvemmin yrittäjä nimittäin itselleen antaa potkuja.

Kolmas työntekijän riski: kun menee lujaa, tehdään pitkää päivää ilman ylityökorvauksia ja vaikka business kukoistaa, niin palkka ei jousta ylöspäin ollenkaan! Yrittäjä tuplaa vuosipalkkansa ja nostaa seuraavana vuonna kaupanpäälle muhkeat osingot, mutta työntekijä ei saa euroakaan enempää kuin edellisenä vuonna. Yksi työntekijän riskeistä on se, että firmalla alkaa mennä tosi hyvin. Ei pelkoa, että se näkyisi duunarin palkkapussissa. Miten näin voi olla, jos työntekijä laskuttaa 40 % yhtiön liikevaihdosta?

Hyviä kysymyksiä. Työntekijällä on mielettömät riskit. Miten kukaan haluaa olla työntekijä?

Työ "yrittäjän riski" on sitä propagandaa, jolla työväki pidetään ruodussa. Mieti kun joku myöntäisi, ettei yrittäjällä ole oikeasti yhtään enempää riskiä kuin työntekijällä?

TarmoRe: Isännöitsijän palkkakehitys16.3.2018 21:45
"yrittäjä kantaa vastuun ja riskin joten ihan oikein että hälle jää viivan alle jaettavaa"

Uskotko edes itse tuohon kirjoittamaasi? Ihan oikeasti?

Olen ollut nolla päivää sairaslomalla viimeisen vuosikymmenen aikana, painan palkattomia ylitöitä ja laskutan ihan törkeästi rahaa omistajan taskuun. Omistaja lähtee perjantaina töistä mökille klo 12, meikäläinen lähtee kotiin klo 18. Joka viikko palkatonta ylityötä. Jonkun ne omistaja-yrittäjän työt tarvii tehdä, kun hän viettää viikonloppua! Yrittäjän riski on siis se, ettei työntekijä tee hänen työtehtäviään :D

Toisaalta kuka työntekijä kehuja odottaakaan, kun omistaa elämänsä työnantajan firman voittojen maksimoimiseen 12 euron laskennallisella tuntipalkalla?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys17.3.2018 12:40
Matti: tässä vähän vastinetta sinulle. Vastaustasi odotellessa ;)

Elämä on riskejä vastaan varautumista. Riskejä voi hallita omalla käyttäytymisellä ja tekemisellä: voit vapaasti päättää mihin maahan matkustat lomalle, mitä suuhusi laitat, kuinka intiimissä kanssakäymisessä olet kenenkin kanssa ilman suojausta, laitatko nastat talvikenkiisi ja otatko influenssarokotuksen. Oman kodin ja omaisuuden voit turvata vakuutuksella. Voit myös vakuuttaa kotisi palovakuutuksella, autosi kaskovakuutuksella ja henkesi henkivakuutuksella.

Yrittäjän riskit on aivan liian laaja kategoria käsiteltäväksi sellaisenaan. Riskien eri osa-alueistakin voisi kirjoittaa paksut kirjat kustakin. On strategista riskiä, liiketoiminnallista eli bisnesriskiä ja operatiivista riskiä. Jos asia kiinnostaa enemmän, voit sinäkin käydä yliopistossa suorittamassa jonkin sortin ylemmän korkeakoulututkinnon aiheesta, mutta muista etteivät suoritetut tutkinnot vaikuta ollenkaan siihen palkkaan, jota sinulle maksetaan työelämässä, mutta ei nyt eksytä raiteilta.

Väitetysti yrittäjän kuuluu tienata paljon, koska yrittäjällä on niin paljon riskiä. Vai niin. Mitä ovat yrittäjän riskit isännöintialalla? Voiko riskejä vastaan suojautua?

Riskit ovat sekä globaaleja että paikallisia. Globaalit riskit vaikuttavat kaikkiin yrityksiin sijainnista ja toimialasta riippumatta, mutta eivät kuitenkaan samalla tavalla. Globaalien riskien lisäksi on paikallisia riskejä. Nämä liittyvät mm. asiakkaisiin ja kilpailijoihin samalla markkina-alueella. Yrityksen sisäiset riskit liittyvät mm. työntekijöihin. Yrittäjän itsensä sairastumiseen tai kuolemaan voi varautua oikeanlaisella vakuutuksella.

Isännöintialan riskisyys on erilaista riippuen mm. siitä, missä päin Suomea yritys toimii. Muutkin seikat vaikuttavat riskisyyteen, mutta nyt ei käsitellä niitä, koska en tienaa tästä kirjoittamisesta euroakaan eikä tarkoitukseni ole toimia johdon konsulttina ilman palkkaa. Jos yrityskauppoja ei huomioida, ja kuten edellä kirjoitan, paikkakuntani eniten liikevaihtoa viime vuosina kasvattanut isännöintitoimisto tiedetään huonoimmaksi. Tämä ei ole oma mielipiteeni vaan faktinen eli faktoihin perustuva universaali mielipide. Yhtiön liikevaihto on kasvanut orgaanisesti yli 50 % muutamassa vuodessa. Liikevoittoprosentti oli selvästi yli 10 tuoreimmalla julkisella tilikaudella. Kadehdittavia lukuja kaupungin huonoimmalta isännöintitoimistolta. Voimme vetää kuitenkin sen johtopäätöksen, että tällä paikkakunnalla yrittäjällä ei ole liiketoimintariskiä. Asiakassuhteet ovat pysyviä eikä aitoa kilpailua alan toimijoiden kesken ei ole. Vaikka hoitaisit hommat keskinkertaisesti tai vielä huonommin, ei ole pelkoa taloyhtiöiden kilpailuttavat isännöintiä. Täällä ei kilpailuteta isännöintiä eikä talohuoltoa. Kerran valittu yritys on yhteistyökumpani tuleviksi vuosikymmeniksi.

Tällä paikkakunnalla yrittäjän merkittävin riski ovat työntekijät. Mitä tehdä, jos kaikki yrityksen kaksi työntekijää irtisanoutuvat? Kaatuuko isännöintitoimisto? Mistä löytyy uudet osaavat työntekijät, joita paikkakunnalta nyt vaan ei löydy? Irtisanoutuvat työntekijän korvaaminen uudella on vaikeaa tai mahdotonta. Erikoista, ettei se näy ollenkaan maksetuissa palkoissa.

Lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella yrittäjä suojautuu työntekijän kuoleman varalle ja estääkseen työvoimaa karkaamasta kilpailijalle, on työantajan maksettava sellaista palkkaa, ettei ole pelkoa kenenkään tarjoavan tällä paikkakunnalla parempaa. Jos kuukausipalkkani tuplataan tai triplataan ja sovitaan sen lisäksi tulevan palkkakehityksen ja muun palkitsemisen periaatteet, voin allekirjoittaa vaikka 10 vuoden määräaikaisen työsopimuksen. Riski siitä, että irtisanoutuisin on poistettavissa kokonaan. Näin väite siitä, että yritystoimintaan liittyvien riskien takia paikallisen isännöintialan yrittäjän kuuluukin tienata neljä-viisi kertaa suurempaa kuukausipalkkaa kuin työntekijäisännöitsijänsä ja siihen päälle vielä nostella kymmenien tuhansien eurojen osingot on totaalisesti vesitetty.

Yrittäjän paremmalle palkalle tällä paikkakunnalla ei siis ole tosiasiallista perustetta, eikä tarvitsekaan olla! Yrittäjällä on vähemmän riskiä kuin työntekijälle, mutta hän saa silti tienata enemmän! So what? Bisnes nyt vaan pyörii niin, että työntekijä myy aikaansa työantajalleen ja työantaja maksaa siitä sen mitä maksaa. Työntekijä saa sen jälkeen päättää, onko palkka riittävä korvaus antamastaan ajasta. Se mitä työantaja saa rahastettua työntekijän työpanoksesta kertoo kuitenkin työntekijän todellisesta arvosta. Ne johtopäätökset mitkä siitä ovat vedettävissä, ovat jokaisen työsuhteessa olevan omia asioita. Työntekijällä saattaa olla enemmän riskiä työntekijänä kuin ryhtymällä yrittäjäksi. Mullistava väite, mutta totta. Availee vähän ihmisten silmälappuja näkemään tilanteen uudella tavalla.

Jos vielä lopuksi kehun vähän itseäni voin todeta, että kontribuutioni aiheen käsittelyyn tällä foorumilla on kiistaton. Valitettavasti se ei näy lompakossani millään tavalla. Aikamme ilmiöistä huvittavimpia ovat kaiken sortin blogit ja Youtubeen videologgaavat teinit, jotka oikeasti tienaavat sisällöllisesti kovin kevyellä annillaan rahaa. Jotkut heistä tienaavat jopa kunnon vuosipalkan, siis enemmän kuin minä. Täällä ei ole pelkoa, että tilillesi (tai tililleni) tulisi euron lanttia vaikka käyttäisit vapaa-aikaasi mielenkiintoisen sisällön tuottamiseen. Toki mielenkiintoisuus on kovin subjektiivista, mutta tänne kirjoittamalla ei pääse edes sille kuuluisalle siivoojan tuntipalkalle.

MariannaRe: Isännöitsijän palkkakehitys29.6.2018 22:17
En ole käynyt pitkään aikaan foofrumilla ja ilokseni huomaan, että täällä on syntynyt todella paljon keskustelua palkoista. Hyvä, sillä sitä tarvitaan!! Olen itsekin yrittänyt selvittää palkkauksia ja sitä millainen palkka juuri minulle kuuluisi. Palkat ovat aikamoinen "peikko" ja niistä ei paljon puhuta. Isännöintiala on täysin villiä länttä ja siellä maksetaan mitä kehdataan. Se kiinnostaa, että mistä teidän palkkanne koostuu tai mikä on sen peruste? Itselleni on sanottu, että palkkaani vaikuttaa isännöinnissäni olevien talojen määrä ja niistä kertyvät kuukausittaiset isännöintipalkkiot alvittomana. Kokouspakkiot päälle ja ylityötunnit vapaana.
Tällä hetkellä työkokemus on viisi vuotta IAT ja ITS, peruspalkka 2200?/kk pääkaupunki seudun ulkopuolella. Työnkuva on, että kaikki tehdään itse sihteeriä ei ole, eli isännöitsijä tekee myös tilinpäätökset. Tekninen tuki on ainoa helpotus. Työpaikallani ei ole nostettu työntekijöiden palkkoja moniin vuosiin eli moni on sillä palkalla, kuin mitä on saanut taloon tullessaan. Odotan mielenkiinnolla kommentteja tähän.

MattiRe: Isännöitsijän palkkakehitys30.6.2018 19:51
Jos tuo 2200 euroa on bruttopalkka, niin olet rankasti alipalkattu tuolla työkokemuksella.

Palkkauksen perusteita kai harvemmin isännöintialalla mitataan mitenkään. Koska alalla ei ole työehtosopimusta, niin on täysin työntekijästä kiinni, että minkälaisen palkan ja muut edut saa neuvoteltua. Aika yleinen käytäntö - ainakin isoissa firmoissa - on se, että isännöitsijän palkka on n. 1/3 verottomista isännöintipalkkioista. Jos siis isännöitsijän kohteiden palkkiot ovat yhteensä ilman veroa 9000 euroa/kk, on isännöitsijän palkka 3000 euroa/kk jne. Ja tähän sitten kokouspalkkiot päälle. Osassa firmoista kokouspalkkioiden lisäksi saa myös kokouksien työtunnit vapaana, kuten myös itselläni on, mikä on aika tärkeä etu. Tänäkin keväänä tuli n. 100 tuntia liukumia, jotka voi nyt kesän ja syksyn aikana pitää vapaana. Lisäksi osassa firmoista voi olla käytössä lisämyynnistä isännöitsijälle tuleva provikka, joka on normaalisti n. 15-20 % verottomasta lisäveloituksesta.

2200 euron palkalla pitäisi mennä heti pomon puheille ja vaatia korotusta. Sitä ennen vaikka verotoimiston päätteeltä tarkastamaan, että mitä työkaverit tienaa ja muiden toimistojen työntekijät. Seuraavan viiden vuoden aikana noin puolet isännöitsijöistä jää eläkkeelle, nyt on työntekijän markkinat. Tälle alalle ei ole jonossa tulijoita, joten hyvin asiansa hoitava isännöitsijä voi alkaa aika vapaasti hinnoittelemaan oman työnsä arvon.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys1.7.2018 14:00
"Työpaikallani ei ole nostettu työntekijöiden palkkoja moniin vuosiin eli moni on sillä palkalla, kuin mitä on saanut taloon tullessaan."

Onko taloyhtiöiltä veloitettavia isännöintipalkkioita nostettu? Jos on, kuuluu työntekijän palkankin nousta! Ei voi olla (niin kuin meillä), että isännöintipalkkioita nostetaan joka vuosi ja se rahaa menee firman omistajan taskuun. Työntekijän palkka ei nouse.

Mutta palkkoihin: kuten täällä on naureskeltu, on 2500 eur/kk (brutto) peruspalkkana aivan alinta kastia. Täällä jengi juttelee 3000 eur/kk (brutto) ALKUPALKOISTA pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Sinulla on viisi vuotta työkokemusta. Peruspalkkasi ei voi olla alle 3000 eur/kk. Tai sen ei kuulu olla. Varsinkin jos teet myös kirjanpitäjän työt = tilinpäätökset. Minä teen tilinpäätöksiin toki toimintakertomuksen, mutta muutoin tilinpäätös kuuluu kirjanpitäjän tehtäväksi.

Tuo oli hyvä vinkki edellä eli laske paljonko vastuullasi olevista taloyhtiöistä tulee rahaa työantajallesi. Minun vastuullani on muistaakseni noin 9500 eur/kk (alv 0) taloyhtiöt eli työantajani rahastaa 9500 euroa/kk taloyhtiöiltä ja maksaa minulle 2500 eur/kk. Tällainen yhtälö.

Tässä laskelmassa on toki ongelmana se, että pienessä firmassa työantaja eli omistaja-yrittäjä pitää yleensä itsellään isännöintipalkkioltaan suurimmat ja helpoimmat taloyhtiöt ja antaa työntekijälle ne pienimmät, vaikeimmat ja V-mäisimmät taloyhtiöt, joista on yhtä paljon tai jopa enemmän työtä kuin isännöintitoimiston omistajan vastuulla olevista. Näin ollen se ei ihan mene niin, että laske vastuullasi olevien taloyhtiöiden kuukausiveloitukset ilman alvia ja päättele siitä paljonko voisit saada palkkaa.

Pienessä toimistossa voisi kuvitella, että työntekijän kuuluu parhaimmillaan saada kuukausipalkkana 50 % vastuullaan olevien taloyhtiöiden alvittomista kuukausiveloituksista. Työantaja tekee voittonsa em. siivun lisäksi siitä rahasta, mitä tulee isännöitsijäntodistuksista, postimaksuista, valokopioista, erillisveloituksista seka omasta siivustaan taloyhtiöiltä veloitettavista kokouspalkkioista.

Tyypillinen kuvio, miten kokouspalkkioita veloitetaan: isännöintitoimisto laskuttaa taloyhtiöiltä pidetyistä kokouksista vaikkapa 120 euroa/kokous. Siitä arvonlisävero pois ja rahaa tulee isännöintitoimiston tilille 97 euroa. Isännöitsijä saa vaikkapa puolet arvonlisäverollisesta palkkiosta eli 60 euroa/kokous. Huomaatko paljonko firman tilille jää rahaa jokaisesta SINUN pitämästäsi kokouksesta, vaikka huomioidaan palkan sivukulut työantajalle?

Että kyllä se isännöintitoimisto voitollista tulosta tekee, vaikka työntekijäisännöitsijä saisi peruspalkkana 50 % isännöimiensä taloyhtiöiden verottomista kuukausipalkkoista. Minun kuukausipalkkani voisi täten olla 4750 eur/kk, mutta eipä vaan ole.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys1.7.2018 14:10
"Tällä hetkellä työkokemus on viisi vuotta IAT ja ITS, peruspalkka 2200 eur/kk pääkaupunki seudun ulkopuolella."

Tuossa on se ongelma, että tarvitset HETI vähintään 500 euroa lisää kuukausipalkkaasi ja sekin on vasta ensiapua. Ainut vinkki on siis, että vaihda työpaikkaa ja pyydä jostain toisesta firmasta vaikkapa 3200 eur/kk peruspalkkaa. Tulee helpommin kuin neuvotella 1000 eur/kk lisää nykyiseen palkkaasi :D

Olethan lukenut isännöintialan palkkatutkimuksen, jotta tiedät alan palkat?

Isännöintiliitto ja Kiinko julkaisivat syksyllä 2017 Isännöinnin ammattilaiset -tutkimuksen. Mielenkiintoisin osio on numero "6. Ansiotaso". Listattuna on maantieteellisesti alueittain mm. palkkatyösuhteessa olevien isännöitsijöiden kuukausipalkkojen (eur/kk, brutto) alakvartiili, mediaani, yläkvartiili ja keskiarvo.

Hae googlella: Isännöinnin ammattilaiset 2017. Katso paljonko paikkakunnallasi isännöitsijän kuuluu saada palkkaa!

Päivitetty isännöitsijän maltillinen ansiokehitystaulukko vuodelle 2018 pk-seudun ulkopuolella (palkat peruspalkkaa, brutto). Ylityökorvaukset, tulospalkkiot, kokouspalkkiot jne. tulevat peruspalkan päälle.

Tämä on tekemäni viitteellinen ohje työantajille ja työntekijöille, paljonko palkan kuulu olla.

2300 eur/kk alkupalkka uudelle työntekijälle 4 kk:n koeajalla, ei työkokemusta alalta
2500 eur/kk koeajan päätyttyä
2600 eur/kk kun 1 vuosi työkokemusta ja IAT suoritettu
2700 eur/kk kun 2 vuotta työkokemusta
2800 eur/kk kun 3 vuotta työkokemusta
2900 eur/kk kun 4 vuotta työkokemusta
3000 eur/kk kun 5 vuotta työkokemusta
3300 eur/kk kun 6 vuotta työkokemusta ja ITS suoritettu
3400 eur/kk kun 7 vuotta työkokemusta
3500 eur/kk kun 8 vuotta työkokemusta
3600 eur/kk kun 9 vuotta työkokemusta
3700 eur/kk kun 10 vuotta työkokemusta
3800 eur/kk kun 11 vuotta työkokemusta
4000 eur/kk kun 12 vuotta työkokemusta ja AIT suoritettu

PK-seudulla voi lisätä yllä mainittuihin palkkoihin 500 eur/kk.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys1.7.2018 15:10
Olen edelleen aivan lokossa ja "shokissa" Mariannan kirjoituksesta: "Tällä hetkellä työkokemus on viisi vuotta IAT ja ITS, peruspalkka 2200 eur/kk pääkaupunki seudun ulkopuolella."

ITS taskussa ja viiden vuoden työkokemuksella joku työantaja kehtaa maksaa työntkeijälleen, ITS-isännöitsijälle puolen vuosikymmenen työkokemuksella 2200 eur/kk, joka olisi jopa alkupalkaksi luvattoman vähän. Aivan uskomaton tilanne!

Samaan ikaan alalta kuulu tllaista: "Aloitin tällä alalla 2011 3300 e/kk, tämän jälkeen 2011 syksyllä palkka kohosi 3600 e/kk tasolle. Työpaikka on pääkaupunkiseuden ulkopuolella."

Että sellaista. Joku saa heti kolme ja puoli tonnia kuukaudessa (ja tuokin oli jo 2011, sen jälkeen alan ansiotaso on noussut!!!). Joku toinen raataa viisi vuotta niska limassa, tekee ITS:n ja saa sen jälkeen 2200 eur/kk vuonna 2018. Ei hyvää päivää! 2200 eur/kk olisi ollut ala-arvoisen surkea palkka 10 vuotta sitten! Tänä päivänä tilanne on vielä järkyttävämpi.

Sanottakoon, että 2200 eur/kk on kiinteistösihteerin palkka. Kirjanpitäjä saa 2500-3000 eur/kk täällä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Jokainen voi tältä pohjalta miettiä, paljonko ITS-isännöitsijän kuuluu saada viiden vuoden työkokemuksella. Kyllä, summa on yli 3000 eur/kk + kokouspalkkiot.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys1.7.2018 15:10
*lukossa

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys2.7.2018 9:00
Olen ensimmäistä päivää kesälomalla tänään ja heti täällä tikkaamassa tutkimustietoa!

https://palkkavertailu.com/palkka/is%C3%A4nn%C3%B6itsij%C3%A4

Käypä katsomassa, miten palkkasi vertautuu muiden isännöitsijöiden kuukausipalkkoihin. Palveluun nimettömänä ilmoitettujen kuukausipalkkojen mukaan isännöitsijän keskipalkka kuukaudessa on 3162 euroa (brutto). Palkka on peruspalkka ilman kokouspalkkioita ja/tai ylityökorvauksia.

Jos jäät paljon tuon 3162 eur/kk alle, kannattaa vähän tutkia tilannetta ja syytä asiaan! Minä olen ilmoittanut oman palkkani tuonne palveluun.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys2.7.2018 9:10
Vähän kaipaamme Marianne sinua vielä varmistamaan ja vahvistamaan, onko 2200 eur/kk kuukausipalkkasi brutto vai netto? Palkoista jutellessa on aina ihan välttämätöntä ilmoittaa, että tietää mistä puhutaan.

Jos minä kerron palkakseni 2500 eur/kk ei siitä vielä selviä, onko se brutto vai netto. Edes nettopalkaksi se ei ole kummoinen. Kun selviää, että se on brutto eli siitä otetaan verot pois, palkka on lähinnä naurettavan surkea. Tienaan nettona alle 2000 eur/kk, jos ei tule kokouspalkkioita. Kesällä harvemmin tulee!

Missä ovat muut Suomen 2500 isännöitsijää kertomassa palkoistaan? Kaipaan kommenttejanne! Miten palkkasi on kehittynyt tämän vuoden aikana? Paljonko työantajanne takoo tulosta?

Odotan mielenkiinnolla kommentteja tähän.

MariannaRe: Isännöitsijän palkkakehitys2.7.2018 11:30
Kiitos vastauksistanne ja reagoinnista asiaani. Bruttopalkkani on tosiaan 2200?/kk, eli kun verot otetaan pois niin todella surkeahan se on. Tässä sen näkee, että naisia poljetaan. Olisikohan sama asia jos olisin mies? Työnantaja on sitä mieltä, että jos he maksavat koulutuksen niin siihen menee rahaa sen verran, että turha on lisää palkkaa pyydellä.

MattiRe: Isännöitsijän palkkakehitys2.7.2018 23:52
Ei se varmaan sukupuolesta ole kiinni, isännöintialan palkkaus on ns. "Villi Länsi" ja jos ei itse ole vaatimassa, niin aivan varmasti työnantaja yrittää vedettää minkä ehtii.

Teet siis 5 vuoden alan työkokemuksella ja ammattitutkinnolla töitä ja palkkasi vastaa nippanappa kaupan kassan palkkaa (?) Tuo on nätisti sanottuna "kettuilua" työnantajaltasi sinua kohtaan. Miksi et vaihtaisi kaupan kassalle, siellä on kuitenkin iltalisät yms. käytössä? No, tajusit varmaan ironian tästä. Jos kerran työnantaja ei ole valmis palkkaa lisäämään, niin työnantaja vaihtoon saman tien. Tuolla kokemuksella pitäisi olla ihan eri palkkatasolla.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys4.7.2018 11:10
Olisi kiva tietää, olisiko Mariannan työantajalla oikeasti varaa maksaa parempaa palkkaa? Ilmeisesti yrityksen kassa ei ole aivan tyhjä, jos on varaa laittaa työntekijä suorittamaan ITS-tutkinto. Se nyt kuitenkin maksaa muutaman tuhatta euroa. Nurinkurista filosofiaa kouluttaa työntekijää tuhansien eurojen panoksella, mutta ei maksaa suurmepaa palkkaa sen jälkeen.

Oman työantajani filosofia on päinvastainen: olen IAT eikä lisäkoulutusta heru, koska sehän olisi business-näkökulmasta työantajaltani tosi tyhmää: miksi työantajani laittaisi minut suorittamaan ITS:n, maksaisi koulutuksen ja sen jälkeen "joutuisi" maksamaan minulle suurempaa palkkaa, kun olisin ITS-isännöitsijä? On helpompi, kun pidetään työntekijä koulutuksellisesti minitasolla, jotta palkkakin voi olla minimitasolla. Näin firman kassaan jää enemmän rahaa. Ei tarvitse maksaa koulutusta, eikä suurempaa palkkaa.

Omasta työantajastani ei sen enempää kuin tunnusluvut: liikevaihto 350 000 euroa, liiketoiminnan tulos 100 000 euroa. Liikevoittoprosentti lähes 30.

Jokainen joka ymmärtää tunnusluvuista jotain tajuaa, että minun työantajallani olisi varaa maksaa enemmän palkkaa työntekijöilleen, myös minulle.

MattiRe: Isännöitsijän palkkakehitys4.7.2018 15:31
" Oman työantajani filosofia on päinvastainen: olen IAT eikä lisäkoulutusta heru, koska sehän olisi business-näkökulmasta työantajaltani tosi tyhmää: miksi työantajani laittaisi minut suorittamaan ITS:n, maksaisi koulutuksen ja sen jälkeen "joutuisi" maksamaan minulle suurempaa palkkaa, kun olisin ITS-isännöitsijä?"

Siinähän on myös se "vaara" työnantajan näkökulmasta, että lisäkoulutuksen kautta sinulla on entistä parempi mahdollisuus vaihtaa/saada tarjouksia muilta isännöintitoimistoilta.

Meillä (keskisuuressa kaupungissa) isännöintialan tilanne on nyt sellainen, että isännöintitoimistot soittelevat aika härskistikin toisten toimistojen isännöitsijöille ja tarjoavat töitä. Isännöintiala on viimeisen 20-25 vuoden toiminnallaan ajanut itsensä siihen pisteeseen, ettei alalle ole halukkaita tulijoita kuin muutamia ja kun puolet isännöitsijöistä jäävät seuraavan 5 vuoden aikana eläkkeelle, niin ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa. Työnantajat eivät halua kokemattomia isännöitsijöitä mielellään palkata, joten ainoa vaihtoehto on houkutella työntekijöitä toisista toimistoista. Senkään takia ei ole mitään mieltä olla lojaali nykyiselle työnantajalle, jos palkka on esim. Mariannan esittämällä tasolla.

MariannaRe: Isännöitsijän palkkakehitys4.7.2018 20:36
Onhan se hyvää PR:ää kun on koulutetut isänöitsijät, eihän se sitä tarkoita, että pitäisi maksaa enemmän palkkaa. Aina vedotaan siihen, että ei noudateta mitään työehtosopimusta, työmäärään ja työntekijän sivukuluihin. Syyllistetään suorastaan siitä, että kun tullaan heille jo mutenkin kalliiksi niin sitten vielä kehdataan vaatia lisää palkkaa. Kuninkahan suuri se työmäärä pitäisi olla, että palkkaa saisi nostettua, kun tuntuu ettei mikään riitä. Työntekijät ovat työnantajille niin kalliita, että heidän pitää vetää minimi palkalla, että omistajat voivat jaella osinkoja. Valitettavasti meilläpäin en ole kuullut, että isännöintitoimistot soittelisivat ja kyselisivät työntekijöitä. Mutta kaikki on nykyään mahdollista, en ihmettele enää mitään. Työnantajan tunnusluvut: Liikevaihto 535000, Liikevoitto 0,7% ja tilikauden tulos 3000. Ei voi muuta toivoa kuin, että PRO saisi vihdoin aikaan isännöitsijöille työehtosopimuksen.

ITSRe: Isännöitsijän palkkakehitys5.7.2018 11:58
"Onhan se hyvää PR:ää kun on koulutetut isänöitsijät, eihän se sitä tarkoita, että pitäisi maksaa enemmän palkkaa."

Lähtökohtaisesti muilla aloilla ammattiosaamisen ja työkokemuksen kasvaessa se näkyy myös palkassa, mutta isännöintiala on tietysti tässäkin asiassa poikkeus muutamia hyviä työnantajia lukuunottamatta.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys8.7.2018 22:30
Olen itse samaa mieltä ITS:n kanssa: "Lähtökohtaisesti muilla aloilla ammattiosaamisen ja työkokemuksen kasvaessa se näkyy myös palkassa."

Mielestäni on aivan selvää, että ITS-isännöitsijälle tai AIT:lle on "pakko" maksaa parempaa palkkaa kuin alan perustutkinnon suorittaneelle.

"Työntekijät ovat työnantajille niin kalliita, että heidän pitää vetää minimi palkalla, että omistajat voivat jaella osinkoja."

Pitää paikkansa. Kyllä yrittäjä eli työantajani selvästi nauttii siitä, miten raha paukkuu omaan taskuun (ja firman tilille), mutta naureskelee ajatukselle maksaa työntkeijälle hyvää palkkaa. Työntekijälle maksettu raha on aina pois siitä kakusta, jonka voisi ottaa itselle.

Työntekijä häviää yrittäjlle muutenkin kuin vain palkan suuruuden osalta. Vähän menee jo ketjun aiheen ohi, mutta yrittäjä saa työntekijästä poiketen kunnon palkkaa ja osingot päälle eikä siinä vielä kaikki: sitten tulee lisäksi kaikki ne "lelut" ja kulut, joita yrittäjä voi ostella firman rahoilla itselleen ja lapsilleen. Toki tässä ollaan jo laittomilla teillä, joten ei jatketa pidemmälle. Vihjataan vaikka näin, että eihän kukaan kuvittele, että esimerkiksi isännöintitoimiston omistajan lapselle ostettu tietokone olisi isän palkkarahoilla ostettu? Miksi ostaa tavaraa kotiin firman omistajan omista rahoista, joista on joutunut maksamaan ansiotuloverot, kun voi firman rahoilla ostaa kotiin pelit ja vehkeet itselle ja lapsien käyttöön, ja laittaa kulut firman kirjanpitoon?

"Valitettavasti meilläpäin en ole kuullut, että isännöintitoimistot soittelisivat ja kyselisivät työntekijöitä."

Sama tilanne täälläkin. Markkinat on jaettu eikä taloyhtiöistä kilpailla muiden isännöintitoimistojen kanssa sen enempää kuin työntekijöistäkään. Olen monta kertaa todennut, että isännöintiala on kyllä erikoinen toimiala.

"Liikevaihto 535000, Liikevoitto 0,7% ja tilikauden tulos 3000"

Haiskahtaa siltä, että yrityksen omistaja nostaa suurta palkkaa (ansiotuloina) itselleen ja sen takia firma tekee pientä tulosta. Näennäisesti business ei ole kovin kannattavaa, mutta jos omistajan ansiotulot ovat vaikkapa 120 000 euroa vuodessa, niin kyllä business on kannattavaa vaikka firma ei tulosta tee.

Pyöritin vähän taskulaskinta kädessäni ja totesin, että oma työantajani voisi nostaa ansiotuloina helposti 150 000 euroa vuodessa itselleen, vaikka isännöintitoimiston liikevaihto on vain 350 000 euroa. Työntekijöiden palkat työantajamaksuineen ovat pieni kuluerä. Paljon pienempi kuin voisi kuvitella.

PalkkarenkiRe: Isännöitsijän palkkakehitys11.7.2018 11:04
" Haiskahtaa siltä, että yrityksen omistaja nostaa suurta palkkaa (ansiotuloina) itselleen ja sen takia firma tekee pientä tulosta. Näennäisesti business ei ole kovin kannattavaa, mutta jos omistajan ansiotulot ovat vaikkapa 120 000 euroa vuodessa, niin kyllä business on kannattavaa vaikka firma ei tulosta tee."

Käytännössähän nuo firman tulokset saadaan aina näyttämään siltä, kuin omistaja haluaa kaikennäköisten "sisäisten siirtojen" yms. tilinpäätös kikkailujen avulla. Tuttu juttu varsinkin hieman isompien firmojen kohdalla, että toiminta näyttää aina kannattamattomalta näiden konsernisiirtojen yms. jälkeen ja voidaan aina keksiä "tekosyyt" sille, miksei työntekijöiden palkkoja voida nostaa. En tosin ymmärrä, jos tässä tapauksessa kyseessä on osakeyhtiö, että miksi omistaja ottaisi omansa palkkatuloina pääomatulojen/osinkojen sijasta, mutta voihan yhtiömuoto toki olla jokin muukin.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys11.7.2018 20:18
"Käytännössähän nuo firman tulokset saadaan aina näyttämään siltä, kuin omistaja haluaa kaikennäköisten "sisäisten siirtojen" yms. tilinpäätös kikkailujen avulla."

Aivan totta. Pienempien firmojen osalta on usein kyse vain siitä, kuinka suurta palkkaa yrittäjä nostaa itselleen ansiotuloina. Sillä saa säädeltyä yrityksen tulosta. Joku saattaa nostaa kaiken rahan itselleen ansiotuloina, jotta saa rahat nopeammin esim. sijoituskäyttöön. Miksi odottaa vuoden verran, että saa nostaa taas osinkoja, kun ne rahat voi nostaa tänään ansitouloina ja sijoittaa tuottavasti?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys19.7.2018 22:20
Mariannalle, viiden (5) vuoden työkokemuksen omaavalle ITS-isännöitsijälle 2200 euron (brutto)kuukausipalkalla: isännöintitoimistollamme on kesätöissä 19-vuotias tradenomiopiskelija. Hän saa 1600 eur/kk (brutto). Opiskelijana hän on vain kesän töissä ja vetää melkein nollaverokortilla hyvän nettopalkan joka kuukausi.

Onhan tämä noloa, jos viiden vuoden isännöintikokemuksella ja ITS-tutkinto taskussa saa 2200 eur/kk ja mitään osaamaton, neljä tuntia päivässä älypuhelintaan näpräävä kesätyöntkeijä saa 1600 eur/kk. Suomessa noviisin ja osaavan konkarin palkkaero on joskus huvittavan pieni.

On tässä maailmassa paljon vikaa, ei voi muuta sanoa!

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys26.7.2018 16:40
Palkkavertailu.com sivustolla eräs isännöitisjä paljastaa palkkansa: 2200 eur/kk, brutto. Tieto on vuodelta: "2015 Tampere, mies 45v, 1 vuoden työkokemus, Peruspalkka 2200 e/kk, päälle tulee kokouspalkkiot n. 300-400e kuussa, jotka ovat käytännössä ylityökorvaus."

Järkyttävää luettavaa. Isännöitsijä on olevinaan taloyhtiön "toimitusjohtaja" ja kiinteistöpäällikkö. Brutto 2200 e/kk on ihan samaa tasoa kuin talohuollon huoltomiehen palkka. Jollain tapaa minua hävettää niiden yritysten puolesta, jotka maksavat työntkeijöilleen surkeaa palkkaa. Vai ovatko kyseiset työntekijät oikeasti surkeita? Ansainneet 2200 eur/kk palkkansa?

Toisaalta löytyy: "2017 Savonlinna, mies, 2 vuoden työkokemus, 2815 eur/kk." Siinä on aloittelijan palkka peremmin kohdillaan.

Mitä OP-Isännöinti maksaa? "2016 mies 49v, 6 vuoden työkokemus, 3169 eur/kk". Harmi, ettei hän kerro paikkakuntaa. Tampereella voi saada hyvää palkkaa: "2015 Tampere, mies 40v, 11 vuoden työkokemus, Kiinteistöosakeyhtiöiden isännöinti / toimitusjohtajuus, 4206 eur/kk".

Palkkahaitari on laaja.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys30.7.2018 20:40
Kun vauhtiin päästiin, niin jatketaan: Puhutaan taas palkasta eli rahasta. Asiaa on vaikea unohtaa, oman pankkitilin huutaessa ainaista tyhjyyttään. Onneksi seuraava palkkapäivän on jo 15.8. Siihen asti mennään taas luotolla. Sarkastinen kiitos työantajalleni naurettavan pienen kuukausipalkan maksamisesta!

Rahakeskustelua ympäröi suomalainen varovaisuuden kulttuuri ja määrätyt neuvotteluasemat voivat tehdä oman arvon määrittämisestä haastavaa. Palkkaneuvottelun käyminen voi olla molemmille osapuolille haastavaa jo ihan kulttuurisista syistä. Raha on Suomessa tabu sekä työkontekstissa että sen ulkopuolella. Minä suosittelen kaikkia isännöitsijöitä nostamaan palkkapyyntönsä sellaiselle tasolle, joka aidosti motivoi työn tekemiseen laadukkaasti ja jonka kukin kokee ansaitsevansa. Veikkaan muuten taas, että työantajani ei mieti näitä asioita tällä hetkellä, mutta miksipä työantajani miettisi heinäkuisena maanantai-iltana työntekijöidensä motivaation tasoa ja palkkauksen kannustavuutta? Kun palkkataso on määritetty oikealle tasolle, molemmat osapuolet pysyvät tyytyväisinä pidempään, rakas työantajani. Jos työntekijä kokee palkkansa olevan pielessä, motivaatio kärsii.

Ylen nettisivuilla 2.4.2012 klo 13:40 julkaistun uutisen mukaan: "Työntekijän palkkahuippu on nykyisin noin 40-vuotiaana, kertoo Tilastokeskuksen palkkatilasto vuodelta 2010. Samaa ovat tilastot kertoneet jo yli kymmenen vuoden ajalta. Täytettyään 40 vuotta, palkansaajan ansiotaso ei juuri nouse muilla kuin johtajilla ja erityisasiantuntijoilla." Voiko tähän oikein sanoa mitään muuta kuin toivon hartaasti, ettei tätä lukeva isännöitsijä ole 40-vuotias ja tee työtään parin ja puolen tuhannen euron bruttokuukausipalkalla.

Yksi isännöintialan ongelmista on kuitenkin se, että palkka määräytyy isännöintialalla palkkatasotutkimustenkin mukaan senioriteetin perusteella: pienintä palkkaa saa 0-2 vuotta alalla olleet, kun taas isännöintialan 3-5 vuoden työkokemuksella saa jo hivenen enemmän palkkaa. Vielä suurempaa tiliä nauttivat 6-10 vuotta alalla olleet ja suurimmassa kuukausipalkassa ovat kiinni yli 10 vuotta isännöitsijän töitä tehneet.

Mutta eihän se voi mennä näin suoraviivaisesti! Ei voi olla, että kirjaimellisesti laiskanpulska ja saamaton isännöitsijä saa 20 vuoden työkokemuksen turvin selvästi parempaa palkkaa kuin vaikkapa 5 vuotta alalla ollut, hommat jo osaava, nuori ja reipas isännöitsijä! Eikö ole kuitenkin reiluinta maksaa siitä, miten hommat hoidetaan? Ei siitä, onko työkokemusta 5 vuotta vai 20 vuotta. Eläkeiän lähestyessä isännöitsijän tossu ei välttämättä nouse enää siihen tahtiin kuin nuoremmilla, vaikka työkokemusta sinällään paljon olisikin. Asiakas ei välttämättä saa lisäarvoa siitä, että isännöitsijällä on pitkä työkokemus. Joskus siitä on kuitenkin hyötyä.

Kiinteistönvälittäjien palkka on sidottu työn tulokselliseen hoitamiseen. Niissä hommissa on toki paljon suoraviivaisempaa arvioida työn hoitamisen menestyksellisyyttä. Isännöitsijän työn tuloksellisen hoitamisen arvottaminen on vaikeaa. On helppo katsoa kuinka monta kauppaa välittäjä tekee ja millaisella euromäärällä asuntoja myydään joka kuukausi. Paljon myyntiä = paljon palkkaa. Sinällään reilua. Nuorikin välittäjä voi tienata paljon enemmän kuin laiskanpulska ja kokenut kiinteistönvälittäjä työuransa ehtoopuolella. Näin sen kuuluukin mennä! Jos olet hyvä, palkkasi on suuri. Jos kauppa ei käy, on palkkasi pieni. Työkokemusvuosilla ei ole väliä, eikä kuulukaan olla.

Miten tämä toteutuu isännöitsijöiden kohdalla? No, ei mitenkään. Työn tuloksellisen hoitamisen arvioiminen on vaikeaa, koska isännöitsijän työssä ei synny numeroita toisin kuin kiinteistönvälittäjän työssä. Mistä työantaja tietää, onko hänen työntekijänsä huono, keskinkertainen vai hyvä? Pitäisikö kuukausipalkan olla 2500 eur/kk vai ennemminkin 3500 eur/kk? Miten työntekijä osoittaa, että on 3500 euron arvoinen, jos työantaja arvottaa työntekijänsä isännöitsijöiden alimpaan kastiin palkallisesti? Mistä konkreettista faktaa lyötäväksi tiskiin, kun konkreettista faktaa ei isännöintialalla synny työn tekemisestä?

Turhauttavimmaksi isännöitsijän työssä koen omakohtaisesti juuri sen, etten omalla osaamisellani, ponnisteluillani ja onnistumisilla pysty vaikuttamaan omaan ansiotasooni ollenkaan. Eihän se näin voi olla!

Valmistuneen isännöitsijän palkkaRe: Isännöitsijän palkkakehitys2.8.2018 21:22
Varsin mielenkiintoista keskustelua palkasta! Omasta puolestani voin todeta, että ala on todella kiinnostava ja siksi isännöitsijäksi halusinkin. Palkkaukseen olen perehtynyt vasta hiljattain ja työmäärään nähden taitaapi olla aika alipalkittua.. Joudun varmasti miettimään uravalintaani vielä joskus, mutta sen verran ala kiehtoo, että sinnitellään edes jokunen vuosi, ellei palkoissa tapahdu muutoksia.

Itse sain oppisopimuksella paikan pienehköstä isännöintitoimistosta, eikä työkokemusta juurikaan ole. Koulutukseltani olen merkonomi ja nyt tulevana syksynä IAT olisi myös suoritettuna. Palkkaa saan 1700? ilman lisiä, ylityöt kompensoituu sitten vapaina.

Mielenkiintoista olisi tietää, minkälaista palkkaa voisi pyytää valmistumisen jälkeen, jolloin työkokemustakin on ehtinyt kertyä vuosi? Ikää on 23 vuotta ja vaikutan pirkanmaalla.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys3.8.2018 16:40
Paljonko palkkaa? Hyvä ja erittäin tärkeä kysymys. Oma virheeni isännöintialalle tullessani oli kuvitelma, että työuran alussa tapahtuu palkkakehitystä osaamisen ja kokemuksen karttuessa. Ilmeisesti minua vähemmän kouluja käyneet alan yrittäjät ovat sen verran tietämättömiä, että eivät ymmärrä järkevän palkkakehityksen oikeutusta. Ensimmäisten työvuosien, tai vähintäänkin ensimmäisen työvuoden aikana, alan uusi työntekijä vielä opettelee asioita, joten palkan ei kuulu olla kummoinen. Sen sijaan jo 2-3 vuoden työkokemuksella työntekijä osaa itsenäisesti pyörittää taloyhtiöiden arkea, kokouksia ja isompiakin projekteja. Tässä vaiheessa on ennenkuulumatonta, jos ensimmäisen kolmen vuoden aikana ei tule ollenkaan lisää kuukausipalkkaa! Näin kävi itselleni. Ensimmäiset kolme ja puoli vuotta ilman minkäänlaista palkankorotusta. Sen jälkeen tuli niin hikinen korotus, ettei kehtaa edes mainita.

Oma kuvitelmani alalle tullessani oli, että kuukausipalkkaani tulee vähintään 100 euroa lisää ihan joka vuosi. Näin 2500 euron palkkani olisi noussut viidessä vuodessa tasolle 3000 eur/kk ja 10 vuoden kohdalla saisin 3500 eur/kk. 15 vuoden työkokemuksella palkkani olisi 4000 eur/kk. Jopa tämän on erittäin maltillinen tavoite, mutta näyttää ettei se toteudu osaltani ollenkaan. Nykytahtia (100 euroa lisää kuukausipalkkaan kerran 3,5 vuodessa) palkkani on noussut 3500 euroon/kk, kun olen ollut töissä 35 vuotta. Joudun jatkamaan työntekoa pitkälle eläkeiän jälkeen, jos haluan saavuttaa maagisen 3500 eur/kk ansiotason. Jokainen ymmärtää, ettei palkka voi nousta vain 100 eurolla kerran kolmessa ja puolessa vuodessa, jos alkupalkka on ollut säälittävät 2500 eur/kk.

Kysyit siis, mitä palkkasi pitäisi olla? Olettaen, että kuukausipalkkasi tulee nousemaan seuraavan viiden vuoden aikana ehkä 100 eurolla, pitää palkan olla alusta lähtien kohdallaan! Ainut mikä on varmaa on kuukausipalkkasi. Tulevista palkankorotuksista ei ole mitään varmuutta, joten niiden varaan ei voi laskea yhtään mitään!

Isännöinnin Ammattilaiset 2017 -tutkimuksen mukaan ansiotaso (kuukausipalkka bruttona ilman kokouspalkkioita ja muita lisiä) Pirkanmaalla näyttää olevan:
alakvartiili 3000 eur/kk
mediaani 3375 eur/kk
yläkvartiili 3600 eur/kk

Lienee päivänselvää, että alle 3000 euron kuukausipalkalla et joudu tekemään töitä päivääkään. Tavoitteen pitää olla saada palkka niin lähelle mediaania kuin mahdollista. Palkkatoiveen Tampereen suunnalla on siis oltava tasoa 3300-3400 eur/kk, brutto. Tämä on realistista ja perustuu siihen, että olet jo oppinut perusteet (työkokemusta yksi vuosi + IAT suoritettu).

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys3.8.2018 16:50
"Joudun varmasti miettimään uravalintaani vielä joskus..."

Eipä niinkään. Ryhdy yrittäjäksi ja ala nautiskella yli 100 000 euron vuosiansioista. Jostain vain pitää raapia ne asiakkaat, jos ei ole tyhmä ja osta toimivaa isännöintitoimistoa joltain eläkkeelle jäämässä olevalta yrittäjältä. Näin pääsisi toki nopeammin isoihin rahoihin käsiksi.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys7.8.2018 17:10
Isännöintialan pysyväisongelma työntekijän kannalta: yhdellä työntekijällä teetetään 1,5 työntekijän työt, mutta maksetaan vain yhden työntekijän palkka. Lopputuloksena isännöintitoimistojen kannattavuus on huippuluokkaa: liikevoittoprosentti jopa yli 30. Vihjasinhan jo jossain kohtaa, että oma työantajanikin tekee 350 000 euron liikevaihdolla 100 000 tuloksen.

Ei ihmetytä yhtään, kun työntekijöillä teetetään palkatonta ylityötä. Firma tekee rahaa käytännössä tyhjästä: asiakasta voidaan laskuttaa, mutta työntekijälle ei tarvitse maksaa euroakaan.

Miksi en rupea yrittäjäksi? Koska toimisin lain mukaisesti ja maksaisin ylitöistä työntekijöilleni. Bisnes ei olisi sellainen kultakaivos kuin laittomasti toimivilla kilpailijoilla.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys10.8.2018 19:30
Palkkapäivä 15.8. on odotettu päivä. Tlin saldon on pitkään ollut 1,15 euroa ja kesälomalla ei rahaa riittänyt kaupungista poistumiseen. Mutta kenelläpä nyt on rahaa reissata tai matkustaa kesälomallaan?

Mutta tämä on isännöitsijän elämää huipulla! Pankkitilillä 1 euroa kolme viikoa ennen palkkapäivää. Taas on elämä vedetty luotolle viime viikot.

Puhutaan palkasta ja isännöitsijän rahoista enemmän yleisenä palkkapäivänä 15.8. Paljastan silloin pankkitilini saldon.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys11.8.2018 13:00
"Kiittämättömyys on maailman palkka" ja "paha saa aina palkkansa, hyvä ei pääse edes omilleen".

Mikä on logiikkani? Tismalleen sama kuin huippu-urheilijalla. On aivan sama oletko liigatason kiekkoilija, yleisurheilija, F1-kuljettaja tai kirurgi. Vähiten tärkeää on keskittyä rahaan. Rahalla ei ole mitään väliä. Se millä ON väliä on se, että sinä olet paras. Keskity tekemiseen, keskity suoritukseen. Hio ne huippuunsa. Keskity siihen, että sinä olet paras ja nopein kaikessa mitä teet, niin aivan varmasti raha tulee sen jälkeen noin niin kuin kaupanpäällisenä.

Oletus perustuu työmarkkinoiden tehokkuuteen. Siihen, että kukaan hyvä ei voi juuttua pienelle palkalle. Jos olet siivousfirman paras ja nopein siivooja, et voi mitenkään olla pienipalkkaisin. Tai toki voit olla, mutta tehokkaassa maailmassa sen ei teoriassa pitäisi voida olla mahdollista.

Tuossa on tavoitteeni: olla koko kaupungin nopein ja paras isännöitsijä. Sen jälkeen ei oikein voi olla mahdollista, että olisin kaupungin pienipalkkaisin isännöitsijä, mitä tällä hetkellä kiistatta taidan vielä olla.

IAT, ITSRe: Isännöitsijän palkkakehitys11.8.2018 17:15
Palkkaukseen vaikuttaa osaltaan se kuinka isoja taloyhtiöitä sinulla on isännöitävänä. Jos on paljon pieniä taloyhtiöitä, jotka eivät juuri tuota mitään niin se kyllä näkyy palkkapussissa. Isännöitsijät joilla on isoja taloyhtiöitä saavat myös parempaa palkkaa. Näin meillä toimitaan, että joillekin isännöitsijöille tuupataan kaikki pienet ja vaikeat "ärsyttävät" taloyhtiöt joita on tietenkin määrällisesti enemmän kuin niillä isännöitsijöillä joilla on isoja tuottavia taloyhtiöitä. Pienten taloyhtiöiden isännöitsijät saavat täten myös huonompaa palkkaa. Pienet taloyhtiöt teettäväät usein töitä paljon enemmän kuin isot taloyhtiöt, mutta ei ole palkan peruste ainakaan minun työpaikassani . Ainoastaan tuottavuus ratkaisee.
Taloyhtiötä voisi mielestäni koon perusteella jakaa reilummin ja tasapuolisemmin mutta taitaa olla liikaa vaadittu?

MietteliäsRe: Isännöitsijän palkkakehitys14.8.2018 13:03
Itse aloitin keskikokoisessa toimistossa 1900e kuukausipalkalla, ilman työkokemusta.IAT suorittamisen jälkeen nousi 2100e ja siitä vuoden päästä 2500e. Bruttona. Työkokemusta nyt kertynyt neljä vuotta ja palkka jämähtänyt tuohon 2500e kk. Omia kohteita ei ole, vaan "kaikki hoitaa kaikkia" tyylillä mennään. Isännöitsijöitä meillä on kolme, kohteita yhtä kohden noin 18. Kuvittelin palkan olevan hyvä, kunnes täällä jotkut puhuu jopa 3000e palkoista, huh..

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys15.8.2018 22:10
Lupaus on lupaus, joten minun on pakko paljastaa pankkitilini saldo näin palkkapäivän kunniaksi: 240,17 euroa. Luvussa ei ole virhettä. Tililläni on 240,17 euroa. Ei oikein osaa sanoa mitään järkevää tässä tilanteessa. 240 euron pitäisi riittää seuraavan 4,5 viikon ajaksi kaikkeen normaalin elämiseen: ruokaan, juomaan, harrastuksiin, yllättäviin menoihin, vaatteisiin, matkusteluun ja tietysti jotain kai työssä käynnistä kuuluu jäädä säästöönkin ns. pahan päivän varalle.

Joku sanoi joskus, että "Alle 3000 euron bruttopalkalla ei yksin asuva tee muuta kuin maksaa elämisen ja asumisen pakollisuudet. Jos haluaa yhtään harrastaa tai muuten toteuttaa itseään, tarvitaan enemmän. Jos asuu kahden (tai useamman aikuisen) ihmisen taloudessa, pärjää toki vähän vähemmällä, koska osa pakollisista kiinteistä kustannuksista jakautuu useammalle. Lasten kanssa tarvitaan tietysti enemmän."

Pariskunnille syntyy joskus valheellinen illuusio, että kyllähän näillä ansioilla pärjää. Jos kaksi työssä käyvää tienaavat molemmat vaikkapa netto 2000 eur/kk, tulee talouteen rahaa 4000 euroa joka kuukausi. Kahden hengen talous selviää sillä kuukaudesta toiseen. Kuvitellaan virheellisesti, että tilanne on ihan OK.

Yksin elävä sinkku huomaa helpommin, milloin palkka on kestämättömän pieni. Jokainen ymmärtää, ettei yksin asuva asuntovelallinen saa maksettua edes pelkkiä asumismenoja ja kuukauden ruokamenojaan netto 2000 euroa/kk tuloilla, jos työn takia on pakko omistaa auto ja maksaa myös siihen liittyvät kulut! Ei puhettakaan rahan riittämisestä normaaliin elämään, johon kuuluu harrastaminen ja vapaa-ajanvietto. Sairastuessa pitää löytyä rahaa lääkärillä käyntiin ja lääkkeisiin. Jos oma auto "sairastuu", pitää se viedä korjaamolle huoltoon. Millä rahalla? Kun jokin kodinkone rikkoutuu, millä rahalla uusi?

Normaaliin täyspäiväistä työtä tekevän aikuisen elämään kuuluu satunnaiset hankinnat: loppuun kuluvan irtaimiston/kodinkoneiden ja laitteiden korvaaminen uusilla, tarvittavat vaatteet ja kengät, harrastusvarusteet, satunniaset kotimaan- ja ulkomaanmatkat, elokuvissa tai teatterissa käynti, satunnaiset ravintolaruokailut jne. jne. Kaiken tuon lisäksi rahaa kuuluisi kai jäädä vuosien työnteosta vähän myös säästöönkin. Ei isännöitsijän tuloilla.

Isännöitsijöiden palkkataso on alakvartaalissa järkyttävän alhainen. Näyttävät kaikki antaneen kokonaan periksi; sekä yrittäjät että työntekijät. Työantaja ei halua maksaa työn tekemisestä ja työntekijälle riittää se, millä ansiolla säilyy juuri ja juuri hengissä. Tässä ketjussa viisi vuotta isännöitsijän työtä tehnyt ITS-isännöitsijä kertoi saavansa brutto 2200 eur/kk. Vetää hiljaiseksi. Eihän tuossa ole mitään järkeä. Onko hänen työantajansa seonnut lopullisesti?

Suomella ei ole toivoa paremmasta tällaisella asenteella. Ansioiden pitää riittää muuhunkin kuin ruokaan ja pieneen vuokra-asuntoon. Tiedän kyllä, että työntekijänä ei isännöintihommissa pääse koskaan rikastumaan tai edes vaurastumaan, mutta julmetun määrän ylitöitä joka vuosi paiskivalla isännöitsijällä on oltava varaa vaikkapa matkustaa satunnaisesti tai ostaa tuotteita ja palveluita paikallisilta yrittäjiltä. Onko tavoite se, että kaikki paikalliset pk-yritykset menevät konkurssiin, kun kenelläkään ei ole varaa ostaa mitään, kun palkka riittää vain asumiseen ja ruokaan? Ei tämä yhteiskunta näin pyöri. Luulisi yrittäjän eli työantajan tajuavan se parhaiten: hänen työntekijöillään pitää jäädä palkasta kulutettavaa ja sen lisäksi vielä säästettävääkin!

Ja mitä teemme isännöitsijän 1850 euron nettopalkalla tulonsiirtojen kannalta? Hänelle riittää siis 2200 euron bruttotulot kuukaudessa. Eihän tuo voi olla kenenkään palkkatavoite. Eikä tämä yhteiskunta pysy pystyssä parin satasen veronmaksulla kuussa. Tuhat euroakin veroja kuukaudessa on vähän. Yhden vanhuksen laitoshoito maksaa satasia per päivä. Mistä rahat?

Hallitus teki pari vuotta sitten valtavan karhunpalveluksen kansalle valehdellessaan Suomen palkkatason olevan liian korkea. 2500 eur/kk (brutto) tienaavana en aivan allekirjoita väitettä. Suomalaisten työn tuotosta on nostettava rajusti ja samoin palkkoja siinä mukana. Ongelmaa kärjistää heikko ostovoima: Suomessa kaikki on aivan liian kallista. Sikakallista.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys16.8.2018 19:20
"Palkkaukseen vaikuttaa osaltaan se kuinka isoja taloyhtiöitä sinulla on isännöitävänä."

Sehän tässä onkin, kun yrittäjä pitää itsellään ne suurimmat, "helpoimmat" ja kiitollisimmat taloyhtiöt. Minulle laitetaan pienet taloyhtiöt ja epäkiitolliset taloyhtiöt. Onko reilua, että tästä kiitoksena on pieni palkka? Hoidan taloyhtiöitä, joita työantajani ei viitsi hoitaa. Tässä yhtälössä ei ole väliä paljonko vastuullani olevista taloyhtiöistä tulee isännöintipalkkioita. Ratkaisevaa on, paljonko minun ja työnantajani vastuulla olevista yhtiöistä tulee yhteensä rahaa.

Vastuullani olevista taloyhtiöistä taitaa kuukausiveloitukset olla 9000 euroa/kk alv. 0. Siitä kyllä pystyy maksamaan työntekijälle vähän enemmän kuin 2500 euroa/kk, brutto.

Oma mielipiteeni on, että työntekijän palkan kuuluu ratketa osittain sen mukaan kuinka paljon taloyhtiöistä ylipäänsä tulee rahaa. Jos isännöintitoimiston liikevaihto on 350 000 euroa ja tulosta syntyy 100 000 euroa, voisi aavistella olevan varaa panostaa henkilöstön palkkoihin.

Ärsyttää tietoisuus siitä, että työantajani pystyisi maksamaan minulle vaikka 4500 euroa/kk. Mutta ei. Yrittäjän näkökulmahan on se, että "ei ole varaa". Eipä tietenkään. Firma ei tekisi enää 100 000 euroa tulosta vuodessa, jos saisin vuositasolla 25 000 euroa enemmän palkkaa kuin nykyisin.

Kyse on juuri siitä, että miksi maksaa työntekijälle enempää kuin on pakko? Silti pitäisi olla vahvat perusteet, jos työntekijä saa selvästi alle alan keskipalkan tai mediaanipalkan olevaa kuukausipalkkaa. Kyllä työantajakin tietää, mitä alalla maksetaan, tai kuulusi maksaa! Kai työantajani muistaa, paljonko hän sai palkkaa ollessaan työntekijänä ennen yrittäjäksi ryhtymistä?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys16.8.2018 19:25
"Kuvittelin palkan olevan hyvä, kunnes täällä jotkut puhuu jopa 3000e palkoista, huh.."

Viisi vuotta sitten 3500 euroa/kk (brutto) oli sellainen yleinen palkka isännöitsijälle, jolla oli sopivasti työkokemusta. Tällaista palkkaa maksettiin isännöitsijälle alle 100 000 asukkaan kaupungissa. Ei olla siis pääkaupunkiseudulla, Tampereella tai Turussa. Siellä palkat ovat paljon suuremmat.

Kannattaa katsoa alan palkkatutkimuksia, ettei luule tienaavansa "paljon", jos oikeasti saakin vähän. Rumasti sanottuna työantajat kusettavat rakasta työntekijäänsä minkä pystyvät. Näin myös meillä.

Googleta: isännöinnin ammattilaiset 2017

Lue raportti tarkasti läpi.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys17.8.2018 18:00
Missä kaikki ovat? Suomessa on noin 2500 päätoimista isännöitsijää ja minä olen täällä yksinäni.

On perjantai-ilta ja taas puhutaan palkasta. Perustan muuten pian oman blogin ja alan tienata mainostuloja tai jotain. Näissäkin hommissa teinit hyppivät silmille rahaa takovilla blogeillaan ja kaupallistetuilla Youtube-kanavillaan. Onko tässäkään mitään järkeä kirjoitella tänne ilman palkkaa?

En ole irtisanoutunut vielä. Pari isoa projektia pitää hoitaa loppuun asti. Sitten on aika sanoa kiitos ja näkemiin. Pysytään ketjun asiassa eli puhutaan isännöitsijän palkasta: sovitaanko niin, että yrittäjät eivät jatkossa valehtele työntekijöilleen? Jätetään propaganda valtion rajan tuolle puolen ja puhutaan asioista rehellisesti. Ei ole tyylikästä sanoa, että "yrityksellä ei ole varaa maksaa työntekijälle 5000 euroa/kk (brutto) palkkaa", jos firmalla oikeasti olisi varaa maksaa em. palkkaa. Voit sanoa, että et halua maksaa työntekijälle kunnon palkkaa, mutta älä valehtele itsellesi ja työntekijälle, että ei muka ole varaa maksaa kunnon palkkaa. Minun on vaikea arvostaa työantajaani, jos tämä valehtelee päin naamaani.

Väännetään rautalangasta: pieni isännöintitoimisto tekee 350 000 euron liikevaihdolla tulosta uskomattoman komeat 100 000 euroa. Onko varaa nostaa työntekijänä olevan isännöitsijän palkka 2500 eurosta 5000 euroon/kk? Kyllä on. Palkankorotusta 2500 eur/kk kehiin vaan. Yrityksellä on varaa maksaa työntekijälle 5000 eur/kk, brutto. Tämä ei ole mielipidekysymys, tämä on faktaa.

Kustannus työantajalle työntekijän palkan tuplaamisesta (lomarahat ja työantajan palkan sivukulut huomioiden): 2500 eur/kk x 12,5 kk = 31250 euroa x 1,25 = noin 39000 euroa. Työntekijänä olevalle isännöitsijälle voisi siis maksaa 2500 euron sijaan 5000 eur/kk palkkaa, mutta isännöintitoimistolle tulee siitä lisää palkkakuluja vuositasolla noin 39 000 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiö ei tekisi enää tulosta 100 00 euroa, vaan ainoastaan 61 000 euroa. Se on vahvasti positiivista tulosta silti, jos minulta kysytään. Eihän kukaan yrittäjä kuvittele voivansa tehdä 350 000 euron liikevaihdolla tulosta yli 60 000 euroa vuodessa isännöintialalla? En ole muuten mikään kommari, jos joku sitä epäilee.

Maksakaa siis nyt vaan sille työntekijälle kunnon palkkaa. Maksakaa työntekijänä olevalle isännöitsijälle vaikka enemmän kuin itsellenne tai jos se ei ole mahdollista, niin vähintään 5000 euroa/kk.

KyllästynytRe: Isännöitsijän palkkakehitys17.8.2018 19:27
Morjens! Meillä oli kehityskeskustelut juuri tänään ja otin puheeksi myös palkan. Tästähän riemu repesi, kun pomoni alkoi tiuskimaan ettei sitä ole muka varaa nostaa yhyään. Palkkani on siis 2450e kuukaudessa bruttona ja kolmen vuoden kokemuksella. Alkoi kyrpimään sen verran että pistin het useamman työhakemuksen ja toivon parasta! Niin ja tosiaan, muun alan töitä, ei isännöitsijän surkealla palkalla motivaatio enää riitä!

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys17.8.2018 23:50
Kuten kommenteistani näkee, myös minä olen täysin kypsynyt isännöintialaan. Ongelmia on monta, mutta ketään ei kiinnosta korjata epäkohtia. Yli 200 tuntia iltakokouksia pitää puskea joka vuosi, mutta ylitöitä ei saa vapaana. Työaika ei ole liukuva. Palkkaa maksetaan kuin siivoojalle konsanaan. Väite siitä, että ei ole varaa maksaa enempää palkkaa on täyttä roskaa. Kai nyt Suomessa jokainen näkee osakeyhtiön tunnusluvuista, onko liiketoiminta kannattavaa. Verotiedoista näkee, paljonko oma työantaja nostaa itselleen palkkaa. Suomi on tässä mielessä ehkä maailman läpinäkyvin maa.

Paljonko oma työantajani nostaa ansiotuloja itselleen? Verotietojen mukaan noin 70 000 euroa (brutto, valtion verotuksessa) verovuonna 2016. Luvussa on mukana ne vähennykset, mitä verovelvollinen saa tehdä ennen valtion verotusta. Todellinen brutto on ehkä 74 tai 75 tuhatta euroa ja siihen osingot päälle. Työnantajani nostelee siis noin 6000 eur/kk, brutto palkkaa ansiotulona verotietojen mukaan. Sen lisäksi firma tekee tulosta 100 000 euroa vuodessa. Luvuista näkee, että minulle ei ole varaa maksaa enempää kuin 2500 eur/kk, brutto. Köh, köh. Niinpä niin. En nyt sentään niin tyhmä ole, ettenkö tajua, mikä on pelin henki.

Mielenkiintoista on, että samaan aikaan väitetään, että alalla on pula osaavista työntekijöistä ja että mistään ei saa palkattua osaavaa isännöitsijää. Tämä ei kuitenkaan vaikuta nostavasti isännöitsijöiden ansiotasoon. Miten ihmeessä?

Oma työantajani haki työpaikkailmoituksella työntekijää. Ei tullut ilmeisesti yhtään kunnollista hakemusta. Pitkäaikaistyöttömät ilman mitään alan työkokemusta pyysivät melkein 3000 eur/kk alkupalkkaa ja osaavat isännöitsijät halusivat "Helsingin palkkoja" eli 5000 eur/kk. Työnantajani totesi, että paikkakunnalla ei ole ainuttakaan isännöitsijäksi palkattavissa olevaa henkilöä. Minä hykertelin mielessäni, että nyt taidan saada palkankorotuksen! Työantajanihan huomasi konkreettisesti, että jos irtisanoudun, en ole korvattavissa ainakaan tällä hinnalla. Hän ei saa ketään tilalleni. Mitä tapahtui? Ei mitään. Palkkani pysyi 2500 eur/kk tasolla. Miten ihmeessä? Työhakemuksissa pyydettiin lähes 3000 euron alkupalkkaa ilman alan työkokemusta ja työantajani mielestä 2500 eur/kk (brutto) on ilmeisesti reilu palkka viiden vuoden työkokemuksen omaavalle isännöitsijälle.

Miettikääpä mitä tapahtuu, kun irtisanoudun: työantajani on kakat housussa ja hiki otsalla. Hän tajuaa, että pieni palkka tuli aika kalliiksi. Hän on valmis palkkaamaan minun tilalleni "kenet tahansa, mihin hintaan tahansa". Joku on pakko palkata hinnalla millä hyvänsä hoitamaan vastuullani olevat taloyhtiöt, jos irtisanoudun! Lopputulos lienee se, että työpaikkani saa joku minua huonompi, joka tulee saamaan minua paljon parempaa palkkaa ihan vain sen takia, ettei hän irtisanoudu!

Näin epäloogista on työantajan toiminta tosielämässä. Minä en voi saada 1000 euron korotusta kuukausipalkkaani, mutta jos irtisanoudun, niin työantajani on paniikki päällä valmis maksamaan ainakin 3500 eur/kk, että saa jonkun minun tilalleni. Jonkun, joka ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin minä. Kuviossa on jotain outoa ja epäloogista. Todellinen arvoni selviää siis vasta sillä hetkellä, kun lasken työantajani pöydälle irtisanoutumisilmoitukseni.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys19.8.2018 19:00
"Alkoi kyrpimään sen verran että pistin het useamman työhakemuksen ja toivon parasta! Niin ja tosiaan, muun alan töitä, ei isännöitsijän surkealla palkalla motivaatio enää riitä!"

Jospa irtisanoudut, perustat oman isännöintitoimiston ja viet kiitoksena mukanasi niin monta taloyhtiötä kuin pystyt? Isännöintialassa ei ole vikaa, jos olet yrittäjä ja tienaat yli 100 000 euroa vuodessa.

Silti on edelleen tosin se ongelma, että iltatöitä eli iltakokouksia on aivan julmetusti. Niitä on kevään aikana puolen sataa ja syksylläkin helposti toistakymmentä. Iltakokouksista et pääse eroon, vaikka olisit yrittäjä ja tienaisit 160 000 euroa vuodessa. Raha tosin helpottaa kestämään sitä, ettei sinulla ole omaa elämää. Typerintä on isännöitsijän duuni ollessasi työntekijänä, kun saat siivoojan palkkaa.

mimmiRe: Isännöitsijän palkkakehitys22.8.2018 15:49
Kävin verotoimistossa katsomassa paikkakunnan kaikkien isännöitsijöiden palkan. Pienintä palkaa nautti alle kaksi vuotta isännöitsijän toiminut henkilö (pieniä taloyhtiöitä) 28.000 e/vuosi (iso toimisto) ja suurinta pitkään alalla ollut konkari (kohteet isoja taloja ja paljon remontteja) 65.000 ?/vuosi (sama toimisto).

Itse pyysin ensinmäisestä työpaikastani alalla 3.200 e/kk ja sain sitten 3.000 ilman mitään alan koulutusta. Myöhemmin toki kouluttauduin.

MikkoRe: Isännöitsijän palkkakehitys22.8.2018 18:45
Mimmi, kävitkö minkä paikkakunnan isännöitsijät läpi? Millaisella taustalla pääsit noin hyvään palkkaan? Monta yhtiötä hoidettavana? Pitäisi itsekkin alkaa hakemaan isännöitsijän töitä ja hakemuksiin taidan palkka toiveeksi laittaa sen 3000e suosiolla.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys22.8.2018 23:10
"sain sitten 3.000 ilman mitään alan koulutusta"

Onko tullut hyvin palkankorotuksia sen jälkeen? 100 euroa lisää kuukausipalkkaan joka vuosi?

Muistakaa, että se Verotoimistossa nähtävä luku on brutto valtionverotuksessa. Siinä on mukana tietyt vähennykset. Jokainen näkee asian omasta verotuspäätöksestään:

Esim. vuoden bruttopalkkasi 39000 euroa
valtionverotuksessa bruttopalkkasi 35000 euroa

Verotoimistossa näet tuon "brutto valtionverotuksessa" summan. Todelliset bruttovuosiansiot ovat vähennyksistä riippuen 2000-6000 euroa enemmän.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys22.8.2018 23:15
"hakemuksiin taidan palkka toiveeksi laittaa sen 3000e suosiolla."

Voi kuule, se riippuu ihan siitä, millä paikkakunnalla olet! Vammalassa kannattaa toivoa erilaista palkkaa kuin Helsingissä. Uskokaa jo.

Googleta: isännöinnin ammattilaiset 2017

Lue raportti tarkasti läpi. Näet palkat eri paikkakunnilla.

KRe: Isännöitsijän palkkakehitys5.9.2018 1:15
Suomen suurimmaksi itseään mainostajalle ei riitä että on tunnustanut maksavansa alan huonoimmasta päästä olevaa palkkaa. Ansiokehityksen on myös unohdettu vuodestA 2012 lukien. Ei auta vaikka on kaikki alan kirjaImet ja 30 vuoden alan työkokemus. Näin heillä. Ja tyhmää tekijää jälleen vedätetään.

Ei alan suurimmalla töissäRe: Isännöitsijän palkkakehitys6.9.2018 11:43
" Suomen suurimmaksi itseään mainostajalle ei riitä että on tunnustanut maksavansa alan huonoimmasta päästä olevaa palkkaa. Ansiokehityksen on myös unohdettu vuodestA 2012 lukien. Ei auta vaikka on kaikki alan kirjaImet ja 30 vuoden alan työkokemus. Näin heillä. Ja tyhmää tekijää jälleen vedätetään."

Ja eikös tämä alan suurin noudata kuin "piru Raamattua" sitä Etelä-Suomen hallinto-oikeuden käsittämätöntä muutaman vuoden takaista päätöstä, ettei isännöitsijän työaikaa voi seurata ja sitämyöten isännöitsijöiden kohdalla ei tarvitse ylitöitä hyvittää mitenkään. Eletään vuotta 2018 ja isännöintialalla ei pystytä seuraamaan työntekijöiden työaikoja?? Naurattaisi ellei itkettäisi tämä isännöintialan saamattomuus. Tuo asia kuitenkin minun kohdallani ratkaisi työnantajan valinnan, eikä tuo alan suurin tullut kyseeseen. Mutta palkkataso heillä laahaa kyllä pahasti myös perässä.

Toinen isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys8.9.2018 12:29
Itse taas pidän työajan seuraamattomuutta hyvänä asiana. Kukaan ei määrittele missä olen, pääasia on, että työt tulee tehdyksi ja tavoitettavissa (puhelin) tulee olla 8-16.
Tietenkin asia voi kääntyä toisinpäin, jos isännöitsijä ei ehdi tekemään töitänsä "työajan" puitteissa, eli pitää tehdä niitä palkattomia ylitöitä.
Laskin, että varsinaisia ylityötunteja on kertynyt tänä vuonna 20, jos otetaan huomioon odottelut ennen kokouksien alkamisia. Toisaalta kokouspalkkioista on kertynyt noin kahden kuukauden "ylimääräistä" bruttopalkkaa vastaava summa.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys8.9.2018 13:10
"Itse taas pidän työajan seuraamattomuutta hyvänä asiana. Kukaan ei määrittele missä olen, pääasia on, että työt tulee tehdyksi ja tavoitettavissa (puhelin) tulee olla 8-16."

Mielipiteitä on monia, mutta laki on laki. Minkäs teet, kun laki edellyttää työaikakirjanpitoa?

Reaaliaikainen tuntikirjanpito on Suomessa nykyään pakollista jopa kuukausipalkkaisille työntekijöille. Työaikalaki ei tässä suhteessa erottele kuukausipalkkaisia ja tuntipalkkaisia työntekijöitä, vaan sen mukaan työnantajan on pidettävä työaikakirjanpitoa työntekijöittäin kaikista tehdyistä tunneista ja niistä suoritetuista korvauksista. Nykyaikaiset internetpohjaiset ohjelmistot soveltuvat myös liikkuvan työvoiman seurantaan, jolloin työaikakirjaukset voidaan tehdä matkapuhelimella.

Lain mukaan "työntekijällä tai hänen valtuuttamallaan henkilöllä on pyynnöstä oikeus saada työnantajalta kirjallinen selvitys työntekijää itseään koskevista tiedoista työvuoroluettelossa ja työaikakirjanpidossa". Oma työantajani pissisi alleen, kun tuollaista alkaisi kysyä. On huolestuttavaa, että työantajani ei tiedä montako tuntia tein töitä viime viikolla tai tällä viikolla.

Jos jonkun mielestä on hyvä, että työaikaa ei seurata, on melkeinpä pakko olettaa, että hänellä on ketunhäntä kainalossa. Jos työaikaa ei seurata, työantaja välttyy maksamasta ylityöajalta palkkaa työntekijälleen ja työntekijä puolestaan huitelee työajalla hoitamassa omia asioitaan. Ei se ihan niinkään voi mennä.

Toinen isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys8.9.2018 18:47
Eikös tuosta työaikalain soveltamisesta isännöintiin, ollut ennakkopäätös? Päätöksessä taisi olla, että vaikka isännöitsijä henkilönä olisi työnantajayrityksen palveluksessa, saa isännöitsijä työtehtävänsä taloyhtiöiltä.

"Jos jonkun mielestä on hyvä, että työaikaa ei seurata, on melkeinpä pakko olettaa, että hänellä on ketunhäntä kainalossa. Jos työaikaa ei seurata, työantaja välttyy maksamasta ylityöajalta palkkaa työntekijälleen ja työntekijä puolestaan huitelee työajalla hoitamassa omia asioitaan. Ei se ihan niinkään voi mennä."

Näinhän se juurikin menee. Tosin kirjoitat, että työntekijä puolestaan huitelee työajalla hoitamassa omia asioita, mutta juuri sitä työaikaahan ei ollut/ole. Jos taloyhtiöt ovat tyytyväisiä työhöni, ja olen kaikki tehtävät hoitanut, voi tehdä sen jälkeen juuri sitä mitä haluan, eli istua vaikka kotona takapihalla 12-16 ja sen jälkeen mennä pitämään kokouksen 17-18. Tästä juuri nautin tässä työssä. Palkkakin on onneksi alan keskivertoa mutta niin kuin monesta keskustelusta voi lukea, silti liian pieni työn vaativuuteen ja vastuullisuuten nähden. Toisin sanoen, itse koen saavani palkan kompensaatiota vapaa-aikana.
Toki minun tilanteeni voi jostakin muusta tuntua pahalta, jos itse joutuu tekemään "palkattomia" ylitöitä ja kokouksia.

Ei alan suurimmalla töissäRe: Isännöitsijän palkkakehitys10.9.2018 13:47
" Itse taas pidän työajan seuraamattomuutta hyvänä asiana. Kukaan ei määrittele missä olen, pääasia on, että työt tulee tehdyksi ja tavoitettavissa (puhelin) tulee olla 8-16."

Tässä tietenkin tulee ottaa tuo huomioon, jos kyseessä on molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Itsekin pidän tässä työssä esim. siitä, että kesken työpäivän voi käydä hoitamassa omia asioita, jos on tarvetta eli joustoa löytyy molemmin puolin. Kuten monissa (suurin osa) kommenteista käy ilmi, niin palkkataso koetaan alalla työmäärään ja vastuuseen nähden aivan liian alhaiseksi. Siksi koen aika tärkeäksi kuitenkin työajan seurannan, jos palkka on vaikkapa 2500 euroa brutto/kk ja sen päälle tehdään vielä tolkuton määrä palkattomia ylitöitä. Tästä päästään taas siihen oravanpyörään ja ongelmaan, että miksi alalle ei hakeudu (nuoria)työntekijöitä. Kyllä työehdot olisi saatava ihan yleisesti alalla sille tasolle, että isännöintiala voisi realistisesti olla vaihtoehto hakeutua alalle.

ITSRe: Isännöitsijän palkkakehitys12.9.2018 14:58
"Toisaalta kokouspalkkioista on kertynyt noin kahden kuukauden "ylimääräistä" bruttopalkkaa vastaava summa."

Miltähän ajalta tuo kertymä mahtaa olla ja mikä kokouspalkkion määrä per kokous? Kuulostaa melkoisen suurelta summalta vaikka tarina ei kerro mikä on kuukauden bruttopalkkasi? Aika monta kokousta itsekin istun vuoden aikana mutta en kyllä yllä lähellekään kahden kuukauden ylimääräiseen bruttopalkka tasoon.

"Jos taloyhtiöt ovat tyytyväisiä työhöni, ja olen kaikki tehtävät hoitanut, voi tehdä sen jälkeen juuri sitä mitä haluan, eli istua vaikka kotona takapihalla 12-16 ja sen jälkeen mennä pitämään kokouksen 17-18."

Meillä on kyllä työaika klo 8-16 ja sitä ei vietetä omalla takapihalla vaan toimistolla töitä tehden. Asia on eri jos olet käymässä kohteessa, niin silloin ollaan puhelimen päässä. Kokousta odotellessa teet myös töitä jos haluat ottaa sen ajan myöhemmin vapaana. Jos istut odottelu ajan takapihallasi niin se on sinun omaa aikaa eikä se oikeuta mihinkään. Täytyy sanoa, että kohden ei mene onnenlahjat, sillä meillä on ainakin lakiin perustuva työaikaseuranta.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys12.9.2018 21:10
Toisen puolesta vastatakseni: kun kuukausipalkka on pieni, kertyy kokouspalkkioista näennäisesti "suuri summa" vaikka sekään ei todellisuudessa ole suuri summa. Kuvitelma:

Isännöitsijän kuukausipalkka 2500 eur/kk, brutto, ja kokouspalkkio 50 eur/kokous.

Jos isännöitsijällä on hoidettavana esim. 25 taloyhtiötä, kertyy pelkästään kevään aikana helmi-toukokuussa normikokouksista (hallituksen tilinpäätöskokous, varsinainen yhtiökokous ja sen perään hallituksen järjestäytyminen = kolme kokousta per taloyhtiö) yhteensä 75 kokousta: 75 x 50 eur = 3750 euroa. Siihen päälle alkuvuoden ajalta kaikki mahdolliset työmaakokoukset ja katselmukset, jotka oikeuttavat kokouspalkkioon, niin keväällä voi olla neljässä kuukaudessa helposti 85 kokousta: 85 x 50 eur = 4250 eur. Jo tuosta tulee melkein kahden kuukauden palkkaa (2 x 2500 eur) vastaava summa. Siihen päälle kaikki muut kokoukset vuoden ajalta, niin ollaan yli 100 kokouksessa. Kahden kuukauden palkan verran kokouspalkkioita tulee siis helposti.

Silti on vähän, jos koko vuoden palkka lomarahoineen kokouspalkkoineen kaikkineen on
12,5 x 2500 eur + 5000 eur = 36250 eur, brutto.

Minä tyydyn siis toteamaan, että kahden kuukauden palkkaa vastaava summa kokouspalkkioina ei ole vielä mitään. Vaikka saisin kolmen kuukauden bruttopalkkaa vastaavan summan kokouspalkkioita kalenterivuoden aikana, tienaisin silti alle 40 000 euroa vuodessa, brutto.

Voin vahvistaa, että näin tosiaan on. Tienaan alle 40 000 euroa vuodessa kokouspalkkioineen.

ITSRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.9.2018 10:11
"Minä tyydyn siis toteamaan, että kahden kuukauden palkkaa vastaava summa kokouspalkkioina ei ole vielä mitään."

Ja tuossa pitää ottaa huomioon se, että kokoukset ovat valtaosaltaan iltakokouksia eli ylitöitä. Siksikään niistä saatavaa korvausta ei ole mielekästä verrata peruspalkkaan. Kokouspalkkioista saatava korvaus pitäisi olla peruspalkkaa selvästi suurempi, 1,5-2 kertaa suurempi nyt ainakin. Jos firmat laskuttavat taloyhtiöitä iltakokouksista n. 80-150 ?/h, niin kyllä siitä aika hyvin pitäisi olla varaa myös työntekijälle maksaa.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.9.2018 19:00
"Jos firmat laskuttavat taloyhtiöitä iltakokouksista n. 80-150 eur/h, niin kyllä siitä aika hyvin pitäisi olla varaa myös työntekijälle maksaa."

Isännöintitoimiston pitää saada siitäkin oma siivunsa, kun taloyhtiöltä veloitetaan kokouspalkkio ja sen jälkeen maksetaan osa saadusta rahasta isännöitsijälle. Lisäksi vielä se, että monessa isännöintitoimistossa hinnasto ei ohjaa taloyhtiöitä pitämään kokouksia oikeaan aikaan eli työajalla. Jos taloyhtiöltä laskutetaan kiinteä summa riippumatta siitä, mihin aikaan kokous on, johtaa se iltakokouksiin. Jos taksa on sama riippumatta siitä, alkaako kokous klo 16:00 tai 18:30, tiedämme kumman monet taloyhtiön hallitukset valitsevat mieluummin.

Paras ja reiluin veloitus on tuntihinta. Joissain toimistoissa taloyhtiöltä veloitettava kokouspalkkio on kuitenkin kiinteä ensimmäiseltä kahdelta tunnilta. Jos taloyhtiö joutuu maksamaan saman summan riippumatta siitä, kestääkö kokous 25 minuuttia vai 1h 55 minuuttia, ollaan taas menossa väärään suuntaan. Moni taloyhtiö ottaa kaiken hyödyn irti maksamastaan ajasta eli käytetään tasan kaksi tuntia, jotta saadaan vastinetta "koko rahan edestä".

Siinä sitten työntekijäisännöitsijä ihmettelee oman palkkionsa pienuutta, kun klo 16:00 päättyvän työpäivän jälkeen tulee odotusaikaa 2,5 tuntia ja hallitus kokoustaa klo 18:30-20:30. Odotusaikoineen ylitöitä 4,5 tuntia. Koko ilta pilalla. Ei sitä ihan kiinteällä 50 euron bruttopalkkiolla voi tehdä.

ITSRe: Isännöitsijän palkkakehitys14.9.2018 12:50
" Lisäksi vielä se, että monessa isännöintitoimistossa hinnasto ei ohjaa taloyhtiöitä pitämään kokouksia oikeaan aikaan eli työajalla. Jos taloyhtiöltä laskutetaan kiinteä summa riippumatta siitä, mihin aikaan kokous on, johtaa se iltakokouksiin."

Ehdottomasti hinnassa pitäisi olla porrastus sen mukaan, milloin kokous alkaa. Ja veloitus aina alkavalta tunnilta. Meillä menee näin: klo. 8-16 hinta 70 eur/h, klo. 16-18 90eur/h, klo. 18-20 110?/h, klo. 20 --> 130 ?/h. Eli vaikkapa tyypillinen 1,5 h kokous klo. 17-18.30 maksaa taloyhtiölle siis 200 eur, josta isännöitsijälle maksetaan puolet ja lisäksi ylityöt, mikäli klo. 16 jälkeen alkava kokous, kirjataan työaikapankkiin.

Tyhjän saa pyytämättäkinRe: Isännöitsijän palkkakehitys5.10.2018 16:05
Oma työkokemukseni vaativista asiakaspalvelutöistä ja projektijohdosta yli 20 vuotta, nyt isännöitsijänä 3 vuotta, ITS suoritettu. Alkupalkka oli 2300?/kk bruttona, nyt tutkinnon jälkeen
2530?/kk bruttona, ei kokouspalkkioita tai lisiä, ylityöt vapaa-aikana. Ei paljon naurata, kun teet paljon töitä, joustat ja teet parhaasi ja käteen jää vajaat 1800? kuussa. Ja PK-seudun ulkopuolella.
Ylitöiden pitäminen vapaana onkin sitten toinen haaste, kun kukaan ei tee töitäsi ollessasi pois - melko mahdoton yhtälö. Alan vaihto onkin agendalla, mikäli sellainen mahdollisuus eteen tulee.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys6.10.2018 11:50
"Alan vaihto onkin agendalla, mikäli sellainen mahdollisuus eteen tulee."

Tai pidä mielessä mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi. Eikö juuri toisessa ketjussa joku kerro, miten vei yhtä lukuunottamatta kaikki vastuullaan olleet taloyhtiöt irtisanoutuessaan mukanaan ja perusti oman isännöintitoimiston. Miksi tienata rahaa vain yrittäjän taskuun, jos voi itse alkaa yrittäjäksi ja pelata sen jälkeen vain ja ainoastaan omaan taskuun rahaa?

"nyt isännöitsijänä 3 vuotta, ITS suoritettu. Alkupalkka oli 2300 e/kk bruttona, nyt tutkinnon jälkeen 2530 e/kk bruttona, ei kokouspalkkioita tai lisiä, ylityöt vapaa-aikana..."

Mitä hel******. Tuossa nyt ei ole mitään järkeä! Toisaalta olisihan se ihan mahtavaa olla itse yrittäjä ja saada tuollainen työntekijä kyykytettäväksi: Teetät työtä 60 tuntia viikossa ja maksat pari ja puoli tonnia kuukaudessa. Firma takoo huipputulosta, yrittäjä tekee itse kuuden tunnin työpäivää ja miettii lähinnä, minne lähtisi seuraavaksi ulkomaanmatkalle.

Viisi ja puoli vuotta sitten alan ansiotaso Satakunnassa oli se, että työntekijäisännöitsijä sai 3500 euroa/kk brutto + kokouspalkkiot. Ja tuo oli 5,5 vuotta sitten! Nyt pitää saada paljon enemmän, jotta se olisi sama asia. Inflaatio nostaa hintoja koko ajan, joten palkkojenkin on pakko nousta jatkuvasti. Tällä hetkellä pitää tulla vähintää 3700-3800 euroa/kk, brutto + kokouspalkkiot, jos työkokemusta on vähintään viisi vuotta. Pääkaupunkiseudulla tuohon voi laittaa 1000 euroa/kk lisää.

Tyhjän saa pyytämättäkinRe: Isännöitsijän palkkakehitys7.10.2018 9:39
No tuo on täysin totta, että eihän tässä olekaan mitään järkeä. Käteen jää vajaa 1800? kuussa ja päivät ovat selviytymistä palkkapäivästä toiseen. On pakko koskea säästöihin, jos haluaa suoriutua laskuistaan, kun samaan aikaan maksuun tulee vakuutukset ja muut isot erät pari kertaa vuodessa.

Ylityötunteja on lähes 50 ja ne saa toki pitää vapaana, mutta kuka ne työt tekee, jos olet kokoajan vapaalla. Meitä on kehoitetut pitämään niitä aamustä, mutta mitä hyötyä minun on notkua aamulla kotona, kun muu perhe on töissä ja koulussa - sitäpaitsi iltatunnit eivät taida millään muulla alalla olla saman hintaisia kuin isännöinnissä? Tunti tunnista iltaisin ei ole ok, vaan siitä kuuluisi saada iltalisää tai vaihtoehtoisesti kunnon palkka.

Ongelmana on se, että keski-ikäiselle naiselle ei noita työpaikkoja niin vain pienellä paikkakunnalla ole. Ja se, että pidän kyllä työstäni ja työkavereistani, ainoa ongelma on tuo, että olen myynyt vapaa-aikani ilmaiseksi työnantajalleni. ITS-tutkinnon opintoja aloittaessani sovimme, että palkka katsotaan tutkinnon valmistuttua ja olinkin valmistunut neuvotteluihin. Kunnes työnantaja yksipuolisesti ilmoitti tuosta palkankorotuksesta, ilman mitään neuvotteluja. Omaa syytäni on, etten saanut siinä tilanteessa suutani auki, mutta tuskin sieltä siinä tilanteessa olisi tullut mitään asiaa edistävää ulos. Mutta pikkuhiljaa asia on ruvennut painamaan mieltä enemmän ja enemmän ja nyt tuntuu sille, että työmotivaatio on hukassa, eikä työllä ole mitään merkitystä - paitsi olla lypsylehmänä omistajalle.

Yrittäjyys ei kiinnosta, ainakaan isännöitsijänä, mutta se taitaa olla ikäiselleni se ainoa vaihtoehto, mikäli uudelle uralle aikoisin. Oman isännöintitoimiston laittaminen on liian suuri riski, sekä omalle terveydelle, että taloudelle. Ihan niin paljon en tästä työstä tykkää. Harmittaa vain se, että työnantaja ei arvosta sitä, että työs hoituvat hyvin ja ajallaan hänen ollessaan poissa ja asiakkaatkin ovat tyytyväisiä. Mutta siitä olen ihan varma, että palkasta neuvotteleminen aiheuttaa ison myrskyn vesilasiin ja todennäköisesti vesiperän. En halua riidellä, enkä olla ahne, haluan vain sen, mikä on kohtuullista ja minulle kannattavaa.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys7.10.2018 12:28
Kirjoitit sanasta sanaan omat tuntoni palkkaisännöitsijänä toimimisesta.

Uusimmassa Kiinteistö ja Energia -lehdessä haastatellaan Pirkanmaan Ammatti-Isännöinti Oy:n päällikköä. Hänen mukaansa "alan yksi haasteista on saada nuoria, aktiivisia isännöitsijöitä alalle. Työ vaatii tiukkaa sitoutumista ja vastuut ovat erittäin laajoja. Siihen vielä päälle iltakokoukset ja pelko siitä, että tekee virheitä. On melko kova stressi, jos sitä kaikkea pystyy tekemään useita vuosia, Oldén tietää."

Jos tuollaisesta työstä maksetaan sitten jossain toimistossa 2500 eur/kk, brutto, niin jotain on kyllä pahasti pielessä.

"On pakko koskea säästöihin, jos haluaa suoriutua laskuistaan, kun samaan aikaan maksuun tulee vakuutukset ja muut isot erät pari kertaa vuodessa."

Olen itsekin järkyttynyt siitä, että Suomessa ei pysty elättämään itseään tekemällä isännötsijän työtä. Myös minä elän säästöistäni, kun palkkani on niin pieni, ettei se riitä normaaliin elämiseen. Normaaliin elämiseen kuuluu se, että palkasta jää jotain säästöön ja halutessaan pystyy myös harrastamaan, olipa se sitten matkustelua tai jotain muuta. Ei voi olla, että isännöitsijällä ei jää lantin lanttia säästöön vuosien työstä ja ulkomaanmatkoista voi vain haaveilla matkatoimistojen myyntikuvia katsellen. Tiedän tokia, että palkkarenkinä isännöintialalla ei pääse rikastumaan tai vaurastumaan, mutta se on huolestuttavaa, ettei palkka riitä normaaliin elämiseen. Se on huolestuttavaa.

"ainoa ongelma on tuo, että olen myynyt vapaa-aikani ilmaiseksi työnantajalleni..."

Niin myös minä. Lähden laskennallisesti siitä, että palkkaa pitäisi tulla vähintään 3500 eur/kk, mutta kun tuleekin vain 2500 eur/kk (brutto), ei niistä kokouspalkkioista ole mitään riemua. Näennäisesti saan siis korvausta ylityönä tehtävistä iltakokouksista, mutta jos kuukausipalkkani on 1000 euroa liian pieni, niin teen käytännössä kaikki ylityöt kokonaan ILMAN PALKKAA. Tämä on todellisuus, jota on turha pukea siihen kuosiin, että "kyllä kokouksista maksetaan", jos se maksu tulee vasta sen jälkeen, kun peruspalkka on tipautettu naurettavalle tasolla. 3500 eur/kk pitäisi tulla ilman tarvetta tehdä minuuttiakaan ylityötä koskaan. 3500 eur/kk kuuluu tulla normaalista 40 tunnin työviikosta ilman ainoatakaan iltakokousta tai ylityötuntia. Peruspalkan päälle kuuluu sitten tulla ylityökorvaukset lain mukaisesti sekä ylitöistä että iltakokouksista.

"Harmittaa vain se, että työnantaja ei arvosta sitä, että työs hoituvat hyvin ja ajallaan hänen ollessaan poissa ja asiakkaatkin ovat tyytyväisiä."

Yksi isännöintialan kummallisuuksista. Palkassa ei näy millään tavalla, miten hommat hoidat. Tekisi mieleni kysyä, millaisia ääliöitä isännöintitoimistojen omistajat keskimäärin ovat? Vaikka isännöintialan tutkintoa löytyy, niin moni varmaan lykkii menemään ihan peruskoulupohjalta. Joku tietysti sanoo, että eivät ne mitään ääliöitä ole. Fiksusti pelaavat vain kaiken rahan omaan pussiin ja työntekijän asema isännöintitoimistossa on samaa luokkaa kuin ihmiskaupan uhrilla.

Että tällaista tänään. Huomenna taas klo 08:00 töihin ja iltakokousta tiedossa maanantaina, tiistaina ja torstaina. Elämä on.

Tyhjän saa pyytämättäkinRe: Isännöitsijän palkkakehitys7.10.2018 18:04
Kiitos empatiasta, meitä on varmasti monta samassa tilanteessa. Itse pidän sitä kuitenkin vääränä lähtökohtana, että pitäisi kiristämällä kiristää itselleen lisää liksaa - se ei ole koskaan ollut kovin luontevaa minulle. En kaipaa myöskään päänsilittelyä, enkä kehuja, minulle riittää se, että tiedän, että olen hoitanut työnantajan mielestäkin työni hyvin ja se palkitaan asiallisella palkalla. Nythän näin ei ole. Tiedän, että hoidan työni hyvin, mutta kissa kiitoksella elää, jos sekään. Tai no, kun edes kiitettäisiin, mutta mitäs sitä suotta. En myöskään pidä uhoittelusta, että lähden kilpailijalle, nämä pitäisi pystyä keskustelemaan asiallisesti. Omalla kohdalla jos ja kun lähden, lähden sitten lopullisesti. Taas yksi koulutus ihan turhaan, hukkaan heitettyä rahaa ja aikaa ja turhia toiveita ja lupauksia. Vanha hokema "koulutus kannattaa aina" nostaa lähinnä huvittuneen naurahduksen, ei pidä paikkaansa ainkaan meidän paikkakunnallamme, eikä naisten kohdalla. Isännöintialalla on edelleen voimassa mieslisä, vaikka koulutus olsi huonompi - ainakin tuntemieni muutaman miesisännöitsijän kohdalla on näin.

Mutta allekirjoitan tuon, että turhaa nutista, ellei nuoria kiinnosta ryhtyä ihmisten riitojen ratkojaksi ja sylkykupiksi, ellei siitä saatu korvaus kompensoi stressitasoja ja koulutustaso- ja osaamisvaatimuksia. Kukaan meistä ei halua (ja erittäin harva voi)tehdä ilmaista työtä. Se on kumma, että jos asiasta haluaa keskustella, on heti ahne ja kohtuuton, mutta ei ole kohtuutonta odottaa, että työntekijä suostuisi tekemään ilmaista työtä.

Vaikka en mikään liittoaktiivi olekaan, silti toivoisin alalle saatavan työhtosopimuksen, jota noudatettaisiin - tulisi edes ne pakolliset 20?/kk tai edes vuositasolla lisää ajanmittaan, kun muuten sitä ei saa edes pyytämällä.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys7.10.2018 18:53
En halua kieriskellä itsesäälissä, mutta on kiva lueskella netistä ihmisten kommentteja siitä, mikä on hyvä palkka. Vauva.fi nettikeskustelusta löytyi mm. tämä kommentti vuodelta 2013: "mä olen koulutukseltani tradenomi, kesti reilu 3 v opiskella ja olen palkanlaskija. Mun liksa on 3500 e kuussa, lisäksi työ on todella helppoa, mä teen työni sitä mukaa kun sitä tulee ja yleensä klo 14 olen valmis. Loppuajan pyörin netissä, tai laitan huutikseen ilmoituksia, laitan valokuvia jne."

Joskus toivoisi itsekin olevansa siinä tilanteessa, että tuntuisi siltä, että "rahaa tulee ihan kivasti". Harva isännöitsijä voinee sanoa näin. Hienoa silti, että joku sai jo viisi vuotta sitten 3500 eur/kk laskemalla palkkkoja ja surffailemalla netissä työajalla. Palkanlaskijan ei tarvitse myöskään istuskella iltojaan ja vapaa-aikaansa loputtomissa kokouksissa. Ei paineita siitä, miten 1,5 miljoonan euron putkiremontti hallitaan tai onko puolen miljoonan euron julkisivu-urakan lisätyöt ja hyvitykset linjassa ja taloyhtiön edun mukaisia. Aika isoja juttuja pitää isännöitsijän pyörittää ja vieläpä siivoojan palkalla.

"Kissa kiitoksella elää" pitää hyvin paikkansa. On mukava saada kiitosta asiakkailta tai työantajalta, mutta en ole vielä toistaiseksi saanut ostettua kaupasta ruokaa maksamalla kiitoksilla. Kyllä työssä käydään loppupelissä rahan takia, ei sen takia, että kehuja tippuu vaikka ne mieltä lämmittävätkin.

Joissakin ammateissa rahaa tulee helpolla. Olin joskus myyntitehtävissä. Se oli vähän huono askel työelämään ja opetti, että palkka voi olla joskus reilu, mutta kohtuullinen. Myyntitiimimmi ei tehnyt käytännössä koskaan ylitöitä. Kaikki työ mahtui klo 9-17 työajan välille. Usein hommat tuli tehtyä jo klo 16:een mennessä ja loppupäivä meni oikeasti korttia pelaillessa. Lounastauot venyivät yli tunnin mittaisiksi. Minä olin silloin pienipalkkainen juniori-myyjä. Työkaverit tienasivat sen 60 000 euroa vuodessa (brutto) ja myyntijohtaja päälle 100 000 euroa. Tämä oli ansiotaso 20 vuotta sitten pääkaupunkiseudulla ilman tuntiakaan ylitöitä. Olimme ilmeisesti hemmotellussa asemassa. Raha tuli liian helpolla, jos näin voi sanoa.

Nyt lähinnä itkettää se työmäärä, minkä itse joutuu tekemään alle 40 000 euron (brutto) vuosiansioiden eteen isännöitsijänä. Töitä tehdään kellon ympäri, mutta rahaa ei tule juuri yhtään. Maailma on muuttunut 20 vuodessa kummalliseksi. Kaipaan ajoittain sitä, että lounastauko on muutakin kuin valmisaterian hotkimista työpaikalla 3 minuutissa, päivän työt tekee stressittä seitsemässä tunnissa ja ylitöitä ei ole koskaan. Työpäivä alkaa klo 9 ja joka päivä pääsee kotiin viimeistään klo 17. Sillä kun saisi edes 60 000 euroa vuodessa, niin se olisi kova juttu, vaikka rahan ostovoima jääkin paljon pienemmäksi tänään kuin 20 vuotta sitten. 60 tonnia vuodessa on siis pikkuraha nykyisin verrattuna siihen, mitä se oli 20 vuotta sitten. Silti 60 tuhatta on vain kaukainen haave. Joskus miettii, miten elämässä pääsi käymään näin?

Entiset työkaverina jatkoivat myyntitehtävissä pk-seudulla. Ansiot heillä jokaisella ovat olleet yli 100 000 euroa vuodessa viimeisen vuosikymmenen ajan. Eri ammateissa maksetaan erilaisia palkkoja, niin se vaan menee.

IAT, ITSRe: Isännöitsijän palkkakehitys7.10.2018 21:41
...".ja kokouksista maksetaan."
Todellakin maksetaan verottajan pussiin nekin. Kun työnantaja ensin velottaa kokouspalkkiot erillisvelotuksena taloyhtiöiltä ja siitä sitten pienen almun heittää työntekijän palkkapussiin jonka verottaja käytännössä vie niin avot!! Tässäkin pitää työnantajan päästä vetämään välistä, vaikka itse ei kyseisiä kokouksia istukkaan. Kokouspalkkiot kuuluisivat kokonaisuudessaan isännöitsijälle joka niihin iltansa uhraakin.

hanskikarmeita tarinoita rupisia riimejä11.10.2018 0:19
jopas on hauskaa luettavaa isännöitsijän palkoista,mikä totta mikä ei,ei tartte ihmetellä jos ala rämpii(työntekijät) kun hieman katsoo kuinka heikko järjestäytyminen on,kuka pitää työntekijän puolia noissa "palkattomissa"ylitöissä ja odotus ajoissa,onneksi tuli luettua tämäkin. kiitos kuitenkin kirjoittajille alan lupaavasta tulevaisuudesta,ja nykytilasta,asiat ei täällä vellomalla ainakaan parane ja vedin paperini pois alan koulutuksesta.Kokemuksellani lienee muutakin käyttöä.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.10.2018 15:15
"kiitos kuitenkin kirjoittajille alan lupaavasta tulevaisuudesta,ja nykytilasta,asiat ei täällä vellomalla ainakaan parane ja vedin paperini pois alan koulutuksesta.Kokemuksellani lienee muutakin käyttöä."

Jos tuntikausien palkattomalla panostuksella tänne kirjoittelemani tositarinat pitävät työnhakijat pois tältä alalta ja saavat jonkun irtisanoutumaan isännöitisjän hommista, olen mielestäni onnistunut, niin ristiriitaiselta kuin tämä kuulostaakin.

Vilpittömät ja nöyrimmät kiitokset kaikille lukijoille. Älkää tulko alalle, älkääkä päästäkä sukulaisianne tai lapsianne isännöitsijän hommiin. Pahimmille vihamiehillenne voitte vinkata, että "isännöintiala on ihan mielenkiintoinen ja tarvitsee sitoutuneita osaajia tulevina vuosina".

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys24.10.2018 20:45
Juorulehti Seiskan mukaan kiinteistönvälittäjä Kaisa "Liski oli ainaisessa rahapulassa siitä huolimatta, että hänen kuukausipalkkansa oli yli 20 000 euroa."

Että sellaista.

Minä olen ainaisessa rahapulassa 2500 euron (brutto)kuukausipalkkani takia. Joku tienaa joka kuukausi yli 20 000 euroa ja rahat on silti loppu. Ehkä minun on aika pyytää palkankorotusta. Edes kuukausipalkkani kolminkertaistamista näin alkajaisiksi. Ei tuo 20 000 euroa/kk kovin suuri palkka ole Suomen progressivisella ansiotulojen verotuksella. Se on nettoa "vain" 10 000 euroa/kk.

omat tavoitteetRe: Isännöitsijän palkkakehitys11.11.2018 18:06
Minun palkkakehitys eli alalle 13 vuotta sitten. Alkupalkka n. 1800 euroa + kp (kokouspalkkiot), 2 vuoden jälkeen palkka tasolla n. 2000+kp euroa, 6 vuoden jälkeen palkka n. 2700+kp euroa. 3 vuotta taas eteenpäin lisätutkintoja ja yrityksen vaihto sekä vaativampia kohteita, palkka n. 3350 euroa+ kp + muut lisät ja koeajan jälkeen 3750 + kp + lisät. 3 vuotta taas eteenpäin jolloin korotusneuvottelut joissa pyysin 1000 euroa peruspalkkaan lisää johon ei suostuttu mutta sain 300 euroa korotusta jonka jälkeen kk-palkka noin 4100 eur + kp+ lisät jonka jälkeen kokonaisvuositulot noin. 60 000 euroa vuosi. Tuloksena vaativampia kohteita ja rakennuttamista yms. jonka jälkeen tunne että liian halvalla vaan osaamistani myyn, joten seuraavaksi tarkkaan harkittu siirto ja työpaikan vaihto alaan liittyviin johtotehtäviin jonka jälkeen palkka noin 5100 euroa + muut lisät jonka jälkeen kokonaisvuositulot noin. 73 000 euroa ja bonuksena se, että työmäärä pienentyi ja ei juurikaan iltakokouksia. Tätä vielä hetken aikaan mutta tavoite tavalla tai toisella päästä lähivuosien aikana yli 10000 euron kk-tuloille. Jos nyt aloittaisin uudelleen niin pari kolme vuotta toisen palveluksessa, lisäkouluttautumista jonka jälkeen pystyyn omaa pientä is-alan firmaa niin 120 000 euroa vuosiansiot ovat aivan realistisia mikäli alan hallitsee ja on hyvä työssään ja osaa myydä. Itseäni pidän erinomaisena isännöitsijänä taustana se, että 13 vuoden aikana olen menettänyt vain yhden asiakkaan kk-hinnan korotuksen vuoksi. Realismia palkan määrästä ja korotuksista on vaan se, että jos on toisen palveluksessa niin ensimmäisen tulee omistajien osingot koska firmaan ovat sijoittaneet ja riskit kantavat, sitten jälkeen vasta muut osa-alueet. Omassa kehityksessä on kuitenkin pitkälti kiinni siitä mitkä ovat omat tavoitteet ja suunnitelma sekä teot millä niihin käsiksi pääsee. Itsellä ei ole minkäänlaista paloa isännöintialalle mutta työt teen aina kuitenkin tunnollisesti ja hyvin. Jos nyt aloittaisin kaiken alusta niin oma firma pystyy ja 10000 euron kk-tulotaso olisi jo tavoitettu. Mihin tulotasoon haluaa päästä on pitkälti kiinni itsestä ja omista tavoitteista sekä mitä on valmis tekemään sen eteen että tavoitteisiin päästään. Hyvä tuuri tietysti myös aina auttaa asiassa. Fakta on myös se, että oman osaamisen hintataso kannattaa kilpailuttaa noin 4-5 vuoden välin sekä koulutus ja lisätutkinnot ovat aina eduksi.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys11.11.2018 18:46
Asiallinen ja tyhjentävä kommentti, "omat tavoitteet". Kiitos siitä!

Olen itse yllättynyt siitä kuinka harva isännöitsijä viitsii täällä edes nimettömänä kertoa omaa tarinaansa palkkakehityksestään. Eikä se maksa mitään, siis tänne kirjoittelu.

"Alkupalkka n. 1800 eur + kp (kokouspalkkiot), 2 vuoden jälkeen palkka tasolla n. 2000 eur + kp, 6 vuoden jälkeen palkka n. 2700 eur + kp, 3 vuotta taas eteenpäin lisätutkintoja ja yrityksen vaihto: palkka n. 3350 eur + kp ja koeajan jälkeen 3750 + kp + lisät".

Tämä alleviivaa konkreettisesti sitä, että palkan pitää ja kuuluu kehittyä jatkuvasti. Ei voi olla, että työntekijän palkka polkee pakallaan, kuten minulla. Ei kukaan tee työtään alkupalkallaan, jos ensimmäisen viiden vuoden aikana tulee neljän vuoden kohdalla 100 euroa lisää kuukausipalkkaan. Se on vähemmän kuin aivan liian vähän. Työtehtäväni kehittyvät, isännöitävien kohteiden määrä lisääntyy jatkuvasti, vedän putki- ja julkisivuremontteja kuin jonkin sortin osaaja, mutta palkka on käytännössä sama kuin aloittaessani työt viisi vuotta sitten. Yrittäjä eli työantajani on tietysti tyytyväinen, kun voi kysyä minulta neuvoa asioihin, joihin hän ei AIT-tutkintoineen osaa vastata.

Minun mielestäni työntekijän palkan kuuluu TUPLAANTUA alkupalkasta ensimmäisen 10 vuoden aikana. Jos yrittäjä ei halua maksaa, niin minä en halua tulla enää töihin. Hoida itse taloyhtiösi. Jos alkupalkkani oli 2500 eur/kk, brutto, kuuluu kuukausipalkkani lähennellä 10 vuotta myöhemmin tasoa 4500-5000 eur/kk, brutto. Näin se vaan menee. Ei kukaan tee vuosikymmentä töitä, jos palkka nousee sinä aikana 200 euroa. Sehän on vähemmän kuin inflaatio. Nykytahtia palkkani reaalinen ostovoima heikkenee koko ajan eli ostovoimakorjattuna palkkani on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana vaikka reaalisesti olenkin saanut viiden vuoden aikana 100 euroa lisää kuukausipalkkaani! Ehkä työantajani on niin tyhmä, ettei tajua mitä takroittaa ostovoimakorjattu kuukausipalkka. Taas kerran: kannattaa kysyä minulta, jos ei tiedä.

"Palkka 60 000 euroa vuosi. Tuloksena vaativampia kohteita ja rakennuttamista yms. jonka jälkeen tunne, että liian halvalla vaan osaamistani myyn, joten seuraavaksi tarkkaan harkittu siirto ja työpaikan vaihto alaan liittyviin johtotehtäviin, jonka jälkeen kokonaisvuositulot noin 73 000 euroa ja bonuksena se, että työmäärä pienentyi ja ei juurikaan iltakokouksia."

Kertoo isännöintialasta paljon, että kun täältä pääsee pois, niin palkka keskimäärin nousee selvästi ja samaan aikaan työmäärä pienenee! Mahtava yhtälö, mutta tuskainen realiteetti isännöitsijän hommia painavalle: tämä on jatkuvaa palkatonta ylityötä ja iltakokousta aivan naurettavan pienellä palkalla.

"Realismia palkan määrästä ja korotuksista on vaan se, että jos on toisen palveluksessa niin ensimmäisen tulee omistajien osingot koska firmaan ovat sijoittaneet ja riskit kantavat, sitten jälkeen vasta muut osa-alueet."

Näin se on muissakin ketjuissa todettu, että työntekijä on vain työnantajaa varten. Jos minä väsähdän ja tulee työuupumus, niin seuraava renki jatkaa näissä hommissa ja jauhaa palkattomia ylitöitä puskien rahaa yrittäjän taskuihin, kun yrittäjä itse on kahden viikon syyslomallaan Etelän auringossa. Se on rankkaa olla yrittäjä.

AsiaaRe: Isännöitsijän palkkakehitys11.11.2018 22:40
Perusisännöisijän toimenkuvassa harvassa paikassa pääsee peruspalkkassa yli 5000 euron palkkoihin. Yleensä se tarkoittaa esimiestehtäviä joista yleensä maksetaan se 1000 euroa extraa.Isännöintiala on vielä osittain jäänne menneisyydestä, sen kertoo pitkälti myös se että alalla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta. Tämä saa aikaiseksi sen että palkkaus on hyvin värikästä ja sitä kautta myös is-palkkioissa ei välttämättä ole logiikkaa. Vaikka isännöitsijän työtehtävät on rinnastettavissa toimitusjohtaja tehtäviin niin tässä suhteessa oikeasti se ei niin ole koska ollaan "renkinä" toisen palveluksessa. Hyvä palkka myös tarkoittaa että "omassa salkussa " olevien yhtiöiden pitää tuottaa siihen liittyvät henkilöstön palkka yms. kulut ja osingot omistajille. Se alalla on muuttunut että suuremmassa toimistoissa on isännöitsijälle myyntitavoitteita mikä voi myös tarkoittaa provisiota. Siinä sitä sitten pitää noudattaa hyvää isännöintitapaa ja puolueettomasti myydä palveluita. Viimeinen virhe on jähmettyä paikoilleen jos alkaa tuntua ettei asiat etene. Työpaikkaa on helppo vaihtaa jos liikkuminen ei ole ongelma. Kilpailutus toimii näinkin päin.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys14.11.2018 23:50
Asiallinen kommentti.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys21.1.2019 18:08
Vuosi on vaihtunut ja taas kaivataan kommenttia, miten isännöintialalla palkat kehittyvät. Paljonko olet saanut nousua palkkaasi vuodelle 2019? Minulle ei tullut euroakaan lisää liksaa, mutta sain kaksi uutta taloyhtiötä vastuulleni. Hyvä alku vuoteen 2019, ja tämähän oli sitten täyttä sarkasmia.

JepskukkuuRe: Isännöitsijän palkkakehitys21.1.2019 18:24
Palkankorotus, mikä se on? Vitsit vitsinä, meikäläisen palkka nousi 50e, joka tarkoittaa 2050e palkkaa vuoden kokemuksella ja IAT tutkinnolla. Melkein naurattaa, tai sitten ei. Onneksi yhtiöitä ei ole ainakaan vielä lisääntynyt, menee muuten tämän nuoren miehen moti kokonaan tähän hommaan, kun illat kokoustetaan ilman palkkioita ja niillä kerrytetään VAIN vapaapäiviä. -.-

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys26.1.2019 14:00
Tämä aika vuodesta on kummallista. Teen talousarvioita taloyhtiöille. Lähes KAIKKI kulut nousevat joka vuosi: sähkö, kaukolämpö, kiinteistöhuolto, siivous, isännöinti, postikulut, pankkikulut, vakuutukset... Lähes kaikki kulut nousevat joka vuosi jopa usealla prosentilla.

Miten osakkailla on varaa maksaa nousevia kuluja, jos minun laillani eivät saa palkankorotuksia? Oma palkkani on noussut 5 vuodessa 2500 eurosta 2600 euroon/kk, brutto. Voisin väittää, että viidessä vuodessa hinnat ovat kallistuneet niin paljon, että ostovoimani on pienentynyt.

Miten pystyn elämään, kun hinnat ympärilläni nousevat vauhdikkaammin kuin palkkani? Erään taloyhtiön maksama isännöintipalkkio oli noussut 10 vuodessa noin 40 %. Monenko työntekijän palkka on noussut 40 % viimeisen 10 vuoden aikana?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys28.1.2019 21:50
"...meikäläisen palkka nousi 50e, joka tarkoittaa 2050e palkkaa"

Isännöintiala on häpeällinen ala. Miten joku kehtaa maksaa aivan ala-arvoista palkkaa? Mutta kyllä on maailmassa muutoinkin ihmeteltävää: Työntekijäisännöitsijä haaveilee saavuttamattomasta brutto 4000 eur/kk palkkatasosta, joka kuitenkin isossa mittakaavassa on verrattain surkea palkka. Suomessa työntekijän palkka harvemmin on sen suuruinen, että siitä jää käteen merkittäviä summia rahaa.

Otsikoissa on viime päivinä vilahdellut Esperi Caren toimitusjohtaja, jolla on HS:n verokoneessa tuloja muutamalta viime vuodelta yhteensä 12 MILJOONAA EUROA. Vuonna 2017 hän tienasi tosin vain 580 000 euroa, brutto. Se on hyvä palkka huonosta työstä. Uutisotsikoissa ei nimittäin kiitellä hänen tai hänen yrityksensä savutuksia, vaan hämmästellään hoitokotien toiminnan asiattomuutta ja leväperäisyyttä. Voisi kuvitella, että tekemällä asiat huonosti ei voi tienata paljon, mutta oikeasti se menee juuri niin, että mitä niukemmilla resursseilla teetät työtä, sitä enemmän sinä yrittäjänä tienaat. Suurituloisimmat yrittäjät ovat suurimpia hyväksikäyttäjiä ja riistäjiä, ja tämä tulee Kokoomuslaisen suusta.

En ole nähnyt uutisotsikoissa, että kukaan tosi taitava työntekijä olisi tienannut miljoonia. On se jännä juttu, kun ne miljoonat menevät aina yrittäjän taskuun ja osaavimmat työntekijät ovat oikeasti aivan naurettavilla palkoilla töissä. Toki jokainen voi irtisanoutua vaikka tänään tai viimeistään huomenna, joku varmaan kommentoi tähän. Vapaasta tahdostaan se pienipalkkainenkin töissä käy. Ei kukaan pakota tienaamaan rahaa työnantajansa taskuun palkattomia ylitöitä puskien, kun yrittäjä itse lekottelee Etelän auringossa kolmen viikon talvilomalla!

Miljoonaluokan ansioiden ja/tao pääomatulojen rinnalla pitkää päivää ja palkattomia ylitöitä surutta puskevan työntekijäisännöitsijän palkkataso on lähinnä säälittävä. Joku tuossa kertoo saaneensa palkankorotuksen. Brutto 2000 eur/kk nousi peräti 50 eurolla tasolle 2050 eur/kk. Tuo on sen tasoista palkkaa, että säälittää, miten joku viitsii mennä 8 tunniksi töihin joka arkipäivä ja tehdä töitä sen eteen. Brutto 2000 eur/kk pitäisi tulla tekemättä yhtään mitään. Jos työtä painaa ahkerasti, taloudellisen palkkion kuuluu olla ihan eri suuruusluokkaa.

Kaukana pääkaupunkiseudusta isännöitsijän kuuluu saada vähintään 4000 eur/kk, brutto peruspalkkaa. Pääkaupunkiseudulla huomattavasti enemmän. Tämä on palkkataso vuonna 2019 Suomessa työntekijäisännöitsijöillä. Pidä huoli, että saat kohtuullisen korvauksen työstäsi, vaikka et Esperi Caren toimitusjohtajan ansioille aivan pääsisikään.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys29.1.2019 23:40
Esperi Caren toimitusjohtaja meni sitten irtisanoutumaan. Ei jestas mikä luuseri. Aivan totaalinen pelle. Tyyppi nostelee 12 miljoonaa euroa itselleen, pyörittää firmaa yli 10 vuotta ala-arvoiseen tyyliin ja kun alkaa kuumottaa, niin hups, toimitusjohtaja painaa irtisanoutumisnappulaa.

Hän ei ota sanallakaan kantaa tapahtuneisiin väärinkäytöksiin ja merkittäviin epäkohtiin Esperin hoitokodeissa. Mikäpä siinä ollessa toimitusjohtaja: 12 miljoonaa euroa taskussa kiitoksena päin ***settä tehdystä työstä ja vanhusten huonosta kohtelusta. On se piru vie ihme, että yrittäjät saavat rahastettua huononkin työn ja työntekijä joka painaa todella kovaa duunia tinkimättömällä asenteella asiakkaan hyvinvointia vaalien on se tyhjätasku.

Mutta näin se maailma toimii, myös isännönintitoimistoissa. Yrittäjät eivät ota vastuuta tekosistaan, rikkovat lakeja, syyllistyvät petoksiin ja kiitoksena nostelevat isot osingot omiin taskuihinsa unohtaen joulubonusten maksamisen työntekijöilleen. Työntekijät sen rahan nyt kuitenkin ovat tienanneet, ei se yrittäjä, joten kai se työntekijöillekin kuuluu. Ilman työntekijöitä isännöintitoimisto kaatuu. Kun me irtisanoudumme, ei yrittäjää enää ole. Emme me tarvitse yrittäjää mihinkään. Me voimme irtisanoutua ja perustaa oman toimiston.

On siinä yrittäjällä näkemisen arvoinen ilme, kun kiinteistösihteeri, kirjanpitäjä ja isännöitsijä irtisanoutuvat samana päivänä. Neljän hengen isännöintitoimistossa on sen jälkeen vain yrittäjä, joka laittaa lapun luukulle, kun lähteneet työntekijät vievät kaikki asiakkaat mennessään perustamaansa omaan isännöintitoimistoonsa.

Näihin kuviin ja tunnelmiin...

Tuore IATRe: Isännöitsijän palkkakehitys10.3.2019 22:25
Teen isännöitsijän töitä ja IAT suoritettu. Koulutuksen jälkeen marssin pyytämään palkankorotusta ja sain 3150? + kokouskulut päälle. Nousua tuli 550?, eli kyllä kysyminen kannattaa. Silloin näkee, arvostaako yrittäjä Sinua, ja jos ei, niin onhan noita muitakin toimistoja. Tämä Keski-Suomessa.

IAT, ITSRe: Isännöitsijän palkkakehitys11.3.2019 13:13
Tuore IAT on kyllä tutkintonsa kanssa niin huikeissa pakkalukemissa, että hattua tarvii nostaa. Sitähän tarina ei tosin kerro kuinka pitkä työkokemus sinulla on mutta työnantajasi taitaa todella arvostaa työpanostasi, joka on melko harvinaista tänä päivänä. Itse olen IAT, ITS ja en voisi kuvitellakaan, että jonain päivänä yltäisin sinun palkkatasoosi. Meillä arvostetaan sitä, ettei työntekijästä vaan tule liikaa kuluja. Töitä tarvii tehdä pienellä palkalla hikihatussa ja pitää asiakkaat tyytyväisenä. Palkka tällä hetkellä 2400 brutto ja 1/3 osa verottomasta kokouspalkkioista Pirkanmaalla Tampereen kupeessa.

PK seutu, IATRe: Isännöitsijän palkkakehitys14.3.2019 16:02
PK-seutu.

n. 3 vuotta alalla, IAT.

3600e/kk + edut, ei kokouspalkkiota tai ylitöitä korvauksessa. Hoidetaan hommat tuntikertymän puitteissa ja nollataan tunteja vapailla vuoden varrella.

Yhtiöitä vähän laskentatavasta riippuen 15-50. Kokonaisuudessaan 15, mutta lopuissa isoja osa-kokonaisuuksia.

Järkevä palkka, mukava olla duunissa. Vähän huono omatunto, kun harkitsen edes muiden työpaikkojen hakemista haasteellisempien työkokonaisuuksien, vastuiden ja isomman palkkauksen toivossa.

IAT, ITSRe: Isännöitsijän palkkakehitys14.3.2019 18:57
Pitää muuttaa ilmeisesti stadiin jos sielä saa jo 3-vuoden työkokemuksella ja IAT tutkinnolla noin huikeeta palkkaa. Asumiskustannukset ovat tosin sillä akselilla melko suuret, joten plus miinus nolla.

AITRe: Isännöitsijän palkkakehitys29.3.2019 23:20
PK-seudulla suhteellisen kokeneen (vähintään 3 vuotta isännöitsijänä) ja ainakin IAT suoritettuna) säädyllnen palkka max. 15 yhtiöllä pitäisi olla ainakin 3500 ? kk + llsät, jolloin kokonaispalkan pitäisi olla vähintään 50.000 eur / vuosi.

Ammatti-isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys6.7.2019 15:14
Yhtiöiden määrä ei ole hyvä vertailukohta silloin kuin mietitään isännöitsijän palkkaa. Jos yhtiöt ovat isoja, vanhoja ja paljon työllistäviä, niistä maksettavat isännöintipalkkiot ovat usein moninkertaisia pieniin ja helppohoitoisiin verrattuna. Tällaisia yhtiöitä isännöitsijä ei pysty hoitamaan läheskään samaa määrää kuin vaivattomampia yhtiöitä. Lisäksi näiden yhtiöiden hallitukset ovat yleensä selvästi vaativampia kuin pienemmissä yhtiöissä.

IAT itäsuomiRe: Isännöitsijän palkkakehitys31.7.2019 21:07
Vuosiansio 4v kokemuksella 45000 ? ja muut ylityöt kuin kokoukset vapaana. Noin 1-2 viikkoa. Tämä keskisuuressa kaupungissa itä-suomessa. Onko mielestänne ok?

AlallaRe: Isännöitsijän palkkakehitys14.8.2019 15:15
Eli kuukausipalkka sisältäen kokouspalkkiot n. 3600 euroa/kk. Ei tuo nyt työkokemukseen ja maantieteelliseen sijaintiin nähden kuulosta ainakaan ihan "orjapalkalta". Isännöintiliiton parin vuoden takaisessa tutkimuksessa taisi koko maan laajuisesti alle 5 vuotta alalla olleilla olla mediaaniansiot noin 40 tuhatta/vuosi, joten sen suhteen aika linjassa on.

NainenRe: Isännöitsijän palkkakehitys31.5.2020 12:19
Lyönpä korteni kekoon. Eli 8 vuotta alalla, IAT suoritettu ja pk-seutu. Palkka 4000? + kokouspalkkiot ja iltakokouksista kertynyt työaika myös työaikapankkiin, eli pitelen vapaina syksyllä. Ihan tyytyväinen olen, kohteita hoidettava 16.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.6.2020
"Ihan tyytyväinen olen, kohteita hoidettava 16."

Pystytkö kuvittelemaan, millaista on hoitaa 30 taloyhtiötä, vaikka palkka olisi sama kuin sinulla? Samaan aikaan voi olla pari putkiremonttia, pari julkisivuremonttia, yksi kattoremontti, neljässä eri taloyhtiössä vesivahinko, tarjouspyyntöjä liikkeellä katto-, lukitus-, ovi- ja ikkunaremonteista noin seitsemässä taloyhtiössä samaan aikaan ja paljon pienempiä ongelmia selviteltävänä jokaisessa taloyhtiössä.

On totta, että jos 100 taloyhtiön joukosta poimitaan 30 helpointa, niin se ei ole mahdoton määrä. Mitä jos 100 taloyhtiön joukosta otetaan ne 30 hankalinta ja työllistävintä? Se tekee isännäitsijän työstä aika haastavan palkkaan katsomatta. Siinä ei 12 tunnin työpäivä riitä alkuunkaan ja 30:n taloyhtiön hankkeetkin menee jo sekaisin omassa päässä.

IrkkuliRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.6.2020 0:18
ITS Tampereelta ja palkka 20 taloyhtiöllä 2600 + kokouspalkkiot. Ei kohden mene onnen lahjat teidän muiden kanssa. 3000 eur palkasta voi vain haaveilla, ellei vaihda työpaikkaa.

RistoReipasRe: Isännöitsijän palkkakehitys1.11.2020 21:44
Montako yhtiötä voi kunnon isännöitsijä hoitaa kuukaudessa kunnolla?

AITRe: Isännöitsijän palkkakehitys17.11.2020 16:36
"Montako yhtiötä voi kunnon isännöitsijä hoitaa kuukaudessa kunnolla?"

Riippuu täysin yhtiön profiilista: uusi/vanha/iso/pieni yms. On hieman eri asia isännöidä 20 rivitalokohdetta, joissa on keskimäärin vaikkapa 10 huoneistoa, kuin 20 kerrostalokohdetta, joissa on keskimäärin 40 huoneistoa. Eli mitään yleispätevää vastausta tähän ei ole.

Jos laskee, että keskimäärin taloyhtiössä on vuoden aikana vaikka 4 kokousta (yhtiökokous + 3 hallituksen kokousta), niin mikäli niitä kohteita on paljon yli 20, niin siinä alkaa isännöitsijän elämä olemaan pelkkiä iltakokouksia. Ja tuo noin 20 kohdetta on vielä hyvinkin maltillinen määrä. Jo keskisuurissa kaupungeissakin, missä on kilpailu kovaa, on isännöitsijällä helpostikin se 25-30 kohdetta hoidettavana, mikä lähtökohtaisesti on liikaa.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.11.2020 19:15
"Montako yhtiötä voi kunnon isännöitsijä hoitaa kuukaudessa kunnolla?"

Kuten jo vastattu, riippuu paljon yhtiöistä. Jos kuvittelet 500 kpl:een joukon taloyhtiöitä ja niistä voitaisiin poimia helpoimmat ja työllistävimmät 20 taloyhtiötä, niin on siinä ero kuin yöllä ja päivällä. Jossain taloyhtiössä istutaan neljän tunnin kokouksia, toisissa ei yksikään kokous koskaan ole kestänyt yli 45 minuuttia. Joissain taloyhtiöissä on kuusi kokousta vuodessa, toisissa kaksi. On siinä vähän eroa, millaiset 20 taloyhtiötä sinulla voi olla. Ei pelkästään uusi/vanha/iso/pieni, vaan millainen HALLITUS niissä yhtiöissä on.

Jos kaikki pitää tehdä aina vaikeimmalla tavalla, ei yhteistyöstä hallituksen kanssa tule mitään. Jos isännöitsijä saa sooloilla rauhassa, voi se yllättäen johtaa hyvään lopputulokseen, kun hallituksessa istuvat täydet maallikot eivät pääse sotkemaan asioita tyhmillä päätöksillä.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän palkkakehitys18.11.2020 19:40
"ITS Tampereelta ja palkka 20 taloyhtiöllä 2600 eur/kk + kokouspalkkiot"

Ehkä on parempi vaihtaa alaa tai työpaikkaa. 2600 eur/kk (brutto) on sen verran vähän rahaa, että ei sen eteen voi odottaa kenenkään tekevän oikein mitään. Turhautunut työntekijä, joka kokee palkkansa olevan aivan ******** on huono työntekijä. Edes asiakkaat eivät sellaista halua!

Pieni palkka johtaa korruptioon, enkä toisaalta näe, että siinä silloin on mitään väärää, jos työntekijää kyykytetään pienellä palkalla. Lupaa urakoita tutulle tekijälle rahaa vastaan. Yritä tienata vähintään 500 euroa/kk pimeästi palkan päälle tällaisilla diileillä urakoitsijoiden kanssa. Turha tuntea häpeää. Tämä on viime kädessä taistelua elämästä ja kuolemasta. Rahaa on tultava tarpeeksi tai työnteossa ei ole mitään järkeä.

Musta huumori sikseen. Etsi käsiisi Isännöinnin Ammattilaiset 2020 tutkimus, joka on julkaistu 18.11.2020. Katsotaanpa palkkoja:
Pirkanmaa, mediaani 3400 eur/kk (brutto). Alakvartiili 3000 eur/kk. Se että joku saa 2600 eur/kk on kyllä täysin käsittämätöntä. Olet Pirkanmaan isännöitsijöiden huonoiten palkatussa 5 %:ssa mukana. 95 % tienaa sinua enemmän.

jooRe: Isännöitsijän palkkakehitys13.10.2022 12:20
Hain isännöitsijän tehtäviin ja katselin netistä muutamasta paikasta alan palkkoja. Tuli hieman ehkä yllätyksenä alan palkkauksen huonous. Yrittäjä yritti selittää miksi palkka olisi mikä olisi ja kertoi miten se kehittyisi...ja se oli että tutkinnot suoritettuna niin ehkä 5 vuoden päästä 3te/kk.

Miten alalle saadaan tekijöitä ja ne pysymään jos palkat on melko huonot senkin jälkeen kun on kokenut ja osoittanut olevansa alan tekijä ja käynyt jopa koulutukset? Jonkun nuoren kannattaa toki tarttua ihan jo kokemuksen takia vähän huonompaankin tarjoukseen mutta...

IssariRe: Isännöitsijän palkkakehitys29.11.2022 17:04
Millaisia perusteita kehnohkoon palkkaa yrittäjä osasi sanao? Oliko kyseessä ns. peruspalkka, jonka päälle tulisi kokouspalkkioita yms?

Itse "kuvittelen" suurempien kaupunkien isännöitsijöiden palkkojen alkavan tuosta 3.000 eurosta ja nousevan 4.000 - 4.500 euroon viidessä vuodessa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: