Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

isännöitsijäIsännöitsijän psyykkiset kuormitustekijät31.3.2021 22:43
Olen selvitellyt syitä, jotka ajoivat minut työuupumukseen. Järkytyin, kun luin seuravaan listan. Siinä valitettavasti kaikki psyykkiset kuormitustekijät osuvat yksiin isännöitsijän työn kanssa.

Seuraavat tekijät voivat pitkään jatkuessaan tai äärimmäisinä olla terveyden kannalta haitallisia:
- Työn tavoitteet ovat epäselvät.
- Työtä on liian paljon tai siinä on jatkuvasti kiire.
- Työmäärää tai työtahtia ei voi itse säädellä.
- Työssä ei ole mahdollisuutta kehittyä tai oppia uutta.
- Työ keskeytyy jatkuvasti tai siinä on häiritseviä esteitä.
- Vastuu toisista ihmisistä tai taloudellisista tekijöistä on epäsuhdassa toimintamahdollisuuksien kanssa.
- Työstä ei saa riittävästi palautetta ja arvostusta.
- Myös jatkuvat muutokset ja pitkittynyt epävarmuus työssä voivat kuormittaa työntekijää.

Aivan jokainen edellä mainittu asia on tismalleen sitä, miten koen työni isännöitsijänä. Onko muilla sama tilanne?

isännöitsijäRe: Isännöitsijän psyykkiset kuormitustekijät31.3.2021 22:51
Työuupumus on prosessi, jossa työntekijän psyykkiset voimavarat ehtyvät vähitellen. Tämä ilmenee erityisesti kolmen oireen kautta, jotka ovat
- uupumusasteinen väsymys
- kyynistyneisyys
- alentunut ammatillinen itsetunto.

Kokonaisvaltainen ja yleistynyt väsymys kertyy pitkään jatkuneesta pinnistelystä tavoitteiden saavuttamiseksi ilman riittäviä toimintaedellytyksiä. Väsymys ei enää hellitä vapaa-aikana normaalilla levolla eikä liity työn yksittäisiin kuormitushuippuihin. - Allekirjoitan tämän täysin. Sunnuntai ei riitä kuusi päiväisestä, 70 tuntisesta työviikosta toipumiseen.

Kyynistyminen tarkoittaa, että epäilee oman työn merkitystä ja kokemus mielekkyydestä katoaa. Kyynistyminen toimii eräänlaisena puolustuskeinona mahdottomassa työtilanteessa, mutta se ei ole tahdonalainen valinta. - Näin on päässyt käymään.

Ammatillinen itsetunto koostuu siitä, että kokee pystyvänsä työhönsä. Pystyvyyden ja aikaansaamisen kokemukset vähenevät työuupumuksen kehittyessä. Aikaansaaminen koetaan huonommaksi omaan aiempaan ja muiden suoriutumiseen verrattuna. - Juuri tätä olen ihmetellyt, miten työ tuntuu menevän sitä huonommin, mitä enemmän työkokemusvuosia on takana? Kyynisyyttä? Sitäpä hyvinkin. Sekä tietty sitä, että kun viet läpi 1000 urakkaa, niin tilastollisesti niistä tietty osa menee perseelleen. Syystä tai toisesta. Kun olet isännöitsijänä ensimmäistä vuotta on suht epätodennäköistä, että epäonnistumisia olisi lukumääräisesti niin montaa kuin vaikkapa 15 vuotta isännöitsijänä toimineella.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän psyykkiset kuormitustekijät31.3.2021 23:05
Mistä työuupumus pääsi tulemaan minulle?

"Työuupumukseen liittyviä työolosuhteita luonnehtivat liialliset työn vaatimukset (esimerkiksi ristiriitaiset tavoitteet tai jatkuva aikapaine) yhdistyneinä vähäisiin työn voimavaroihin (esimerkiksi joustomahdollisuudet tai esimiehen tuki). Erityisesti liian suuri työmäärä, rooliristiriidat ja -epäselvyydet, vähäiset vaikuttamismahdollisuudet, vähäinen sosiaalinen tuki, koettu epäoikeudenmukaisuus sekä epävarmuus ja ennakoimattomuus työssä ovat yhteydessä työuupumuksen kehittymiseen."

On järkyttävää kuinka moni edellä mainittu esiintyy isännöitsijän työssä. Jatkuva liian suuri työmäärä ja jatkuvasti iltakokouksia. Jatkuvasti ylitöitä, joita ei saa koskaan vapaana. Iltakokous pidetään aina silloin, kun joku hallituksen pj kutsuu kokouksen koolle juuri siihen kellonaikaan, kun hallitus haluaa. Ei kukaan kysy isännöitsijältä, että "olet nyt istunut 45 iltakokousta tänä vuonna. Pidetäänkö huomenna klo 18-20 hallituksen kokous?" Eihän kukaan tervejärkinen voisi tuohon vastata muuta kuin, että "ei pidetä kokousta. Työaikani on klo 8-16 ja työaika 40 tuntia viikossa. Niiden puitteissa voidaan kokoustaa". Klo 18-20 on mahdoton aika hallituksen kokoukselle, jos isännöitsijän työaika sattuu olemaan klo 8-16.

Ääliömäistä edes ehdottaa iltakokousta työntekijälle, joka tulee töihin klo 08:00 viitenä aamuna viikossa. Mitä nämä ääliöt, anteeksi hallitusten puheenjohtajat, edes ajattelevat? Isännöitsijä tekee normaalia toimistotyötä klo 8-16, yhteensä 40 tuntia viikossa. Siihen on vaikea sovittaa jokaiseen iltaan kokouksia neljän kuukauden ajan joka kevät. Keväällä niitä iltakokouksia nyt sitten vaan on 75 iltaa, joista kertyy helposti 300 tuntia ylitöitä, joista ei saa yhtä ainoaa koskaan vapaana. Aika sairasta.

"Työntekijän ominaisuuksia, jotka voivat altistaa työuupumukselle, ovat liialliset itselle tai työlle asetetut vaatimukset, voimakas velvollisuudentunto, aleksitymia (vaikeus tunnistaa ja ilmaista tunteita) ja matala koherenssin tunne (maailman hahmottaminen heikosti ymmärrettäväksi, hallittavaksi ja merkitykselliseksi). Lisäksi haitalliset keinot pyrkiä ratkaisemaan stressitilannetta voivat edesauttaa työuupumuksen kehittymistä. Viimeksi mainittuja ovat esimerkiksi taukojen laiminlyönti ja työpäivän jatkuva venyttäminen yrityksenä selviytyä ylimitoitetusta työtaakasta tai yritys rentoutua vaikkapa alkoholin avulla. Niin työntekijän yksilölliset ominaisuudet kuin elämäntilanteeseen liittyvät tekijät eivät yleensä yksinään aiheuta työuupumusta, vaan ne vaikuttavat yhdessä työolojen kanssa. Kun työkuormitus on epäedullista, yksilölliset ja elämäntilanteeseen liittyvät tekijät voivat joko nopeuttaa tai hyvässä tilanteessa hidastaa työuupumuksen kehittymistä."

Sitähän isännöitsijän työ on. Jatkuvaa kiirettä ja keskeytyksiä. Lounastauko kestää 10 minuuttia ja sekin keskeytyy parhaimmillaan kolme kertaa puhelimen soimiseen! Tämä on työ, jossa ei saa edes 10 minuutin taukoa päivässä, kun lounastauollakin puhelin pirisee! Uskomatonta.

Ei ole ihme, että tulee työuupumus. Ihme on, jos sitä ei tule.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän psyykkiset kuormitustekijät31.3.2021 23:12
Mitä minä olen kirjoittanut tällä foorumilla tammikuussa 2021?

On erikoinen yhtälö painaa keskittyneesti tilinpäätöksiä, kun samaan aikaan puhelin ja sähköposti huutavat läpi työpäivän. Tämä hullunmylly menee vuosi vuodelta yhä hullummaksi! Korona on heittänyt vielä osansa ihmisten hulluuteen. Isännöitsijä saa kestää kaiken.

Oma tuskani johtuu jatkuvasti keskeytyvästä työnteosta!

"Jatkuvat keskeytykset rasittavat aivoja ja saattavat muuttaa koko työnteon rytmin huonommaksi.
Erinäiset häiriöt keskeyttävät työmme kymmeniä kertoja päivässä. Kaikkia keskeytyksiä ei tietenkään voi ehkäistä, mutta asiaan on hyvä kiinnittää huomiota. Aivotutkija Mona Moisala kertoo Kodin Kuvalehdessä, että tutkimusten mukaan ihmiseltä saattaa kulua jopa yli 20 minuuttia päästä takaisin työn imuun keskeytyksen jälkeen. Siitä voi arvioidusti laskea, montako tuottavaa työtuntia saadaan päivään, jos keskeytyksiä on vaikkapa vain kerran tunnissa."

Minä laskeskelin, että jos yhden työpäivän aikana tulee liioittelematta 20 sähköpostia ja 20 puhelua, niin se tarkoittaa 40 keskeytystä yhden 8 tunnin työpäivän aikana. Se tarkoittaa työnteon keskeytymistä 12 minuutin välein, läpi työpäivän!!! Jos tutkimusten mukaan ihmiseltä saattaa kulua jopa yli 20 minuuttia päästä takaisin työn imuun keskeytyksen jälkeen tarkoittaa se sitä, että KOKO TYÖPÄIVÄN AIKANA EI PÄÄSE TYÖNTEON IMUUN KERTAAKAAN.

Mielestäni tuo on aika huolestuttava asia. Koko viime viikon lisäksi eilen ja tänään allekirjoitan omalta kohdaltani, että työnteosta (= tilinpäätösten teosta) ei tule yhtään mitään, kun jatkuvat puhelut, tekstiviestit, sähköpostit ja toimistolla ilman ajanvarausta käyvät asiakkaat keskeyttävät työnteon aivan jatkuvasti.

Sitten 8 tunnin työpäivän ja 2 tunnin kokouksen päätteeksi on niin väsynyt, ettei jaksa jäädä palkattomina ylitöinä tekemään keskittymistä vaativaa työtä, joka mielestäni pitäisi saada tehtyä työajalla ilman häiriöitä.

Jatkuvat keskeytykset ovat mielestäni isännöitsijän työn suurin ongelma.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän psyykkiset kuormitustekijät6.4.2021 23:30
"Sitten 8 tunnin työpäivän ja 2 tunnin kokouksen päätteeksi on niin väsynyt, ettei jaksa jäädä palkattomina ylitöinä tekemään keskittymistä vaativaa työtä, joka mielestäni pitäisi saada tehtyä työajalla ilman häiriöitä."

Isännöitsijä, etkö ole tajunnut, ettei työpäivän kuulu olla yli 8 tuntinen? Hei haloo? Miksi tekisit rajallisen elämäsi aikana töitä enemmän kuin on kohtuullista ja järkevää? Onko 12 tuntinen työpäivä kohtuullinen? Ei ole. Onko 12 tuntinen työpäivä neljänä päivänä peräkkäin kohtuullinen? Vielä vähemmän. Onko kevään aikana 300 tuntia ylitöitä, joita ei saa koskaan vapaana, kohtuullista? Ei ole. Se on sairasta.

Koska isännöintialalla herätään tajuamaan, mikä on normaalia ja mikä sairasta?

"Kasvatustieteen professori Juha Hakala kannustaa miehiä uhmaamaan työelämän yhä kovenevia vaatimuksia ja panostamaan perhe-elämään. Juha Hakala, 46, puhuu miehille selkokieltä. Työpäivän pituudeksi riittää kahdeksan tuntia. Sitten jää kahdeksan tuntia perheelle ja kahdeksan tuntia levolle. Kyseessä on tahdon asia.

Perheet voivat huonosti, koska työ ahmii kaiken vanhempien ajan. Suomessa on yhä enemmän työtä suoritettavana yhä harvempien pöydillä. Uusi teknologia ja talouden globalisaatio ovat vain lisänneet tahtia. Ihmisen pitää olla tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa. Seitsemän lapsen isänä hän on pyrkinyt tekemään työt työaikana ja lähtenyt neljältä kotiin. Sen jälkeen hän on ollut perheen käytettävissä. Edes harrastuksissa hän ei ole kulkenut."

Kertoisiko joku, miten isännöitsijä OIKEASTI tekee työnsä iltakokoukset mukaan luettuna painamalla töitä sen 8 tuntia päivässä? Ei koskaan ylitöitä. Kahdeksan tunnin työpäivä ja 40 tunnin työviikkoa isännöintialalle. Neljältä kotiin joka päivä perheen luo lapsia katsomaan. Se on tahdon asia. Ei ole kiinni mistään muusta. Ei kai isännöitsijän työ sitä voi tarkoittaa, ettei voi olla perhettä tai parisuhdetta? Ei kai kukaan täysijärkinen katso, kun puoliso on aina töissä? Elämässä lienee vähän muutakin sisältöä, kuin istua joka ilta kokouksia eläkeikäisten miesten kanssa.

Ymmärtäisin miesvaltaisella isännöintialalla isännöitsijöiden mielenkiinnon jatkuviin kokouksiin ja ylitöihin, jos kokousiltoja istuttaisiin parikymppisten nuorten naisten kanssa. Jos tarjolla on seuraa eläkeikäisistä mihistä, niin ehkä isännöitsijöiden olisi parasta jättää kokoukset kokonaan väliin ja tapailla rakastajattariaan vaikka viikon jokaisena iltana.

Huomenna jatkuvat iltakokoukset ja taas tehdään sitä 12 tuntista päivää, kuten tänäänkin. Eikä vain huomenna, vaan torstaina jatkuu ylityöshow. Sairasta hommaa. Neljässä päivässä työtunteja 48. Se on katsos nyt tämä lyhyt pääsiäisviikko! Eilen maanantaina oli pyhäpäivä, joten työtunteja tulee tälle viikolle neljässä päivässä vain 48. Ensi viikolla kertyy tunteja sitten taas enemmän. Sairasta hommaa.

isännöitsijäRe: Isännöitsijän psyykkiset kuormitustekijät13.4.2021 22:10
"Onko 12 tuntinen työpäivä kohtuullinen? Ei ole. Onko 12 tuntinen työpäivä neljänä päivänä peräkkäin kohtuullinen? Vielä vähemmän. Onko kevään aikana 300 tuntia ylitöitä, joita ei saa koskaan vapaana, kohtuullista? Ei ole. Se on sairasta."

Aamen, omalle kommentilleni. Ihan tosissani mietin, että eikä Suomessa ole enemmän isännöitsijöitä, joita haittaa luopua kaikista harrastuksistaan ja omasta elämästään vain sen takia, että voi olla töissä joka kevät 4-5 kk:n ajan 12 tuntia päivässä + työmatkat päälle? Miten kukaan viihtyy alalla muutamaa vuotta kauemmin? Ihan oikeasti: 12 tuntista päivää joka päivä 4-5 kuukautta putkeen joka kevät. Se ei ole respti sille, että olet edes elossa 65-vuotiaana jäädäksesi eläkkeelle. Isännöitsijän työ on resepti sille, että koet loppuunpalamisen alle 50-vuotiaana ja sitä ennen haet vastapainoa raastavalle työlle niin synkistä asioista, ettei niistä voi kertoa edes nimettömänä kenellekään. Ei kuulosta tasapainoiselta elämältä. Oikeastaan, ei kuulosta elämältä ollenkaan.

Toisaalta alalla tuntuvat parhaiten pärjäävät henkilöt, jotka ovat enemmän tai vähemmän lasikoja ja hälläväliä-asenteella liikkeelle. Kun et edes yritä tehdä kuin 70 % niistä työtehtävistä, joita sinun on määrä tehdä, niin yllättäen alalla jaksaa kauemmin.

Mikään ei ole niin huono lähtökohta isännöitsijän ammattiin tulijalle kuin tunnollinen työntekijä, joka tekee aivan kaiken, mitä asiakkaat pyytävät. Siinä ei nimittäin 70 tunnin työviikko riitä alkuunkaan ja tämä on tosi. En liioittele ollenkaan. Toki myös taloyhtiömäärä vaikuuttaa, hoitaako yksi isännöitsijä vaikkapa 20 rivitaloyhtiötä ja 12 kerrostaloa, vai onko isännöitsijällä taakkanaan 15 kerrostaloyhtiötä.

Jotkut tietävät, että logiikan vastaisesti yksi 12 asunnon rivitaloyhtiö työllistää isännöitsijää huomattavasti enemmän kuin keskimääräinen 40 asukkaan kerrostalo, kun huomioidaan, että kerrostaloissa on talohuolto, joka vastaa kiinteistöhuollosta. Rivitaloyhtiöissä ei ole talohuoltoa, joten isännötsijä on rivareissa se "huoltomies". Kaikki huoltokutsut tulevat isännöitsijälle ja ne asiat, joita kerrostaloissa hoitaa huoltomies kaatuvat rivitaloyhtiöissä isännöitsijän niskaan. Voin sanoa, että puhelin soi ja huuolella!

Viimeksi tänään eräästä rivitaloyhtiöstä soitettiin, tulisinko minä kurkistamaan salaojien tarkastuskaivoon. Tämä unohtui tehdä, kun olin mainitussa rivitaloyhtiössä katselmuskäynnillä sunnuntaina! Luit oikein: sunnuntaina tunnin mittainen pihakatselmus ja tiistaina soi jo puhelin, että isännöitsijä voisi katsoa vielä salaojien tarkastuskaivot. "Tuletko tänään vai huomenna?" kysyi hallituksen jäsen. Sanoin, etten tule kumpanakaan mainituista päivistä.

Miettikää tilannetta, kun yhdellä isännöitsijällä on 12 kerrostaloyhtiön lisäksi 20 tällaista rivitaloyhtiötä hoidettavanaan. Kuten sanoin, kevään tilinpäätös- ja kokouskiireiden keskellä 70 tuntia viikossa ei riitä kuin alkuun pääsemiseen. Töitä olisi paljon enemmän, mutta valitettavasti isännöitsijä ei voi seistä joka viikko edes yhtä tuntia jokaisen isännöimänsä yhtiön pihassa, jos taloyhtiöitä on vaikkapa 32 kpl. Jää tilinpäätökset, kokoukset, pöytäkirjat, kokouskutsut ja tilintarkastukset teettämättä, kun pään pitäisi olla rivitaloyhtiön salaojien tarkastuskaivossa.

Isännöitsijällä on siis jonkin verran psyykkisiä kuormitustekijöitä!



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: