Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

Sam100Villi länsi?12.1.2020 19:10
Olen miettinyt alalle kouluttautumista, mutta tätä palstaa seuranneena uravalinnastani vaikuttaisi tulevan emämunaus.
Kenelläkään ei ole mitään hyvää sanottavaa alsta.

alalle vaihtanutRe: Villi länsi?15.1.2020 11:05
Tässähän on sama tilanne kuin vaikka autoa vaihtaessa, netistä löytyy helposti negatiiviset kommentit. Kehuvia vähemmän. Itselläni alkaa 10. vuosi tätä lajia, olen siis vaihtanut alaa hiukan alle 40 ikäisenä. Ei tämä joka päivä ole mitenkään huikean hauskaa, välillä todella raskastakin. Tätä palstaa seuranneena olen havainnut, että palkkaus ja muut työehdot ovat kovin kirjavia. Oma tilanteeni on kohtuullisen hyvä tältä osin.

IATRe: Villi länsi?15.1.2020 15:57
Kuten täälläkin on todettu moneen kertaan, niin kannattaa työsopimukseen kiinnittää huomiota. Alan käytännöt ovat kirjavat ja nyrkkisääntönä voisi pitää, että keskimäärin pienissä paikallisissa isännöintiyrityksissä työntekijät otetaan paremmin huomioon, kuin valtakunnallisissa.

Työ on välillä hyvin kuormittavaa ja raskasta, mikäpä työ ei nykyään toisaalta olisi. Keväällä työpäivät ovat pitkiä, kun pidetään hallituksen tilinpäätöskokoukset ja yhtiökokoukset. Siksi on tärkeää, että yrityksessä on käytössä työajan seuranta, jotta ylityöt saa työaikapankkiin ja kokouksista maksetaan kunnon korvaus. Itse isännöin n. 20 taloyhtiötä ja viime vuonna oli n. 80 kokousta (hallitus+yhtiökokous), joista suurin osa ilta-aikaan ns. "normaalin" työpäivän päälle. Liukumatunteja tuli n. 160 eli yhden ylimääräisen työkuukauden verran. Tämä määrä siis sisältää iltakokoukset ja muut ylityöt. Kesällä hiljaiseen aikaan teen n. 5-6 tunnin työpäiviä ja ympäri vuoden pidän pidennettyjä viikonloppuja, ylityötunnit saa siten nollattua.

Ei yhtään hullumpi ala ja tekevälle löytyy kyllä töitä ja on varaa valita työnantajista. Sopimusehtoihin ja firman käytäntöihin on kuitenkin hyvä perehtyä kunnolla, ettei tule yllätyksiä.

isännöitsijäRe: Villi länsi?16.2.2020 18:50
Kuvittelin, että tämä on unelma-ammattini, mutta sitten alkoi kerääntyä liikaa huonoja puolia. Tuntuu, että olen ihan koko ajan töissä. Työn määrä on ihan järkyttävä. Työn hektisyys oli samalla sen suola ? mutta liika on liikaa.

Ei ole aikaa tehdä mitään kunnolla. Minussa on työn suhteen perfektionistin vikaa ja se ei oikein toimi tässä työssä. Puhelut keskeyttävät työntekoa aivan jatkuvasti läpi päivän. Jos et vastaa sähköpostiin kahdessa tunnissa soi puhelin ja sähköpostin lähettäjä kysyy, joka olen saanut hänen sähköpostinsa. Kyselee perään, kun en ole kahdessa tunnissa vielä vastannut. Jokaiseen saapuvaan sähköpostiin on siis hyvä vastata alle kahdessa tunnissa!

Kirjoitin kerran yhtä keskittymistä vaativaa kirjettä lakimiehelle, taloyhtön puolesta tietenkin. Kun kirjoitustyöni keskeytyi tunnin sisään seitsemättä kertaa puhelimen soimiseen, olisin ollut valmis ampumaan käsiaseella sekä puhelimeni että tietokoneeni tuusan nuuskaksi. Stressitaso on tällä levelillä. Yrität tehdä laadukasta ja virheetöntä työtä, ja ajatuksesi katkaistaan tunnin aikana seitsemän kertaa. Mikään luettelo kirosanoja ei ole kyllin pitkä ja kattava kuvaamaan tuntojani, joita koen monta kertaa jokaisen työpäivän aikana.

Työmäärä on kyllä uskomaton: jatkuvasti 12 tuntista päivää tammikuun loppupuolelta toukokuun puoliväliin. Yli 50 iltakokousta kevään aikana. Kaikkiin niihin liittyen kokouskutsut, pöytäkirjojen kirjoittaminen jne. jne. Lisäksi isojen peruskorjaushankkeiden ja vesivahinkojen läpivientiä sekä vuokralaisten aiheuttamien järjestyshäiriöiden setvimistä kaiken muun lisäksi.

Jos läpi koko syksyn (jolloin ei ole tilinpäätösten laatimista, kokouskutsujen tekoa, iltakokousten istumista ja pöytäkirjojen kirjoitusta) tuntuu siltä, ettei 8 tunnin työpäivä riitä mihinkään ja ylitöitä kertyy, niin miten keväästä voi selvitä? No, siten että syyskauden 50 tunnin työviikko muuttuu kevään ajaksi 60-65 tunnin työviikoksi. Näin mennään tammikuun lopulta toukokuun puoliväliin. Tämä koskee isännöitsijöitä, joilla on vähintään sellainen 25-30 taloyhtiötä hoidettavanaan eli 25-30 tilinpäätöstä, 25-30 hallituksen kokousta ja 25-30 yhtiökokousta istuttavana.

Ei tule aika pitkäksi työpäivän aikana. Ei myöskään iltaisin ja viikonloppuisin. Teet useamman kuin yhden yli 13 tuntisen työpäivän joka viikko, etkä yhtään alle 10 tuntista, ja silti pitää mennä lauantaina tekemään edes sellainen kuuden tunnin työpäivä, että saa vähän pöytää putsattua. Laskin olleeni tällä viikolla töissä noin 67 tuntia. Ei paljon, mutta ihan kohtuullinen määrä kuitenkin.

Uskon kyllä, ettei alaa vaihtavaa kaduta.

isännöitsijäRe: Villi länsi?17.6.2020 23:45
Keväästä tuli tosiaan painajaismainen. Hengissä ollaan, mutta syvän väsymyksen uuvuttamana. Päivittäisestä työstä ei ole mitään mahdollisuuksia palautua illalla, koska illat ollaan töissä! Joku asiantuntija sanoi palautumiseen liittyen, että joka päivä olisi oltava omaa aikaa vähintään 4-5 tuntia.

No, jos isännöitsijä on töissä 13,5 h päivässä (klo 08:00-21:30) maanantaista torstaille, tekee perjantaina 10 tuntisen päivän ja lähtee vielä lauantaina töihin tekemään rästihommia, niin missä välissä ehtii palautua 4-5 tuntia päivässä? Onko minulla omaa aikaa iltaisin klo 22-02? Jää yöunet vähän vähiin, jos menen nukkumaan yöllä klo 02:00 ja aamulla olen taas töissä klo 08:00.

Kevät on ollut parhaimmillaan, ihan oikeasti ja liioittelematta, 70 tuntista työviikkoa! Ai jestas, kun on sairasta. Missä välissä ehtii palautua ja stressitaso laskea, jos olet 70 tuntia viikossa töissä, neljä kuukautta putkeen?

Niin joo, eikä näitä ylitöitä saa koskaan pitää vapaana, ja miten ehtisikään? Kuka voi ottaa kevään 200-300 h ylitöitä vapaana? Sehän tarkoittaisi sitä, että 4 viikon vuosiloman jälkeen voisit lomailla vielä 5-7 viikkoa ylityövapaina! Kyllä siinä asiakkaat ihmettelisivät, kun isännöitsijä on yli 2,5 kuukauden kesälomalla. Se tosin olisi täysin ansaittua, jos koko kevään on tehnyt 60-70 tuntista työviikkoa neljän kuukauden ajan. Vähintä mitä siitä kuuluu saada on kuukausi ylimääräistä kesälomaa.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: