Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

HiltunenUusi työaikalaki12.5.2019 21:03
Uusi työaikalaki tulee voimaan 1.1.2020. Miten teidän toimistoilla on otettu tämä huomioon? Isännöitsijät siirtyvät työaikalain pariin ja työnantajan tulee hoitaa työaijan seuranta. Tämän voi nyky tekniikan puitteissa hoitaa mobiilisti, mutta miten käy kokouspalkkioiden?
Kokouksethan ovat usein varsinaisen työajan ulkopuolella ja korvataanko ne vapaana vai rahana?
Jos isännöitsijä on virka-ajan aikana vapaalla kuka hoitaa hänen töitään silloin? Jos taas maksetaan edelleen kokouspalkkiot suoraan rahana, miten työaika sitten menee? Vai maksaako työnantaja sekä palkkion että antaa ylityöt vapaana?
Paljon on kysymyksiä ilmassa ja aika vähän tähän ollaan julkisuudessa otettu kantaa.
Olisi mukava kuulla miten toimistoissa ollaan tähän isännöitsijöitä infottu.

isännöitsijäRe: Uusi työaikalaki7.9.2019 14:01
Meillä? - Ei millään tavalla. Työaikaa ei seurata ollenkaan eli ei ole työaikakirjanpitoa. Jos tarkastaja kävelee ovesta sisään ja kysyy, millaista työpäivää isännöitsijä on tehnyt tänä vuonna, niin vastaus on valheellisesti klo 8-16 sekä satunnaiset iltakokoukset.

Alalla pidetään itsestään selvänä, ettei työaikalailla ole mitään väliä.

Enkä muuten tajua, mitä vaikeaa on isännöitsijän työajan seurannassa? Työajasta kuluu kuitenkin yli 90 % toimistolla, joten ei sitä mobiilisti tarvitse seurata. Joka aamu saavun töihin, joten voisin kuitata kellokortin. Työpäivän aikana on kiinteistökäyntejä vaihtelevasti. Lähden töistä kotiin toimiston kautta eli juuri koskaan päiväni ei pääty kiinteistökäyntiin. Voisin siis kellokortilla kuitata itseni ulos toimistolla. Ei tarvetta mobiiliseen seurantaan.

Esim. eilen perjantaina lähdin kiinteistökäynnille klo 15:15 ja tulin takaisin toimistolle klo 15:45. Kotiin lähdin klo 16:00. Ei puhettakaan, että työpäiväni olisi päättynyt 15 minuuttia etuajassa kiinteistökäyntiin, vaan toimiston kautta kotiin.

IsännöitsijäRe: Uusi työaikalaki25.11.2019 19:32
Ei ole meilläkään vielä mitään johto/omistaja ilmoittanut. Työajan seuranta on käytössä ja sinne voi plussaa kerätä ja pitää vapaapäiviä niistä. Kevään hulinoissa plussaa kertyykin, mutta kesällä teen 6-7 tunnin päiviä ja kuluttelen pois. Toimisto auki klo 9-15 arkisin. Keväthulinoissa iltakokoukset kuitataan isännöitsijälle rahana 40e/alkava tunti joka puolet kokouspalkkioista. Työtunnit ei kerry kokouksista. Peruspalkka 3600 e/kk plus kilometrit ja kokouspalkkiot päälle. Olen oikeastaan aika tyytyväinen.

SannaRe: Uusi työaikalaki27.11.2019 17:13
Nyt kannattaa ottaa jokaisessa toimistossa asia työnantajan kanssa keskusteluun. Työaikalaki tulee koskettamaan lähes kaikkia isännöitsijöitä ja aika varmasti kokouspalkkiokäytäntöjä tullaan muuttamaan/yritetään muuttaa jotenkin. Koska asia askarruttaa, on syytä esittää kysymys suoraan työnantajalle joka ikisessä toimistossa. Mikäli saatu vastaus ei ole tyydyttävä tai se on epäselvä, kannattaa ottaa yhteyttä omaan liittoon hetimiten.

KyselijäRe: Uusi työaikalaki28.11.2019 19:27
@Sanna
En ole seurannut tätä juttua kovinkaan tarkasti. Muuttaako tämä jotenkin niiden isännöitsijöiden tilannetta, joilla kokoukset lasketaan työajaksi, ja jotka saavat pitää ne vapaana esim. kesällä/syksyllä?

SannaRe: Uusi työaikalaki9.12.2019 13:57
@Kyselijä: mikäli kokoukset on jo luettu työaikaan, ei käytäntö varmaan paljon muutu. Työpaikoilla on nyt syytä olla tarkkana liukuvan työajan, iltakokouksien ja kokouspalkkioiden yhteensovittamisessa. Työnantajat saattavat olettaa, että liukuvaa työaikaa käytetään myös iltakokouksien hoitamiseen ja siinä tapauksessa voi olla, että iltakokouksesta ei enää makseta kokouspalkkioita. Liukuva työaika on kuitenkin mekanismi, jolla työnTEKIJÄ itse säätelee omaa työaikaansa pystyäkseen paremmin sovittamaan työ ja perhe-elämä yhteen. Vaarana kuitenkin on, että liukuva työaika lipsahtaa palvelemaan pelkästään työnantajan tarpeita (=työpäivä venyy iltakokousten vuoksi mutta ylityökorvauksia ei makseta "koska liukuva työaika" ja kokouspalkkiota ei makseta "koska työaikaa").

AlallaRe: Uusi työaikalaki12.12.2019 14:43
" Vai maksaako työnantaja sekä palkkion että antaa ylityöt vapaana?"

Meillä ainakin näin ja jos työnantaja haluaa pitää työntekijät tyytyväisinä ja alalla, niin näinhän sen pitäisi mennä jokaisella työpaikalla. Toki tiedän, että harvassa paikassa valitettavasti tällainen käytäntö on. Tänä vuonna tulee ylitöitä yhteensä noin 170 tunnin verran (sis. kokoukset) eli yksi ylimääräinen kuukausi on töitä paiskittu.

MikkoRe: Uusi työaikalaki12.12.2019 19:11
Miten tilanne, kuten meillä, jossa kokoukset on aina katettu liukumilla, mutta minkäänlaisia kokouspalkkioita ei ole maksettu? Muuttuuko tämä jotenkin uuden lain myötä?

-

Muutosta tarvitaanRe: Uusi työaikalaki13.12.2019 16:47
Mikko: ei muutu jos suostutte tuohon. Tuo on todella törkeätä toimintaa työnantajalta eikä siihen tarvitse suostua. Joko kokouspalkkio tai ylityökorvaus, vähintään!

KysymysmerkkiRe: Uusi työaikalaki9.3.2020 22:48
En ole keneltäkään saanut selkeätä vastausta siihen, miten uusi laki vaikuttaa niihin, joille maksetaan kokouspalkkioita palkan päälle iltakokouksista. Ei kai kukaan voi kohtuudella odottaa, että uuden lain myötä isännöitsijä saisi sekä kokouspalkkiot että myös kokouksiin menneet tunnit palkallisena vapaana?

Täsmälleen mitä tarkoittaa se, että kokoukset ovat työaikaa?

IATRe: Uusi työaikalaki16.3.2020 12:33
" Ei kai kukaan voi kohtuudella odottaa, että uuden lain myötä isännöitsijä saisi sekä kokouspalkkiot että myös kokouksiin menneet tunnit palkallisena vapaana?"

Miksi ei? Näin meidän firmassa on ainakin toimittu vuosikaudet.

KysymysmerkkiRe: Uusi työaikalaki16.3.2020 16:47
IAT: "Miksi ei? Näin meidän firmassa on ainakin toimittu vuosikaudet."

Asia on tietysti eri, jos teillä on toimittu näin jo aiemminkin.

Jos ei aiemmin ole saanut kuin kokouspalkkiot, on kohtuutonta odottaa, että uuden lain myötä saisi pitää samat kokouspalkkiot ja sen lisäksi saisi vielä kokouksiin mennyt tunnit palkallisena vapaana, etenkin jos kokouspalkkiot ylittävät (kenties jopa hyvinkin reilusti) laskennallisen ylityökorvauksen.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: