Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

isännöitsijäIrtisanoutuminen muuttaa pelin hengen3.3.2019 19:38
Isännöintialan vitsaus on suuri määrä ylitöitä varsinkin keväisin, kun normaalin 8 tunnin työpäivän päälle on pakko istua iltakokouksia monta iltaa viikossa. Peli saa jännän käänteen työntekijän irtisanoutuessa. Mitä voidaankaan vaatia irtisanoutuneelta työntekijältä? Asia on merkittävä, jos itse irtisanoutuvan työntekijän irtisanomisaika on vaikkapa hulppeat 3 kuukautta. Tämä tarkoitta sitä, että 4.3. irtisanoutuva isännöitsijä paiskii töitä vielä täysillä kesäkuun puolelle asti. Vai paiskiiko?

Normaalissa työssä työntekijä saisi kaiketi pitää vuosilomiaan pois irtisanomisaikana. Isännöitsijän kevätkiireiden aikana työntekijä tuskin saa irtisanoutumisensa jälkeen(kään) pitää päivääkään vuosilomaa. Kolme kuukautta menee siis tiiviisti töitä tehdessä, mutta ylitöitä ei Suomessa kai joudu kukaan tekemään, jos ei halua. Eihän? Tästä nimittäin aukeaa mielenkiintoinen kysymys: miten vedetään maalis-, huhti-, toukokuun iltakokoukset työntekijän irtisanouduttua? Tekeekö isännöitsijä edelleen 12 tunnin työpäivää? Siihen ei voi kukaan pakottaa. Peli saa siis totaalisen käänteen.

Iltakokousten vetäminen irtisanomisaikana tarkoittaa, että isännöitsijän työpäivä EI VOI ALKAA klo 08:00 aamulla, jos työpäivä jatkuu ilta kahdeksaan asti iltakokousten merkeissä. Iltakokouksien on mahduttava kahdeksan tunnin työpäivään ja 40 tunnin työviikkoon. Ylitöitä ei saa tulla minuuttiakaan, vaikka viikon aikana pitäisi istua 10 iltakokousta. Suomeksi tämä tarkoittaa, että isännöitsijän työpäivä on irtisanoutumisen jälkeen vaikkapa klo 12-20 eli kovin erilainen kuin ennen irtisanoutumista, jolloin normaalia työntekijää kyykytetään tekemässä 12 tuntista päivää klo 8-20 vaikka viikon jokaisena päivänä.

Klo 12-20 työpäivä tarkoittaa, että päivä menee edellisen illan kokouspöytäkirjoja naputellen ja kokouskutsuja postitellessa (klo 12-16), jonka jälkeen on iltakokousten aika klo 16-20. Toivottavasti kukaan ei kysy, missä välissä ne normaalit isännöitsijän työtehtävät ehtii enää hoitaa, jos työtä tehdään työaikalain mukaisesti 8 tuntia päivässä (klo 12-20) ja max. 40 tuntia viikossa.

Pitkä irtisanomisaika laittaa työntekijälle palloa jalkaan eikä ovesta kävellä nopeasti ulos, mutta tuskin irtisanoutuneen tarvitsee tehdä minuuttiakaan ylitöitä edes iltakokousten takia, jos ei huvita. Siinä mielessä työantaja on heti pulassa, kun isännöitsijä irtisanoutuu. Irtisanoutuneella on vaikea teettää ylitöitä eikä irtisanoutuneen motivaatiokaan liene enää korkein mahdollinen ylitöiden tekoon siitä huolimatta, saako niistä rahallista korvausta.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: