Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

isännöitsijäTyöntekijäisännöitsijän työuupumus9.2.2019 12:15
Isännöitsijöiden työuupumus on vaiettu salaisuus. On päivänselvää, että kenenkään ei kuulu tehdä 200 tuntia ylitöitä kevään aikana. On päivänselvää, että työntekijän pitää halutessaan saada KAIKKI tekemänsä ylityötunnit vapaana. Ihan jokaisen. Työsopimuksessa on sovittu 7,5 tunnin työpäivästä eli 37,5 tunnin työviikosta, joka lounastaukoineen on 40 tunnin työviikkoa. Ei sen jälkeen kenelläkään ole velvollisuutta istua iltakokouksina 200 tunnin ylitöitä ja todeta, etteikö niitä ylityötunteja kuulu saada vapaana, jos työntekijä itse niin haluaa. Se miten työt tulevat hoidetuksi, kun työntekijä pitää kesällä ensin 4 viikkoa vuosilomaa ja siihen päälle 5 viikkoa ylityövapaata on kiusallista kyllä yrittäjän eli työantajan ongelma. Yrittäjä on ostanut itselleen työntekijän tekemään keskimäärin 37,5 tuntia viikossa töitä ja jos työntekijä joustaa kevään mittaan ylitöille, kuuluu syksyn mittaan työntekijän saada joka ikinen ylityötunti joustona takaisin.

Tästä tullaan toiseen vaiettuun asiaa: miksi työntekijät uupuvat helpommin kuin yrittäjä? Ehkä se on isännöintialallakin vaiettu salaisuus, että yrittäjä tekee vähemmän töitä kuin työntekijänsä, lomailee enemmän ja kuittaa siitä vastapainona huomattavasti suurempaa palkkaa. Erikoinen yhtälö, jos saa sanoa. Mietitäänpä esimerkki tilanteesta jossa verrataan yrittäjää ja työntekijää. Normaalilla maalaisjärjellä mietittynä, kumpi heistä kokee ensin työuupumuksen: yrittäjä vai työntekijäisännöitsijä?

Yrittäjä: palkka 10 000 eur/kk, brutto + nostaa kerran vuodessa isot osingot firmastaan. Vapaat työajat, saa tulla töihin milloin huvittaa ja lähteä töistä kotiin milloin huvittaa. Työpäivä on mitä tahansa 3-8 tunnin väliltä. On poiminut firmansa asiakkaista helpoimmat ja kiitollisemmat itselleen, ja nakittanut vaikeat ja moniongelmaiset taloyhtiöt työntekijäisännöitsijälle. Kesällä lomaa 3 viikkoa, syksyllä 1 viikon syysloma, joulukuussa 1 viikon joululoma ja helmikuussa 1 viikon talviloma. Lomaa 6 viikkoa vuodessa eikä taloudellisista murheista tietoakaan. Tekee pari ulkomaanmatkaa vuosittain. Pankkitilillä niin paljon rahaa, ettei tiedä mitä ostaisi.

Työntekijäisännöitsijä: palkka 2600 eur/kk, brutto. Palkka on noussut viidessä vuodessa vain 100 euroa, brutto eli palkkakehitys jää jälkeen inflaatiolle. Reaalipalkka eli ostovoimakorjattu palkka on siis laskenut viimeisen viiden vuoden aikana. Kiinteä työaika: työpäivä on klo 08:00-16:00, iltakokoukset ja ylityöt päälle. Työpäivän alku tai loppu eivät jousta. Ylitöitä ei saa muutettua vapaaksi. Työpäivä on mitä tahansa 8-13 tunnin väliltä. On saanut harteilleen isännöintitoimiston asiakkaista vaikeimmat ja epäkiitollisemmat, koska yrittäjä ei sellaista kuraa itselleen. Kesällä lomaa max. 2 viikkoa kerrallaan, yhteensä max. 4 viikkoa. Syksyllä 0 viikon syysloma, joulukuussa 0 viikon joululoma ja helmikuussa 0 viikon talviloma. Lomaa 4 viikkoa vuodessa. Yhtä viikkoa vuosilomaa ei saa pitää talvilomakaudella eikä muutenkaan. Jatkuvat taloudelliset murheet pienen palkan takia. Velkaantuminen alkanut 16 vuotta vanhan auton rikkoutumisesta ja 1500 euron korjaamolaskusta. Pienestä palkasta ei ollut kertynyt säästöjä laskun maksamiseksi, joten mentiin luoton puolelle. Puoli vuotta myöhemmin tapahtui 18 vuotta vanhan pyykinpesukoneen rikkoutuminen. Palkasta ei edelleenkään riittänyt rahaa uuden ostoon ja oli pakko ottaa lisää lainaa. Ei ole ollut viiteen vuoteen yhdelläkään ulkomaanmatkalla. Pankkitilillä niin vähän rahaa, ettei voi ostaa mitään.

Huomaatteko kuinka rankkaa on olla yrittäjä? Minä nimittäin en huomaa, vaikka olen syrjäsilmällä seurannut viisi vuotta oman työantajani touhua edellä kuvatun mukaisesti. Sen kuitenkin aavistan, kumpi heistä stressaantuu ja kokee uupumuksen ensimmäisenä, yrittäjä vai työntekijä, ja aavistan vieläpä siihen johtaneet syyt.

Tunti tunnistaRe: Työntekijäisännöitsijän työuupumus15.2.2019 14:01
"On päivänselvää, että kenenkään ei kuulu tehdä 200 tuntia ylitöitä kevään aikana."

Kokouskausi on jo hyvässä käynnissä ja olen vielä tuntisaldoissa -15 eli pakkasen puolella. Viime keväänä tuli muistaakseni koko kevätkaudella yhteensä 70-80 ylityötuntia sisältäen iltakokoukset ja muut ylityöt. Hoidettavia yhtiöitä on 20. Kevään ylityöt oli pidetty nopeaa pois, kun kesäkuusta alkaen tein yleensä klo. 8-15 työpäivää ja usein olin perjantait kokonaan ylityövapailla.

Ylitöitä ei liian paljoa tule, kun kokoukset aloitetaan yleensä klo. 16-17, vain poikkeustapauksissa suostun klo. 18 alkavaan kokoukseen. Kokouksista saa erillisen kokouspalkkion ja lisäksi työtunnit työaikapankkiin, mikäli kokous ylittää normaalin työajan (klo. 16-->).

isännöitsijäRe: Työntekijäisännöitsijän työuupumus15.2.2019 19:20
"Kevään ylityöt oli pidetty nopeaa pois, kun kesäkuusta alkaen tein yleensä klo. 8-15 työpäivää ja usein olin perjantait kokonaan ylityövapailla."

Niinpä, niinpä. Tuo kun onnistuisi. Minulla on 27 taloyhtiötä hoidettavana, joukossa isännöintitoimiston vaikeimmat, hankalimmat ja työllistävimmät tapaukset. Työtä on koko ajan eli ihan ympäri vuoden niin paljon, että minua lähinnä hymyilyttää ajatus siitä, että joku voi pitää perjantait vapaana läpi syksyn tai tehdä lyhyempää päivää. Minä painoin läpi viime syksyn ylitöitä jauhaen.

Kun vuoden hiljaisimpaan aikaan 8 tunnin työpäivä ei millään riitä, niin se ei pidemmän päälle jaksa naurattaa. Varsinkaan, kun tästä ei makseta mitään. Ei minua haittaa tehdä 12 tuntista päivää, jos siitä maksettaisiin kunnolla. Kyllä minä voin tehdä 12 tuntista päivää 10 000 euron kuukausipalkalla, mutta minä en voi tehdä 12 tuntista päivää läpi vuoden millään 2600 euron kuukausipalkalla!

Tänään tuli onneksi vain 1,5 tunnin ylityöt. Työpäivä klo 8:00-17:30. Normiperjantai. Yrittäjä tosin lähti kotiin klo 16. On rankkaa olla yrittäjä.

isännöitsijäRe: Työntekijäisännöitsijän työuupumus16.2.2019 13:40
Kukaan ei voi pakottaa sinua olemaan ylitöissä. Muista se. Ylityöt MAKSETAAN, tai annetaan vapaana, muita vaihtoehtoja ei ole. Onhan jokainen isännöintialalla töissä oleva ymmärtänyt tämän? Toistan: Ylityöt MAKSETAAN, tai annetaan vapaana, muita vaihtoehtoja ei ole, ei edes isännöintialalla.

Ei kannata tehdä yhtään ylimääräistä työtä varsinkaan alalla joka pilaa terveytesi ilman ylitöitäkin.

Pysähdytään faktojen ääreen (Isännöintiliiton Talousbarometri 2016):
- taloyhtiöitä per isännöitsijä keskimäärin, mediaani 19 kpl
- isännöitsijöiden mediaanipalkka, 3100 euroa/kk, brutto (peruspalkka ilman kokouspalkkioita)

Jos jollain isännöitsijällä on vaikkapa 25 taloyhtiötä vastuullaan, on päivänselvää, ettei palkka voi olla 2600 euroa/kk, brutto. 25 taloyhtiötä on yli 30 % enemmän kuin 19 kpl. Miettikää millainen kuukausipalkan kuuluu olla, jos yksi isännöitsijä hoitaa vaikkapa 25 taloyhtiötä? Lisää 3100 euroon 30 % = 4030 euroa/kk.

Onhan se yrittäjälle Lottovoitto, jos joku idiootti työntekijä hoitaa 25 taloyhtiötä, palkattomia ylitöitä puskien, 2600 euron kuukausipalkalla. Yrittäjä laittaa "oikean" palkan ja maksamansa palkan erotuksen (4030-2600=1430 euroa) mielellään omaan taskuunsa joka kuukausi. Rahaa, joka kuuluisi työntekijälle.

1430 euroa/kk ylimääräistä yrittäjän taskuun on vuositasolla jo kohtuullinen summa. Toki se on myös työntekijälle kohtuullinen summa saamatta jäänyttä palkkaa! 1430 eur x 12 kk = 17 160 euroa. Kyllä se vähän nyppii työntekijää, jos joka vuosi jää saamatta 17 160 euron palkat. Minua ainakin, vaikken ahne olekaan.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: