Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

isännöitsijäTyöpaikan vaihto paremman palkan perässä16.1.2019 19:35
Kuinka paljon olette saaneet lisää liksaa nykyiseltä työantajaltanne, kun olette ilmoittaneet irtisanoutuvanne tai tosiasiallisesti irtisanoutuneet? Eli onko nykyinen työantajasi yrittänyt saada sinua jäämään lätkäisemällä pöytään mehevän palkankorotustarjouksen?

Onko fiksumpaa vihjata nykyiselle työantajalle katselevasi töitä kilpailijalta vai onko parempi, että irtisanoutuminen tulee täysin puskista? Mietin vain sitä, että minun ei sinällään tarvitse vaihtaa työnantajaa, jos vain nykyinen maksaisi hyvin lähelle sen, mitä tuleva on valmis maksamaan. Täysin kuvitteellinen esimerkki:

Nykyinen palkkani: 2600 eur/kk, brutto
Kilpailija tarjoaa: 4000 eur/kk, brutto

Irtisanoudunko suoraan vai sanonko nykyiselle työantajalleni, että pistähän sellainen 1200 eur/kk lisää nykyiseen palkkaani, niin minun ei tarvitse nähdä vaivaa työpaikan vaihtamisesta? Voisin jäädä nykyiseen työpaikkaani marginaalisesti pienemmällä palkalla kuin uuteen työhön, jonne on vähän enemmän työmatkaa. Siksi tyydyn niinkin vähään kuin 3800 eur/kk palkkaan nykyisessä työssäni, jos en päätä vaihtaa työpaikkaa. Olisihan se 1200 euron korotus nykypalkkaankin tyydyttävää tasoa. Ei siis hyvää, mutta tyydyttävää tasoa.

isännöitsijäRe: Työpaikan vaihto paremman palkan perässä17.1.2019 23:30
Vuorokausi on kulunut ja nyt olen jo sitä mieltä, että en jää nykyiseen työpaikkaani, vaikka saisin enemmän palkkaa! Tänään sai taas kuunnella niin idioottimaista juttua oman työantajan suusta, että huh huh. Alakoulun opettaja on työssään tekemisissä fiksumpien ja älykkäämpien ihmisten kanssa kuin minä nykyisessä työpaikassani. Siinä mielessä mikään palkka ei ole tarpeeksi, että jäisin katselemaan nykyistä työantajaani ja kuuntelemaan niitä lapsellisen narsistisia juttuja, joita hän lähes päivittäin suoltaa.

Ehkä tässä ei ole sittenkään kyse palkasta, vaan ennemminkin siitä, että on tullut aika siirtyä eteenpäin. Vaikka uudessa työpaikassa olisi sama palkka kuin nykyisessä, on joskus vain aika siirtyä eteenpäin ja jättää vanha taakse. Niin myös nyt.

Suomen kireä ansiotuloverotus ei kannusta lisätulojen hankkimiseen. Siksi palkankorotusta onkin tultava reilusti, että siitä on yhtään mitään iloa. Joku saattaa katsoa tapaustani, että kylläpä on kohtuullinen palkankorotus tiedossa työpaikkaa vaihtamalla: 1400 euroa/kk bruttona lisää liksaa. Onhan se paljon, mutta muistakaa Suomen korkea marginaaliverotus. Lisäansioista menee kiusallisen suuri osa veroihin. Tämä rasittaa jo keskituloisia. Lisätuloihin kohdistuva rankka verotus ei kannusta työntekoon, opiskeluun tai uralla etenemiseen. Suomessa keskituloisella marginaaliveroaste 47,2 prosenttia on Pohjoismaiden korkein. Törkeä tilanne! Sadan euron palkankorotuksesta 47 euroa menee veroihin. Tervetuloa Suomeen!

Vaihtamalla työpaikkaa kuukausipalkkani nousee huimat 1400 euroa (brutto). Verotus huomioituna nettopalkka nousee noin 0,53 x 1400 eur = 742 euroa/kk. Se on hyvä summa. Jos nykyisestä palkastani ei jää euroakaan säästöön voi ihan perustellusti kysyä, miksi ylipäänsä tehdä töitä? Nykyisin teen vuoden töitä, enkä saa euroakaan säästöön. Jatkossa teen vuoden töitä ja säästöön jää noin 8900 euroa. Aivan uskomaton summa! 8900 euroa rahaa pankkitilillä vuoden työnteosta. 10 vuodessa rahaa jää säätöön 89 000 euroa. Uskomatonta!

Tai aina voin jäädä nykyiseen työpaikkaani, nykyisellä palkallani ja säästää 10 vuodessa nolla euroa.

isännöitsijäRe: Työpaikan vaihto paremman palkan perässä26.1.2019 14:15
Silti työntekijä on vain työntekijä, vaikka palkka olisi 4000 eur/kk, brutto. On tylsää elää rajoitettua elämää. Yrittäjällä on mahdollisuus kasvattaa palkkaansa niin paljon kuin vain saa bisneksen kasvamaan. Työntekijän palkka on silti vain se kiinteä palkka, mitä se sitten onkaan. Työntekijän riski on se, että juuttuu pieneen palkkaan koko elämäkseen eikä koskaan saa sitä rahaa, mihin olisi mahdollisuus päästä yrittäjänä. Työntekijä ei myöskään voi maksattaa oman elämänsä kuluja firmallaan, kuten yrittäjä voi tehdä. Yrittäjälle riittää siis hyvin pieni palkka, kun omalla firmalla voi maksattaa kaiken asumisesta ja lehtitilauksesta alkaen.

Työntekijänä joudun maksamaan lehtitilaukset omista rahoistani, joudun maksamaan asumiskuluni omista rahoistani, joudun ostamaan tietokoneet itselleni ja muille perheenjäsenille omista rahoistani sekä maksamaan itse keittiöremonttini, jos palkasta jotain jää käteen. Yrittäjä laittaa kaiken yllämainitun firman piikkiin (osa em. kuluista täysin laittomasti tosin) ja nostaa silti enemmän palkkaa kuin työntekijänsä. En ymmärrä miksi. Eikö työntekijän pitäisi tienata enemmän kuin yrittäjän, kun joutuu maksamaan kaiken omistaan? Yrittäjä maksattaa kaiken firmallaan eikä paljon palkkaa tarvitse.

Ehkä on kannattavampaa ruveta yrittäjäksi kuin leikkiä työntekijää. Moneen asiaan tulee paljon lisää joustavuutta.

isännöitsijäRe: Työpaikan vaihto paremman palkan perässä30.1.2019 18:00
Vinkkinä suomalaisten isännöintitoimistojen henkilöstölle: te ette ole riippuvaisia työantajastanne, vaan työantajanne on riippuvainen teistä. Valta on työntekijöillä, ei työnantajalla. Työntkeijä päättä oamn palkkansa, ei työantaja. Jos nykypalkka ei miellytä, perustakaa oma firma.

Ilman työntekijöitä isännöintitoimisto kaatuu. Kun me irtisanoudumme, ei yrittäjää enää ole. Emme me tarvitse yrittäjää mihinkään. Me voimme irtisanoutua ja perustaa oman toimiston.

On siinä yrittäjällä näkemisen arvoinen ilme, kun kiinteistösihteeri, kirjanpitäjä ja työntekijäisännöitsijä irtisanoutuvat samana päivänä. Neljän hengen isännöintitoimistossa on kolmen työntekijän irtisanoutumisen jälkeen töissä vain yrittäjä, joka laittaa lapun luukulle, kun lähteneet työntekijät vievät kaikki asiakkaat mennessään perustamaansa omaan isännöintitoimistoon.

Paras työpaikka on joskus itse perustettu.

Entinen isännöitsijäRe: Työpaikan vaihto paremman palkan perässä30.1.2019 18:52
Tarkasta kuitenkin ennen irtisanoutumista, onko sopimuksessasi jotain mainintaa kilpailukiellosta tms. joka voi vaikeuttaa talojen viemistä mukanaan. Ja mikä on taloyhtiöiden irtisanomisaika, yleensä 3 kk jos lähtevät kelkkaasi.

Mitä tulee aiempiin kirjoituksiin esim. siitä, että yrittäjä voi maksattaa vaikka mitä yrityksen tililtä, niin kaikki mikä liittyy isännöintiin, ne tietysti voi vähentää. Mutta jos osakeyhtiön yrittäjäosakas maksattaa yrityksellään esim. oman asuntonsa hoitovastikkeet, niin se on sitten jo verotarkastajan juttuja ja silloin leikki on kaukana. Se että yrittäjä "vippaa" hoitovastikkeen yrityksensä tililtä ja maksaa sen takaisin on ok, tosin siitä pitäisi tehdä velkakirja. Ammattilehdet ovat ok maksattaa yrityksen tililtä, mutta esim. henkilökohtaiset hankinnat omaan käyttöön eivät ole ok. Yrittäjän kotiin hankkima tietokone on ok, mikäli sillä hoidetaan yrityksen asioita. Bensalaskua ei voi maksattaa yrityksellä, mikäli auto on oma. Silloin tietysti voi nostaa kilometrikorvauksia. Nämä siis jos yrittäjän yhtiö on osakeyhtiömuotoinen.

isännöitsijäRe: Työpaikan vaihto paremman palkan perässä30.1.2019 21:20
"Tarkasta kuitenkin ennen irtisanoutumista, onko sopimuksessasi jotain mainintaa kilpailukiellosta."
Minulla on kilpailukielto vain työsuhteen aikana. Työsuhteen päätyttyä saan tehdä ihan mitä huvittaa, toki lakien ja asetusten puitteissa. Taloyhtiöiden irtisanomisaika, yleensä 3 kk, vaikeuttaa oman toimiston perustamista "tyhjästä". Käytännössä sinulla ei ole ensimmäiseen 4-6 kuukauteen asiakkaita ollenkaan. Mistä saat rahaa niiden kuukausien aikana? Taloyhtiöiden päätöksenteko on hidasta. Miettivät puoli vuotta isännöitsijän vaihtamista ja sitten odottavat 3 kk irtisanomisajan. Ala on hidas ja jähmeä ihan joka kohdassa.

"Ammattilehdet ovat ok maksattaa yrityksen tililtä"
Pitää paikkansa. Raja menee kuitenkin siinä, että et saa tilata sanomalehteä kotiosoitteeseen ja maksatta sitä firmallasi. Moniko yrittäjä tietää tämän tai väittää, ettei tiedä? Saat tilata Hesarin tai paikallisen sanomalehden yrityksen varsinaisen toimipaikan osoitteeseen ja laittaa laskun firman piikkiin, mutta kotiosoitteeseen tilattu ja firmalla maksatettu sanomalehden tilaus nyt vaan on yksiselitteisesti laiton. Pikkumaisuuksia, mutta yrittäjät osaavat temppunsa. Miksi maksaisit Hesarin 550 euron vuositilauksen omistasi, jos laskun voi laittaa firman piikkiin? Yrittäjällä nyt vaan on helpompaa monessa kohtaa työntekijään verrattuna. Minä joudun maksamaan itse sanomalehtitilaukseni.

Ei tilintarkastaja sano tuollaisesta mitään, kuten ei tilintarkastaja voi tietää esimerkiksi sitä, onko firman kirjanpitoon laittomasti laitettu "toimistoremontti" ollutkin tosiasiallisesti yrittäjän kotona tehty keittiöremontti. Vaatii tietysti vilunkin rakennusliikkeen, että kirjoittavat keittiöremontin tehtyään laskulle nimikkeeksi "toimistoremontti". Mutta ei näistä jää kiinni eikä lain rikkojalle ole tuskin syytä olla kateellinen.

"Yrittäjän kotiin hankkima tietokone on ok, mikäli sillä hoidetaan yrityksen asioita."
Näin tietysti, mutta jos yrittäjä ostaa samalla kertaa kotiin kaksi tietokonetta, toisen lapselleen. Tämäkin on tätä harmaata aluetta, että miten jäät koskaan siitä kiinni, että lapsesi 1500 euron tietokone on ostettu firman rahoilla? Sinulla on kotona kaksi 1500 euron huippukannettavaa, joista vain toinen on omassa laillisessa työkäytössä ja toinen lapsen kone. Mutta ei näistä jää kiinni eikä lain rikkojalle ole syytä olla kateellinen. Harmi vaan, kun joudun ostamaan omat tietokoneeni kotiin omista rahoistani, tai joutuisin, mutta onneksi ei ole rahaa niin ei ole ongelmaa tietokoneen hankinnan kanssa. 13 vuotta vanhaa konetta tässä näpyttelen. Kun tämä menee rikki, olen ilman tietokonetta. Pankkitilini on tyhjä, kuten muista ketjuista lienet lukenut.

isännöitsijäRe: Työpaikan vaihto paremman palkan perässä6.2.2019 22:55
Sitten vielä se, ettei isännöitsijän työhön liity mitään etua, jota normaali mies saattaisi arvostaa palkan veroisena hyötynä. Isännöitsijä tekee työtä ja istuu iltoja keskimääräisen hallituksen kanssa, joka on joukko eläkeikäisiä miehiä. Miettikää nyt! Istun iltaa eläkeikäisten miesten kanssa 200 tuntia ylitöinä joka kevät. Tosi jännää, eikö olekin? Glamour ja kiilto tuoksuvat sinne saakka. Tähän tuhlaan elämääni eikä tämä ole edes kivaa. Minulla ei ole hauskaa.

Mitä voisin tehdä? Työhöni voisivat liittyä kauniit naiset, niin nuoret kuin keski-ikäisetkin. Tai mahdollisesti vain nuoret naiset, enemmän tai vähemmän vaatetettuina. Työhöni saattaisi liittyä hulppeilla urheiluautoilla ajamista ympäri maailmaa luonnonkauniissa maisemissa. Työhöni voisi liittyä matkustelu maailman metropoleissa ja vierailut harvinaisemmissakin paikoissa. Työhöni voisi liittyä mediaseksikkyys tai julkinen näkyvyys. Saattaisin soittaa jossain yhtyeessä, olla näyttelijä tai tuottaa elokuvia; Voisin olla ammatissa ja tehdä työtä, jota tehdään harrastuksena ilman palkkaa, mutta josta tulee joillekin huippupalkkainen työ.

Kukaan ei harrasta isännöintiä. Se ei ole kenellekään palkaton vapaa-ajan harrastus. Sen sijaan esimerkiksi lentäminen voi olla jollekin palkaton vapaa-ajan harrastus tai novellien kirjoittaminen tai somettaminen. Ne voivat olla myös palkkatyö. Jotain sellaista, joka aidosti kiinnostaa voisi tehdä työkseen eikä palkan tarvitsisi olla kummoinen.

Kukaan ei halua olla isännöitsijä. Kukaan ei halua harrastaa vapaa-ajallaan isännöintiä. Olen kuullut jonkun pitävän blogia päivätyönsä ohessa, mutta en yhdenkään lääkärin toimivan työnsä ohessa isännöitsijänä. Isännöinti voi olla vain työ ja vieläpä ikävä sellainen, ilman luontaisetuja ja minimipalkalla. Vihjaan vain rivien välistä, että pitkät työpäivät ja huonon palkan voisi sietää, jos saisi tehdä jotain mitä haluaa tai johon liittyisi jotain itseä kiinnostavaa.

Isännöitsijän työn voi rinnastaa viemärisukeltajan työhön: tämä ei ole kenellekään harrastus eikä kukaan tee tätä ilmaiseksi, on tämä niin ankeaa ja kiittämätöntä kokonaisuudessaan. Isännöitsijän palkassa pitäisi olla hivenen enemmän likaisen työn lisää, mutta tällä alalla on niin paljon normaalista työelämästä syrjäytyneitä luusereita, että eihän puoli vuotta työttömän ollut peruskoulun käynyt entinen K-Marketin kassa osaa välttämättä hahmottaa työn arvoa oikein. Kun tulee pohjalta ja pysyy pohjalla on vaikea nähdä valoa.

No, huomenna taas töihin klo 08:00 ja ylitöitä istumaan eläkeikäisten miesten seuraan. Tämä on elämää parhaimmillaan.

isännöitsijäRe: Työpaikan vaihto paremman palkan perässä7.2.2019 21:55
Onko asiaa syytä ottaa esille nykyisen työnantajan kanssa, kun olet saanut kilpailijalta työtarjouksen. Onhan nykyisen työantajan hyvä tietää asiasta, vaikka tarkoitus ei olekaan aloittaa huutokauppaa siitä, kuka maksaa parasta palkkaa. Mutta onko siinä sittenkään mitään järkeä kysyä nykyiseltä työantajalta, paljonko pystyt antamaan palkankorotusta? Se on oikeastaan päätöksenteon ulkoistamista: annat nykyisen työantajasi päättää puolestasi lähdetkö vai jäätkö. Maksatko X euroa/kk vai et? Vastauksesta riippuu oletko irtisanoutumassa ja vaihtamassa työpaikkaa. Asian päättää nykyinen työantaja puolestasi kertoessaan, pistääkö 50 % lisää kuukausipalkkaasi vai ei.

Harva vaihtaa työpaikkaa vain palkan takia. Miksi jäisit nykyiseen työpaikkaasi, vaikka saisit saman palkan kuin kilpailijan palveluksessa? Asiakaskunnan rakenne ja työnkuvan kehitysmahdollisuus tulevaisuudessa painavat myös vaakakupissa. Nykyinen työantaja voi olla ihmeissään kun huomaakin, ettei pysty kilpailemaan toisen isännöintitoimiston kanssa vaikka tarjoaisi samaa palkkaa. Sen sijaan pienempi palkka ja enemmän taloyhtiöitä ovat huono houkutin saada isännöitsijä jäämään nykyiseen työhönsä.

isännöitsijäRe: Työpaikan vaihto paremman palkan perässä8.2.2019 18:45
"Mitä enemmän työntekijöillä on taloudellisia haasteita, sitä enemmän on työuupumusta." kirjoittaa Helsingin Sanomat. Tämän olen itsekin huomannut. Eihän 12 tuntisen työpäivän puskeminen viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen voi enää innostaa, jos pankkitili on aina tyhjä.

Eli työnanataja pissii omille kintuilleen, jos ei maksa kunnollista palkkaa. Isännöitsijätyöntekijä stressaantuu ja uupuu, kun painaa täysillä töitä kellon ympäri, mutta rahallinen korvaus on samaa tasoa kuin siivoojalla.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: