Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

isännöitsijäMiten päästä eroon hyvästä työntekijästä?11.1.2019 19:00
Hyvää alkanutta vuotta palstalaisille! Tänään ohjeistan isännöintialan yrittäjiä ja työantajia pääsemään eroon hyvistä työntekijöistä.

On ensiarvoisen tärkeää, että hyvälle työntekijälle tehdään mahdollisimman helpoksi irtisanoutuminen. Päinvastainen olisi järjellä ymmärrettävissä, mutta isännöintialalla hommissa ei muutenkaan järkeä käytetä, joten kaikkein vähiten yrittäjät eli työnantajat käyttävät järkeä työntekijöihinsä liittyen.

Lähtökohta on se, että luot mukavan työympäristön, joka motivoi työntekijää. Palkkaat parhaan noviisin mitä kaupungista löytyy ja maksat surkeaa alkupalkkaa. Tästä on hyvä käynnistää työsuhde. Isännöintialalla nuori ja nälkäinen isännöitsijä alkaa kasvaa ja kehittyä. Isännöitsijä oppii asioita. Osaaminen kehittyy, työ tehostuu. Työntekijä pystyy ottamaan kokonaisvaltaista vastuuta taloyhtiöiden johtajana.

Tässä kohtaa on ensiarvoisen tärkeää ulosmitata kaikki mahdollinen hyöty työntekijästä. Hyvä työantaja antaa lisää taloyhtiöitä isännöitsijälle: lisätään taloyhtiöiden määrä 20:stä 21:een taloyhtiöön. Homma toimii, joten heitä pari taloyhtiötä lisää hyvälle työntekijälle! Nyt työntekijäsi isännöi 23:a taloyhtiötä. Taitojen karttuessa ja työn tehostuessa ulosmittaa suruttomasti omaksi hyödyksesi ja laita vielä lisää taloyhtiöitä työntekijäsi harteille: nosta isännöitävien kohteiden määrä 25:een taloyhtiöön. Älä missään tapauksessa maksa lisää palkkaa, vaikka työntekijä hoitaakin useampia kohteita kuin aikaisemmin. Idea on kyykyttää työntekijää, teettää pitkää työpäivää ilman ylityökorvausta ja ulosmitata kaikki hyöty omaan taskuun!

Älä seuraa työaikoja. Työajoilla ei ole mitään väliä. Miksi haluaisit tietää, että työntekijäsi painaa 57 tuntista työviikkoa? Anna "pojan" tehdä rahaa taskuusi. Peruuta kaikki mahdolliset bonukset ja joulurahat. Työntekijää ei ole syytä palkita ylisuoriutumisesta ja asioiden tinkimättömästä hoitamisesta. Kiellä lisäksi vuosilomien pitäminen. On aivan järjetöntä, jos työntekijä saa olla vuosilomalla vuosilomalain mukaiset viisi viikkoa vuodessa! Lomailu kuuluu yrittäjälle, ei työntekijälle.

Nyt työntekijä joutuu painamaan duunia tosissaan. Palkattomia ylitöitä ei voi välttää. Anna yksi vaikea ja hankala taloyhtiö lisää. Sellainen, joka kokoustaa vähintään seitsemän kertaa vuodessa. Anna mahdollisimman vaikea ja hankala, suoraan sanottuna epäkiitollinen taloyhtiö työntekijällesi äläkä missään tapauksessa maksa yhtään lisää palkkaa! Kun tämä yhtälö pyörii, laita vielä yksi uusi taloyhtiö työntekijän niskaan.

Älä välitä siitä, että taloyhtiöt maksavat 700 euroa/kk (alv 0) isännöintipalkkiota. Se on sinun rahaasi. Se menee yrittäjän taskuun! Työntekijälle ei kuulu maksaa euroakaan enempää siitä, että hän saa joululahjana vastuulleen vaikean, hankalan, epäkiitollisen, erittäin työllistävän ja riitaisen taloyhtiön. Älä vaan maksa euroakaan enempää palkkaa.

Brutto 2500 eur/kk on se palkka, jonka voi maksaa hyvälle isännöitsijälle, joka hoitaa 27 taloyhtiötä. Älä missään tapauksessa anna palkankorotuksia milloinkaan. On ääliömäistä nostaa työntekijän palkkaa vaikkapa 100 euroa joka vuosi. Sehän johtaa siihen, että työntekijän palkka nousee viidessä vuodessa 2500 eurosta (brutto) aivan tähtitieteelliseen 3000 eur/kk bruttoansioon. Ei hyvälle isännöitsijälle kuulu maksaa 3000 eur/kk. Ei kukaan maksa sellaista palkkaa hyvälle isännöitsijälle, joka hoitaa 10 000 eur/kk (alv 0) isännöintipalkkiota maksavat 27 taloyhtiötä. Raha kuuluu yrittäjä taskuun, ei työntekijän.

Älä tarjoa työntekijälle osakkuutta yrityksessäsi. Se tekisi irtisanoutumisesta vaikeaa. On parasta pitää kynnys lähtemiseen matalana. Maksa ala-arvoista palkkaa, älä anna palkankorotuksia, älä maksa bonuksia, älä maksa joulurahoja, äläkä milloinkaan tarjoa työntekijälle osakkuuttaa isännöintitoimistossa! Se on sinun firmasi.

Toimi näin, niin pääset eroon hyvästä työntekijästä ilman laitonta irtisanomista. Jostain syystä työntekijä irtisanoutuu ihan oma-aloitteisesti. Yllättävää, eikä olekin?

Entinen isännöitsijäRe: Miten päästä eroon hyvästä työntekijästä?12.1.2019 13:46
Näin se menee. Miksi palkita uhrautuvaista (harvinaisia nykyään) isännöitsijää? Kannattaisi! Kiitos hyvistä kommenteistasi.

toinen isännöitsijäRe: Miten päästä eroon hyvästä työntekijästä?14.1.2019 15:36
Lisäisin tuohon vielä: Kun isännöitsijä on kypsynyt kokonaisvaltaiseen osaamiseen, poista firmasta kirjanpitäjät sekä kiinteistösihteerit. Tehokkaan isännöitsijän on osattava tehdä kaikki hommat taloistaan !

Vuosiloman vois sen sijaan kyllä ehkä antaa; kunhan kaveri hoitaa, että hommat ei jää rästiin loman aikana ! Ehkäpä siis viikon pätkissä ?

isännöitsijäRe: Miten päästä eroon hyvästä työntekijästä?14.1.2019 21:50
"Vuosiloman vois sen sijaan kyllä ehkä antaa; kunhan kaveri hoitaa, että hommat ei jää rästiin loman aikana ! Ehkäpä siis viikon pätkissä ?"

Totta. Sain pitää kesälomaa täydet neljä viikkoa, kahden viikon pätkissä. Viime vuonna talvilomani kiellettiin. Nyt ei ole mitään tietoa 2019 talvilomastani. Saanko pitää vai enkä saa? Kas siinä pulma. Yrittäjä kyllä ehtii lomailla: piti viikon syysloman, lomaili joulun välipäivät ja lähtee koulujen hiihtolomien aikaan etelään. Saankohan pitää vuosilomiani edes irtisanoutumiseni jälkeen?

Ongelma on, että pienessä toimistossamme on vain kaksi isännöitsijää: yrittäjä ja minä. On selvää, ettei yrittäjä hoida minun töitäni vuosilomani aikana. Kun pitää tehdä töitä, hän käyttäytyy kuin kaikki vastuullani olevat taloyhtiöt olisivat tehneet isännöintisopimuksen minun kanssani. Hän ei koske tikullakaan vastuullani olevien taloyhtiöiden asioihin. Minun kahden viikon vuosilomani tarkoittaa, että pöydältäni löytyy palatessani kahden viikon tekemättömät työt. Kun tulee palkanmaksun hetki, työantajani tietää kuitenkin sen, ettei yksikään minun vastuulleni annettu taloyhtiö sittenkään ole minun taloyhtiöni. Kyllä kaikki niistä tuleva raha kuuluu surutta vain ja ainoastaan yrittäjän taskuun!

On tosiaan vaikea motivoida työntekijää alati suurempiin ponnistuksiin, jos palkkaa suhteellisesti pienennetään jatkuvasti. Palkkani suhteessa vastuullani olevista taloyhtiöistä tuleviin kuukausiveloituksiin pienenee vuodesta toiseen. Outoa motivoimista.

Olihan tämä työ alussa hauskaa: brutto 2500 euroa/kk ei ole paljon. Se on tasan sellaista heikohkoa alkupalkkatasoa, mutta haittaako se, jos työ on kivaa ja isännöitäviä taloyhtiöitä on vain 20? Helsingissä 20 taloyhtiötä per isännöitsijä on varmasti paljon, mutta minulle vähän. Kuvittelin kuukausipalkkaani tulevan lisäystä 100-150 euroa joka vuosi eli viiden vuoden kohdalla palkkani piti olla vähintään 3000 eur/kk tai jopa selvästi enemmän. Totuus on tarua ihmeellisempää.

Mitä tapahtui työuran ensimmäisen viiden vuoden aikana? Kuukausipalkka nousi viidessä vuodessa bruttona 100 euroa. Sitä voinee perustellusti sanoa heikoksi ja ala-arvoiseksi ansiokehitykseksi, jos alan mediaanipalkka on selvästi yli 3000 euroa/kk, brutto. Pienen palkan vastapainona taloyhtiöiden määrä lisääntyi 27:ään. Jatkuvasti lisääntyvä työmäärä ei siis näy palkassa millään tavalla. Hyvää työntekijää rangaistaan lisäämällä työmäärä. Mitä parempi olet ja enempään kykenet, saat niskaasi taatusti lisää työkuormaa. Mikä on logiikka, jos saan kysyä? Työntekijää viedään jatkuvasti äärirajoille ja kun 25 taloyhtiötä pysyy vielä menestyksekkäästi hanskassa, satunnaista 57 tuntista työviikkoa ilman ylityökorvauksia vuoden hiljaisimpaan aikaan paiskimalla, niin kiitoksena laitetaan vielä pari isoa, hankalaa ja äärimmäisen työllistävää taloyhtiötä LISÄÄ. Odotin muhkeaa joulurahaa, mutta sain sen sijaan lisää työtä tehtäväksi samalla palkalla. Yrittäjä taisi korjata koko potin, mitä tulee joulubonuksiin.

Olen alkuvuoden 2019 miettinyt tätä tilannetta ja tämä on jo huonoa piilokameraa. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa? Isännöintitoimistomme uusin asiakastaloyhtiö (1.1.2019 alkaen) maksaa 950 euroa/kk isännöintipalkkiota, mutta tietenkään sen vastuuttaminen minulle ei vaikuttanut palkkaani. WTF? Jos täystyöllistetylle ja ylikuormitetulle isännöitsijälle, joka ei saa pitää kaikkia vuosilomiaan, kun on niin kova kiire, lisätään taloyhtiöitä niin miksi palkan pitäisikään nousta? Työntekijä saa aina hoidettua lisääntyneen työmäärän palkattomina ylitöinä, tietää yrittäjä, ja myhäilee omaa vähenevää talomääräänsä antamalla työntekijälle vielä yhden taloyhtiön lisää omistaan. Jos 26 taloyhtiötä menee, niin kyllä siinä sitten vielä yksi ylimääräinen pyörii samalla vaivalla.

Säälin uusinta asiakastamme. Maksavat isännöintipalkkiota 950 eur/kk ja varmaan kuvittelevat, että ovat ns. hyvä asiakas. Tietäisivätpä sen, että minä en saa heidän asiakkuudestaan euroakaan ja lisääntynyt työmäärä tulee kaiken muun kiireen päälle tehtäväksi. Minulle uusi asiakas oli rangaistus, joka teettää järkyttävällä tavalla lisätöitä!

Jos jotain positiivista: On hyvä, ettei työsuhteeni ole vielä päättynyt, niin pääsin kaiken tämänkin näkemään. Harmittaa silti, että työsuhteeni lähenee vauhdilla loppuaan. Kokemastani hulluudesta voisi kohta kirjoittaa kirjan. Vakavat neuvottelut työpaikan vaihdosta ovat jo alkaneet eikä roolini seuraavassa paikassa ole enää työntekijän rooli, mutta ei siitä sen enempää. Mielenkiintoista sekin, että yritys jossa on ole päivääkään ollut töissä näkee osaamisessani selvästi suurempaa arvoa kuin nykyinen työantajani, joka keskittyy narsistisesti vain itseensä.

Moni yrittäjä ottaa nykyiset työntekijänsä itsestäänselvyytenä, joita osaa arvostaa vasta sinä päivänä, kun pöydälle tipahtaa irtisanoutumisilmoitus. Sitten on yrittäjällä hiki otsalla ja vatsaa vääntää, kun hän tajuaa, että hän ei saa edes 1000 euroa/kk enemmän maksamalla saman tasoista työntekijää lähtijän tilalle. Kuka hoitaa jatkossa irtisanoutuneen isännöitsijän 27 taloyhtiötä, joiden joukkoon yrittäjä fiksuudessaan on nakittanut koko firman v-mäisimmät asiakkaat? Näitä juttuja kannattaa miettiä etukäteen, hyvät työantajat. On myöhäistä katua, kun maito on maassa.

LarssonRe: Miten päästä eroon hyvästä työntekijästä?22.11.2019 9:42
Valitat täällä, et kuitenkaan uskalla valittaa pomollesi, tai etsiä uutta työpaikkaa.
Vaikutat munattomalta konttorirotalta.

Aika vekkuliRe: Miten päästä eroon hyvästä työntekijästä?22.11.2019 18:14
Mistä tiedät kenelle on valitettu tai onko etsitty uutta työpaikkaa? Ja mistä tiedät että kyseessä on naisisännöitsijä?

Eräs kypsynytMiten päästä eroon hyvästä työntekijästä?9.7.2020 22:37
Tuo palkka olisi mun unelma 2500e/kk. Olen hoitolalla ja ei pääse millään tuohon summaan, joten en edes mene enää sen alan töihin kunhan lapsen hoitaminen kotona loppuu. Hoitoala on kieroon kasvanutta, alipalkattua ja erittäin huonosti johdettua työtä. Tämä kaikki näkyy hoitoalan ihmisten käytöksessä ja kiusaamisena hoitoalan työpaikoilla. Ei kiitos enää, mietinkin jotain muuta, isännöinti kävi mielessä kun tätä luin, mutta kyllä työntekijä on vuosilomansa ansainnut, eikä sitä tulisi työnantajan pätkiä, onhan kyse työssäjaksamisesta ennenkaikkea. Ehkä suuntaan katseeni johonkin muuhun alaan kuin hoitoalaan tai isännöintiin. Onneksi Suomessa on mahdollista kouluttautua vaikka mihin! Ennemmin olen vaikka opiskelijana eläkeikään asti kuin huonopalkkaisessa työssä!

ApulaisisännöitsijäRe: Miten päästä eroon hyvästä työntekijästä?24.7.2020 22:27
Liittohan näiden isännöitsijän viestien takana on. Yritetään luoda yhteistä epätoivoa, että saataisiin porukkaa jäseniksi.

isännöitsijäRe: Miten päästä eroon hyvästä työntekijästä?15.8.2020 15:28
Isännöitsijän viestien takana olen minä. Ei mikään liitto.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: