Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

isännöitsijäHuippuisännöitsijä hukassa?11.11.2018 17:00
Palsta on hiljainen. Kukaan ei saa väännetty yhtä virkettä pidempää kommenttia tai uutta aloitusta tänne. Mikä mättää? Ovatko kaikki alalla töissä olevat ihan luusereista, peruskoulupohjalta lykkiviä ITS:n suorittaneita taviksia?

Karu tosiasia on se, että jopa hyvän isännöitsijän on vaikea tuottaa konkreettista lisäarvoa taloyhtiölle. Tähän surulliseen johtopäätökseen tulin selaillessani asuntojen myynti-ilmoituksia. Käytännössä yhdessäkään kerrostalo- tai rivitaloasunnon myynti-ilmoituksessa ei lue, että taloyhtiöllä on ?huippuisännöitsijä?. Suomessa ei taida olla ainuttakaan huippuisännöitsijää! Miten näin voi olla?

Meillä on huippujuristeja, huippulääkäreitä, huippu-urheilijoita, teini-ikäisiä sometähtiä ja Youtube-sensaatioita. Heillä kaikilla on oikeutetusti huippupalkat. Mutta koko Suomessa ei ole yhtä ainoaa huippuisännöitsijää. Sen näkee jo siitäkin, mille palkkatasolle työntekijänä olevat isännöitsijät juuttuvat: säälittävälle tasolle. Haluan listan työntekijänä olevista isännöitsijöistä, jotka saavat palkkaa yli 100 000 euroa vuodessa, brutto. Ei ole ainuttakaan? Se on outoa, mutta todistaa vain sen, että isännöitsijä ei pysty tuottamaan todellista lisäarvoa taloyhtiölle, koska on aivan liikaa taloyhtiön hallituksen ja muiden osakkaiden armoilla. Yhdellekään työntekijänä olevalle isännöitsijälle ei tarvitse maksaa huippupalkkaa, koska Suomessa ei ole yhtään huippuisännöitsijää. Karua, mutta totta. Eivätkä isännöintialan yrittäjät ole ansainneet suuria ansioitaan/pääomatulojaan, koska eivät hekään tuota asiakkaana oleville taloyhtiölle yhtään sen enempää lisäarvoa kuin työntekijänsä.

Osaava isännöitsijä pystyisi yksin päättämään paremmin, milloin on aika aloittaa vaikkapa putkiremontti tai julkisivuremontti. Taloyhtiöissä tyhmyys tiivistyy, eikä siitä tule mitään, että maallikot hallituksessa ja yhtiökokouksessa tekevät päätöksiä suurissa korjaushankkeissa. Eiväthän maallikot eli tavalliset osakkeenomistajat tiedä, milloin on aika ryhtyä suureen korjaushankkeeseen! Pahimmillaan ääliöt taloyhtiön hallituksessa voivat jopa torpata kuntotutkimuksen teettämisen. Isännöitsijä ei saa itsenäisesti päättää aina edes muutaman tuhannen euron pikkuasiasta. Miksi taloyhtiössä on isännöitsijä, jos isännöitsijä ei saa tehdä mitään ilman hallituksen lupaa?

Tässä mielessä isännöitsijä on oikeastaan MYYJÄ. Isännöitsijän tehtävä on, ja tätä ei muuten opeteta Kiinkon ITS-kurssilla, toimia myyjänä. Isännöitsijän pitää manipuloida taloyhtiön hallitusta ja ohjailla yhtiökokousta tekemään sen päätöksen, jonka haluaa itse tehdä. Eikä tässä ole mitään pahaa niin kauan kunhan isännöitsijä tekee päätökset oikeasti taloyhtiön intresseissä. Motiivina ei saa olla oman palkkapussin lihottaminen tai oman siivun vetäminen remonteista. Kaikki päätökset pitää syntyä siitä, että haetaan taloyhtiölle aidosti ja pitkäjänteisesti parhaita ja oikea-aikaisia päätöksiä järkevin kustannuksin.

Siinä vähän haastetta Suomen Isännöintiliitolle vuodelle 2019. Isännöitsijän toimenkuvaa on kehitettävä niin, että osaava isännöitsijä saa enemmän valtaa ja pääsee konkreettisesti tuottamaan lisäarvoa taloyhtiölle. Ei voi olla niin, että eläkeikäiset rakennustekniikan ummikot taloyhtiön hallituksessa torppaavat lyhytjänteisesti taloyhtiön pitkäjänteisen edun mukaisia korjaushankkeita. Suunta on lähivuosina se, että taloyhtiöiden hallitusten valtaa pienennetään ja isännöitsijän valtaa suurennetaan ja tämä avaa paikkoja huippuisännöitsijöille päästä luotsaamaan taloyhtiöitä rautaisen ammattilaisen ottein. Vastaavasti kukaan ei jatkossa halua huonoa tai keskinkertaista isännöitsijää. Huippuosaajalle kuuluu huippupalkka, mutta mikä tärkeintä huippuisännöitsijän luotsaaman taloyhtiön asunnon myynti-ilmoituksessa on hyvä olla maininta, että kannattaa ostaa osakehuoneisto tästä yhtiöstä: "Meillä on huippuisännöitsijä."

AlallaRe: Huippuisännöitsijä hukassa?12.11.2018 11:58
"Palsta on hiljainen. Kukaan ei saa väännetty yhtä virkettä pidempää kommenttia tai uutta aloitusta tänne. Mikä mättää? Ovatko kaikki alalla töissä olevat ihan luusereista, peruskoulupohjalta lykkiviä ITS:n suorittaneita taviksia?"

Yleensä ne, jotka eivät ole koko ajan äänessä, ovat kokemusteni perusteella kohtuullisen tyytyväisiä. Eli olisikohan asian laita tässäkin tapauksessa niin (?)

Sen sijaan nimerkki "isännöitsijän" työssä ja työehdoissa näyttää olevan aika lailla kaikki pielessä: palkkaus, työajat, iltakokoukset jnejne. Tehdäänkö niin, että sovit nyt palaverin tälle viikolle pomosi kanssa aiheesta, ja nostat kissan pöydälle? Raportoi sitten meitä lukijoita loppuviikosta, että miten meni. Netissä on mielestäni aika turha (pelkästään) näistä asioista jauhaa, jos ei ole kanttia ottaa nokikkain asiaa puheeksi pomon kanssa. Eli jäämme odottamaan raporttia palaverista.

" Haluan listan työntekijänä olevista isännöitsijöistä, jotka saavat palkkaa yli 100 000 euroa vuodessa, brutto. Ei ole ainuttakaan? Se on outoa"

Noin 95 % Suomen ammattialoista ovat sellaisia, missä ei palkkatyössä päästä yli 100 000 euron tuloihin. Isännöinti kuuluu joukkoon. Tai pääkaupunkiseudulla voi olla muutamia, jos on hyvät "rojaltit" peruspalkan päälle neuvoteltu lisämyynnistä ja peruskorjausten hallinnon hoidosta.

isännöitsijäRe: Huippuisännöitsijä hukassa?15.11.2018 0:16
"Raportoi sitten meitä lukijoita loppuviikosta, että miten meni. Netissä on mielestäni aika turha (pelkästään) näistä asioista jauhaa, jos ei ole kanttia ottaa nokikkain asiaa puheeksi pomon kanssa. Eli jäämme odottamaan raporttia palaverista."

Lienee turha järjestää palaveria, jos työantajan ja työntekijän näkemykset poikkeavat niin paljon toisistaan. Mikä järki minun on sanoa vakavalla naamalla, että "pitää tulla vähintään 1000 euroa lisää kuukausipalkkaan"? Vaikka saisin 1000 euroa lisää palkkaa 2500 > 3500 eur/kk, niin onhan se selvää, että miettisin silti koko ajan irtosanoutimista, alan vaihtoa tai yrittäjäksi ryhtymistä.

Ei tässä duunissa nyt vaan ole mitään järkeä alle 4000 eur/kk bruttopalkalla. Eli siitä näkökulmasta katsoen on yhdentekevää saanko 2500 vai 3500 eur/kk. Vähättelemättä molemmat ovat surkeita palkkoja. Toki joka euro on kotiinpäin eli en tietenkään kieltäytyisi, jos työantajani tarjoaisi tänään 1000 euroa lisää kuukausipalkkaani.

Is-TekRe: Huippuisännöitsijä hukassa?15.11.2018 0:30
"Eli siitä näkökulmasta katsoen on yhdentekevää saanko 2500 vai 3500 eur/kk."

Kuulostaa ikävältä sanoa mutta alan kallistua siihen että olet joko trolli tai idiootti. Ei kukaan aikuinen ihminen voi olla näin tyhmä.

AlallaRe: Huippuisännöitsijä hukassa?16.11.2018 9:46
" Lienee turha järjestää palaveria, jos työantajan ja työntekijän näkemykset poikkeavat niin paljon toisistaan."

Kyllä, ehdottomasti tehokkaampi tapa on valittaa jatkuvasti asiasta netissä. Näin ne asiat yleensä parhaiten korjaantuu.

Ihan ystävällisenä vinkkinä voisin sanoa, että suosittelen lämpimästi alan vaihtoa, jos et saa edes pomon kanssa neuvotteluja aikaiseksi työsopimuksesi sisällöstä ja parannuksista. 99,99 % palkansaajista on kuitenkin varmaan sitä mieltä, että vaikkapa 1000 euron palkankorotuksella kuukaudessa on merkitystä.

isännöitsijäRe: Huippuisännöitsijä hukassa?16.11.2018 22:30
"Kuulostaa ikävältä sanoa mutta alan kallistua siihen että olet joko trolli tai idiootti. Ei kukaan aikuinen ihminen voi olla näin tyhmä."

Tarkoittaa mitä? Onko siinä jotain outoa, että pidän 3500 eur/kk bruttopalkaa surkeana?

Tietyn logiikan mukaan, jos haluat kultaharkon, joka on 100 % kultaa, et ole kiinnostunut harkosta jossa kultaa on 50 % tai 70 %. Jos asetat tietyn vaatimuksen, on yhdentekevää jäädäänkö siitä vähän vai paljon. Edes kultaharkko, joka on 99 % täyttä tavaraa ei miellytä sinua, jos kelpuutat vain 100 %:n tuotteen.

Tätä väännän: on yhdentekevää, onko palkkani 1500, 2500 tai 3500 eur/kk. Jos minimitavoitteeni on 4000 eur/kk, niin kaikki alle sen on surkeaa palkkaa. Tämän perusteella en olisi tyytyväinen edes 3999 eur/kk palkkaa, koska se on alle 4000 eruoa!

En ole trolli, mutta ymmärrän hyvin, jos minua henkilökohtaisesti tuntematon ihminen ajattelee kirjoitusteni perusteella, että olen aivan hullu. Olisi silti paljon työsempää, jos kirjoitukseni eivät provosoisi ketään vastaamaan aiheeseen.

"99,99 % palkansaajista on kuitenkin varmaan sitä mieltä, että vaikkapa 1000 euron palkankorotuksella kuukaudessa on merkitystä."

Joka euro on kotiinpäin. Kyllä minäkin tienaisin mieluummin 3500 euroa/kk kuin 2500 eur/kk, mutta pointtini on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että edes 3500 eur/kk ei ole hyvä palkka isännöitsijän työstä. Tällä tarkoitan pääkaupunkiseudun ulkopuolista palkkatasoa.

3500 eur/kk, brutto oli ihan OK palkka viisi vuotta sitten, mutta tänä päivänä se nyt vaan ei ole minun mielestäni hyvä palkka. Jos saisin 3500 eur/kk, en olisi tyytyväinen. Silti ottaisin ilomielin vastaan 1000 euron korotuksen kuukausipalkkaani. Se vaan ei tekisi minua tyytyväiseksi palkkaani.

isännöitsijäRe: Huippuisännöitsijä hukassa?16.11.2018 23:00
Kirjoitin siis ajatukseni puutteellisesti ja virheellisesti julki. Joskus on vaikeaa välttää väärinkäsityksiä. Kommunikointi on taitolaji ja rehellisyyden nimissä myönnän olevani siinä heikko.

Alun perin tarkoitin sanoa, että oman tyytyväisyyteni kannalta on merkityksetöntä, onko palkkani 2500 eur/kk tai 3500 eur/kk. Olen molempiin edellä mainittuihin palkkoihin tyytymätön. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi merkityksetöntä tienata 1000 eur/kk enemmän. Näin ei ole. On suurikin merkitys sillä, onko palkka 2500 vai 3500 eur/kk!

Toivottavasti tämä tuli nyt selväksi.

En minä ole trolliRe: Huippuisännöitsijä hukassa?24.11.2018 3:27
...Ammattiliitto Pro:n ylläpitämällä keskustelupalstalla on yksi ahkera kirjoittaja jonka pääasiallinen agenda on valittaa työsuhteensa ehdoista ja työnantajastaan yrittäjästä. ...hmmm

Elämäntapavalittaja?Re: Huippuisännöitsijä hukassa?25.11.2018 11:38
Ihme valittaja kyllä on. Jos oikeasti on noin saamaton niin täytyy kyllä ihmetellä.

En minä ole trolliRe: Huippuisännöitsijä hukassa?25.11.2018 11:42
Ei tuollaista oikeasti ole olemassa. Viesteissä on käsitelty varmastikin jotakuinkin kaikki mitä ikinä voi kuvitella työsuhteessa olevan vialla - ja kuinka yllättäen tähän kaikkeenhan olisi vastauksena työntekijän asiaa ajava - joukossa on voimaa - niin - ammattiliitto...

Is-TekRe: Huippuisännöitsijä hukassa?25.11.2018 18:12
"Ei tuollaista oikeasti ole olemassa. Viesteissä on käsitelty varmastikin jotakuinkin kaikki mitä ikinä voi kuvitella työsuhteessa olevan vialla - ja kuinka yllättäen tähän kaikkeenhan olisi vastauksena työntekijän asiaa ajava - joukossa on voimaa - niin - ammattiliitto..."

Mä en usko että tää on mikään AY-juttu. Sama jantteri kirjoittelee samoja itkuvirsiä Suomi24 isännöintikeskusteluissa. Miten jaksaakin.

En minä ole trolliRe: Huippuisännöitsijä hukassa?27.11.2018 8:21
"Is-Tek:
Mä en usko että tää on mikään AY-juttu. Sama jantteri kirjoittelee samoja itkuvirsiä Suomi24 isännöintikeskusteluissa. Miten jaksaakin."

Jos minulla olisi myynnissä tuote nimeltä ammattiliitto, käyttäisin varmasti ilmaisen mahdollisuuden yrittää provoilla kaikilla mahdollisilla keskustelupalstoilla yleistä tyytymättömyyttä työnantajiin ja sitä kautta kasvattaa kysyntää järjestäytymiselle. Populismia parhaimmillaan.

isännöitsijäRe: Huippuisännöitsijä hukassa?4.12.2018 21:50
"Ihme valittaja kyllä on. Jos oikeasti on noin saamaton niin täytyy kyllä ihmetellä."

Töitä pusken, yrittäjä lomailee. Viime viikolla olin 57 tuntia töissä. En sanoisi itseäni saamattomaksi. Tällä viikolla olen hoitanut taloyhtiöitä, jotka eivät ole edes asiakkaina isännöintitoimistollamme! Eilen illalla sain klo 21 jälkeen puhelin, jossa eräs osakkeenomistaja konsultoi minua, miten toimitaan, kun heidän taloyhtiössään on osaamaton isännöitsijä.

Teen siis muiden työtä, vastailen muiden osaamattomuuksiin, neuvon ja autan ilta-aikaan ja siinä sivussa saan tehtyä omat isännöintihommani. En ole kovin saamaton. Huomenna taas 12 tuntista päivää puskemaan 5.12. Itsenäisyyspäivän aaton kunniaksi.

Is-TekRe: Huippuisännöitsijä hukassa?7.12.2018 22:09
"Töitä pusken, yrittäjä lomailee. Viime viikolla olin 57 tuntia töissä. En sanoisi itseäni saamattomaksi. Tällä viikolla olen hoitanut taloyhtiöitä, jotka eivät ole edes asiakkaina isännöintitoimistollamme! Eilen illalla sain klo 21 jälkeen puhelin, jossa eräs osakkeenomistaja konsultoi minua, miten toimitaan, kun heidän taloyhtiössään on osaamaton isännöitsijä.

Teen siis muiden työtä, vastailen muiden osaamattomuuksiin, neuvon ja autan ilta-aikaan ja siinä sivussa saan tehtyä omat isännöintihommani. En ole kovin saamaton. Huomenna taas 12 tuntista päivää puskemaan 5.12. Itsenäisyyspäivän aaton kunniaksi."

Saamaton mikä saamaton, etkä edes huomaa sitä itse. Kasvata selkäranka.

isännöitsijäRe: Huippuisännöitsijä hukassa?9.12.2018 12:13
"Saamaton mikä saamaton, etkä edes huomaa sitä itse. Kasvata selkäranka."

Puhut työantajastani? Toimitusjohtajasta hänen kolmen viikon talvilomineen?

Jos hän olisi töissä voisin minä olla vapaalla. Mutta valitettavasti hän on lomalla tällä hetkellä, joten en saa vietyä viestiäsi ;)Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: