Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

Keskustelu

isännöitsijäNyt saa riittää!19.4.2017 20:50
Silmät kirvelevät, vatsasta sattuu. Menet kahdeksaksi töihin joka päivä, lähdet töistä kotiin klo 20. Eilen 12 tuntia, tänään 12 tuntia, huomenna yli 13 tuntinen työpäivä!

Tämä ei ole yrittäjän arkea. Tämä on työntekijän arkea. Isännöitsijän arkea. Työpäiviä ilman työajan seurantaa, ylitöistä palkka maksetaan lain vastaisesti kiinteällä kokouspalkkiolla.

Miltä tuntuu isännöitsijän arki näin kevätkokousten kiireen keskellä? Ei ole omaa elämää, vai? Mikä siinä on? Saavut töihin kello 08.00 ja astut työpaikan ovesta ulos klo 20 tai 21. Siihen päälle työmatkaan kuluva aika. Ei vapaapäiviä, ei liukuvaa työaikaa. Olet joka arkipäivä töissä kahdeksan tuntia tai kauemmin. Keväällä teet neljässä kuukaudessa 150 tuntia ylitöitä. Et saa pitää niistä yhtäkään vapaana, koskaan. Katsot pankkitilillesi: kaikki vähä mitä tienaat menee normaliin elämiseen: asumiseen ja ruokaan. Säästöön ei kalenterivuoden työnteosta jää euroakaan. Ulkomaanmatkalle ei ole varaa lähteä ja käytetyn auton vaihto toiseen käytettyyn autoon kerran 10 vuodessa on lähinnä haaveena.

Erikoista, että Suomessa saa toimia näin eikä kukaan tee mitään. Kukaan ei tule pelastamaan hyväksikäytön uhria. Onneksi työntekijällä on yksi oikeus, jota kukaan ei vie: oikeus irtisanoa oma työsopimuksensa.

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!20.4.2017 22:10
Jep, 13 tuntinen päivä tänään. Saavuin töihin klo 07.58 ja suoraan töistä kotiin: kotona klo 21.30.

Onneksi riittää, että huomenna saapuu töihin klo 08.00:ksi. Saa sentään nukkua muutaman tunnin ennen seuraavaa työpäivää.

Työpäivä huipentui siihen, kun taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja yhtiökokouksen päätyttyä läksytti isännöitsijää (siis minua) siitä, että ei pidetty tarpeeksi montaa kokousta viime vuonna. "Tänä vuonna on oltava enemmän kokouksia: kesällä yksi, syksyllä välitilinpäätöskokous ja sitten vielä yksi kokous vuoden lopussa. Kokouksia tasaisesti läpi vuoden!"

Mitäpä siihen sanomaan mitään... 13 tuntinen työpäivä taas plakkarissa. Kevään ajalta kertynee noin 150-160 ylityötuntia ja ainut vaatimus on, että pitäisi olla lisää kokouksia!

P.S. Täällä kaikki kokoukset pidetään työajan jälkeen eli 96% hallitusten kokouksista on iltakokouksia ja kaikki yhtiökokoukset ovat tietysti illalla eli alkuaika aikaisintaan klo 17. Tämä sopii isännöitijsälle, jonka työpäivä alkaa joka päivä klo 8. Työajalla (klo 8-16) ei kokousteta!

toinen isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!22.4.2017 15:09
Montako taloyhtiötä isännöinnissä? Tietysti laskutavasta riippuu miten laskea vuokratalot ja/tai liikerakennukset (KOy:t).

Itselläni 26 em asiakasta ja siiinäkin on tekemistä, kun ei meillä sihteeriä/erillstä kirjanpitäjaa....
Kun muistaa että hallitukset huhtikun loppuun ja yhtiökokoukset 6 kk tiliv päättymisestä, niin ainakin perjantain saa pidettyä ns normaalina pnä. (Toki tässä veroilmoitukset vielä tekemättä jne...)

Läksytyksen kohteeksi joutuneelle, että voit muistuttaa, että taloyhtiöltähän veloitettanee lisäkokouksista aimo palkkiot sitten isännöintiyrityksen toimesta - kai ?

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!23.4.2017 17:50
24 taloyhtiötä. Ei yhtään vuokrataloa tai kiintieistöosakeyhtiötä. Kaikki ovat asunto-osakeyhtiöitä: rivareita ja kerrostaloja.

Kyllä se kevät vaan kypsyttää, kun tuntuu ettei ole "omaa elämää" ollenkaan. Ensin ne 24 hallituksen kokousta ja perään 24 yhtiökokousta. Kyllä siinä muutama ilta vierähtää. Perjantaisin ei minulla ole käytännössä koskaan kokouksia. Sekin jo edellä tulee ilmi, että olen työntekijä. Työsopimuksessa lukee työviikon olevan 37,5 tuntia, kuten kaikilla muillakin suomalaisilla työntekijöillä.

Taloyhtiöiltä veloitetaan toki kokouspalkkio olipa kokous työajalla, työpäivän lopuksi tai myöhemmin illalla. Ei se niitä puheenjohtajia haittaa. Tämä esimerkkitapaus ei ole edes osakkeenomistaja ko. taloyhtiössä vaikka on pj.

AITRe: Nyt saa riittää!24.4.2017 15:50
24 asunto-osakeyhtiötä ei ole paljoa jos isännöitsijän tekemiseen ei kuulu kirjanpito ja kaikki asiakaspalvelu. Kyllä tuon verran kokouksia saa helposti kevään aikana hoidettua.

Kokouksia kannattaa yrittää aikatauluttaa pari kappaletta per päivä/ilta. Alkamisaikoihin vaan pari tuntia eroa, edelliset ulos ja seuraavat sisälle. Näin päivä kyllä pitenee mutta ihan kaikkia iltoja ei tarvitse käyttää työn tekoon. Itselläni on tänä keväänä parhaana viikkona 7 tai 8 kokousta, yhtään ei perjantaina.

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!24.4.2017 23:50
Oma vikani. Olen nöyristellyt liikaa asiakkaille. Antanut hallitusten vapaasti sanoa, mihin aikaan yhtökokous pidetään. Katsoin juuri kalenteriini: minulla on esim. toukokuun ekalla viikolla neljänä peräkkäisenä päivänä yhtiökokous (1 kpl/ilta). Jokainen yhtiökokous alkaa klo 18.00.

Klo 18.00 on huonoin mahdollinen alkuaika yhtiökokoukselle. Oma työaikani on klo 8-16 eli odotusaikaa kertyy peräti kaksi tuntia enenn kuin pääsee kokoustamaan. Jos varaan sen kaksi tuntia klo 18 alkavalle kokoukselle, niin illan toinen kokous alkaisi klo 20 ja se on vähän myöhäistä. Klo 8.00 töihin tulevana minulla on jo 12 tuntia lasissa klo 20 mennessä. En voi syyttää kuin itseäni aikatauluttamisen ongelmistani.

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!1.5.2017 17:30
Niin olen miettinyt, että työtä voisi yrittää tehdä vähän mielekkäämmäksi. Asiakaspalvelun nimissä ei tarvitse suostua lähellekään kaikkeen mitä asiakkaat ehdottavat. Palkkaisännöitsijän ei tiettävästi tarvitse suostua pitämään yhtiökokouksia lauantaisin? Kyllä, edellinen isännöitsijä(yrittäjä) sotki vahvasti työn ja harrastuksen. Opetti taloyhtiöille, että tehdään mitä pydetään ilman lisähintaa!

Nyt käsissä pyörii se perintö: taloyhtiöt totutettu siihen, että pidetään yhtiökokous lauantaina! Rivitaloyhtiön pihakatselmus voidaan yhtä hyvin pitää vaikkapa lauantaina! Palkkatyösuhteessa oleva työntekijäisännöitsijä saapuu lauantaina aamulla paikalle ilman palkkaa.

Näitä on useampi lauantai-taloyhtiö. Veloitus kokouksesta ei tietenkään ole yhtään krokeampi kuin arkena klo 16 tai klo 18 tai klo 21 alkavalta kokoukselta. Lauantaikokous myydään samalla hinnalla kuin arkena työajalla oleva kokous! Tämä no se mitä tarkoitan sillä, että työ ja harrastus alkaa mennä sekaisin.

Silti olen edelleen siä miletä, että klo 8.00 on typerä alkuaika isännöitisjän työpäivälle, jos kerran niitä yhtiökokouksia halutaan lätkiä menemään pari kappaletta työpäivän jälkeen: esim. klo 17 ja 19 alkaen. Klo 8-21 työpäivä on 13 tuntinen. 12 kpl 13 tunnin työpäiviä maaliskuulle (hallituksen kokoukset) ja perään 12 kpl 13 tunnin työpäiviä huhtikuulle (yhtiökokoukset). Yritä sovittaa siihen lisäksi muut harrastuksesi, jotka ovat yleensä kaikki ilta-aikaan, kuinkas muuten! Menee elämä mielenkiintoiseksi. Kyllä isännöitsijän työn työajoissa on jotain pahasti pielessä.

Työaikapankki voisi olla yksi ratkaisu. Ne 160 tuntia ylitöitä kevään ajalta pitäisi saada pitää vapaana syksyn mittaan! 160 tuntia on jo sellainen määrä (20 työpäivää), että siinä saa tehtyä aika useana viikkona lyhyempää päivää tai otettua kokonaisia vapaapäiviä.

Miltä kuulostaa elokuulta joulukuulle 4 päiväinen työviikko? Joka perjantai vapaaksi noilla 160 tunnin ylitöillä! Pitäisi olla mahdollista. Moniko työantaja suostuu sellaiseen? Ei varmaan Suomessa yksikään. Menisikö helpommin läpi 40 perjantaita lyhennettynä 4 tuntisiksi työpäiviksi?

Ideoita on täällä työntkeijäpuolella. Työantajat miettivät varmaan muita asioita Vapun päivänä kuin työntekijän elämän helpottamista.

AITRe: Nyt saa riittää!2.5.2017 15:33
Nimimerkki "isännöitsijä":n tekstejä kun lukee niin ei voi kuin ihmetellä. Oletko jostain pieneltä paikkakunnalta jossa ei kerta kaikkiaan muita töitä ole ja maiseman vaihtokaan ei ole vaihtoehto? Ammatti-isännöitsijä käsittääkseni saa melko helposti uudenkin paikan, ei toki kaikkialla mutta jonkinlaisen etäisyyden päästä kyllä. On nimittäin jutut nyt sillä tasolla että ei tuollaista työntekijän tarvitse sietää.

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!6.5.2017 11:40
Kaupunki on Suomen 15 suurimman kunnan joukossa, joten ei ihan pieni kylä ole vaikka globaalilla mittakaavalla tämä onkin surkea käpykylä, kuten kaikki alle 100 000 asukkaan kaupungit.

Eikä siinä vielä kaikki, että yhtiökokous pidetään lauantaina, jos asiakas näin sanoo. Yhtiökokous pidetään asiakkaan luona, tietenkin. Isännöitsijä menee taloyhtiön luo ja kokous pidetään taloyhtiön kerhohuoneella. Eivät ne osakkeenomistajat tohdi isännöintitoimistolle matkustaa kerran vuodessa! Matkaa ei tosin ole kuin 20 km yhteen suuntaan, joten ei siinä koko lauantai mene, kun käy istumassa yhtiökokouksen taloyhtiöllä. Pari viikkoa sitten oli rivitaloyhtiön yhtiökokous lauantaina peräti naapurikunnan puolella asti: isännöitsijä matkustaa.

Huumorilla voi vain todeta, että edellinen isännöitsijä pääsi opettamaan taloyhtiöt huonoille tavoille suostumalla aivan kaikkeen. Moni yrittäjä tähän virheeseen sortuu: tehdään töitä ilman, että tajutaan edes rahastaa ylimääräisestä palvelusta. Työ ja harrastus menevät sekaisin. Sitten yrittäjä jää eläkkeelle ja firmaa jatkaneen yrittäjän työntekijä ihmettelee, mitä kaikkea taloyhtiöt on opetettu vaatimaan. Surkeinta on juuri se, ettei sitä pysty isännöintipalkkiossa rahastamaan tätä ylimääräistä palvelua. Eipähän tarvitse miettiä mitä teen viikon kuluttua lauantaina tähän aikaan tai kahden viikon kuluttua lauantaina. Yhtiökokousta ja pihakatselmusta on tarjolla. Omaa elämää on taas tarjolla toukokuun jälkeen.

Jos joku ihmettelee ?sopeutumisvaikeuksiani? isännöitsijän työhön, niin minä menin pilalle edellisestä työpaikassani: työpäivä klo 9-17, eikä koskaan ylitöitä. Viikoittainen työaika oli aidosti 37,5 tuntia ja palkka 4400 e/kk brutto.

Nyt teen isännöitsijän työtä pari tuhatta euroa pienemmällä peruspalkalla ja hivenen joustavammilla työajoilla. Olen työntekijä, mutta työajat ovat kuin yrittäjän. Isännöitsijän oletetaan olevan aina töissä. Nyt vuoden kiireisimpään aikaan, kun kokousta tulee painettua iltaan asti, nousee kuukausipalkkani kokouspalkkioineen melkein 3500 euron (brutto) paikkeille. Ei huonosti, jos kuukaudessa tekee noin 40 tuntia ylitöitä eli näitä ketjussa mainittuja klo 8-19 tai 8-20 päiviä useamman joka viikko. Kyllä te isännöitsijät tiedätte, millaisia isännöitsijän työpäivät ovat helmikuulta toukokuulle.

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!11.5.2017 23:20
Huumorilla tämä työ on pakko ottaa. Eihän isännöitsijän työssä muutoin järkeä ole, varsinkaan jos olet työntekijä. Tämä viikon työpäivät (työssäoloaika), päälle tietysti työmatkat:
ma klo 8.00-16.00
ti klo 8.00-20.45
ke klo 8.00-21.50
to klo 8.00-22.40

Huomenna perjantaina klo 8.00 töihin, mutta lauantaina on onneksi vain yksi yhtiökokous, joten siitä tulee lyhyempi työpäivä.

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!26.5.2017 17:00
Helsingin Sanomia varten isännöitsijä piti päiväkirjaa: 55 tunnin työviikko

http://www.hs.fi/koti/art-2000005217697.html

Jutun tarkoitusperää kysellään kommenttiosiossa osuvasti:
"Oliko tarkoitus viestittää kuinka monet isännöintitoimistot ahneudessaan lykkäävät työntekijöilleen armottoman työkuorman? Vai onko tarkoitus vaan ymmärtää, kun isännöitsijä ei saa asioita hoidettua kiireidensä vuoksi?"
"Asettaa tietysti tuon ammattitaidonkin hieman kyseenalaiseksi jos sekä heikko resursointi että työaikalainsäädännön tuntemus ovat ylpeyden aiheita."

Kuten kirjoituksistani tällä foorumilla on viime kuukausina voinut lukea rivien välistä, olen ihmeissäni miten kokonainen toimiala voi kyykyttää työntekijöitä teetämällä laittomia ylitöitä ja olla maksamatta lain mukaisia ylityökorvauksia?

Kyllä tosiaan voi asettaa ammattitaidon kyseenalaiseksi, jos sekä heikko resursointi että työaikalainsäädännön tuntemus ovat isännöitsijöille ylpeyden aiheita. Tämähän on noloa, miten isännöitisjät väsytetään ylitöillä. Tilanne on kestämätön ja epäterve pitkällä aikavälillä. Asian muuttaminen ei tunnu kiinnostavan ketään.

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!26.5.2017 17:10
Jutussa on laskuvirhe. Eihän noista työpäivistä kerry kuin 50,5 tuntia. Lisäksi jutun isännöitsijän kaikki työpäivät ovat alle 12 tuntisia. Köykäinen viikko siis. Oma vertailuviikkoni:

ma klo 8.00-16.00 = 8 h
ti klo 8.00-20.45 = 12,75 h
ke klo 8.00-21.50 = 13,83 h
to klo 8.00-22.40 = 14,67 h
pe klo 8.00-16.00 = 8 h
la vapaapäivä
su vapaapäivä
yhteensä 57,25 h

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!28.2.2021 23:58
Ja minä raukka kun luulin vuonna 2017, että 57,25 h on pitkä työviikko. Nyt lähinnä naurattaa lapsellisuuteni. Sen jälkeen työmäärä on lisääntynyt merkittävästi. Keväällä isännöitsijän työmäärä on aina asiattoman suuri, asiattoman pitkän aikaa.

Keväällä kertyy niin pitkiä työviikkoja, ettei tunteja viitsi edes laskea, ettei tule paha mieli. Viime viikolla minulle kertyi työtunteja 68,5. Lähes 30 tuntia ylitöitä yhden kalenteriviikon aikana on vähän liikaa. Varsinkin, jos perään tulee toinen samanlainen ja sen perään kolmas samanlainen viikko. Ei elämän tarkoitus voi olla siinä, että työntekijäisännöitsijä tekee kuusipäiväistä työviikkoa ja viettää toimistolla 10-12 tuntia joka päivä, kuutena päivänä viikossa.

Työmäärä keväisin tilinpäätös- ja kokousaikana on vaan kertakaikkiaan liian suuri, liian pitkän aikaa. Korona heittää oman ylimääräisen työmääränsä sen helvetin lisäksi, mitä isännöitsijän kevät aina on ollut.

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!19.3.2021 21:35
"Kamala stressi ja kiire päällä kokoajan töissä. Illat olen ihan puhki ja usein itkettää. Pahalla päällä ja seurustelusuhdekin kaatui siihen, kun en jaksanut pitää suhdetta yllä. En saa nukuttua kunnolla, stressin takia heräilen jatkuvasti. Kaipa se jossain vaiheessa helpottaa?"

Noin kirjoittaa kaupan kassalla töissä oleva työntekijä. Kaupan kassahenkilö voi kokea työstään niin suurta stressiä, että se johtaa heräilyyn keskellä yötä ja lopulta burnoutiin. Eri ihmiset kokevat eri tavalla työnsä. Joku toinen sanoi kaupan kassan hommaa maailman helpoimmaksi työksi.

Sama koskee isännöitsijöitä. Toiset ehkä jaksavat työssään ja pääsevät helpolla, kun vastuulla on vaikkapa vaivaiset 20 taloyhtiötä. Mitäs sitten, kun yksi isännöitsijä hoitaa 30 taloyhtiötä, joiden joukossa monta "vaikeaa, haastavaa ja työllistävää" taloyhtiötä? Talokanta 60- 70-luvulta. Koko ajan vesivuotoja ja putkirikkoja. Jatkuvasti meneillään jotain kattoremottia, julkisivuremonttia ja muutama linjasaneeraus pyörii taustalla. Putkiremontti-infoja asukkaille, osakkaille ja hallituksen kanssa. Kahden tunnin kokouksia 1-2 kpl joka ilta, viikon jokaisena arkipäivänä.

Työtä on vaan liikaa. Keväällä 80 iltakokousta on paljon. 300 tuntia ylitöitä kevään ajalta on paljon. Jos syksyllä on niin kiire, ettei ehdi pitää talvilomaa (vuosilomaa) ja syksylläkin ylityöt paukkuvat, niin miten kevään aikana ehtisi olla päivääkään vuosilomalla? Joka päivä on tilinpäätöksiä, kokouskutsuja, pöytäkirjoja, tilintarkastusta ja taas seuraavan kokouksen sopimista. Jatkuvasti 12-13 tuntia duunia ja seuraavana päivänä sama uudelleen, ja tämä toistuu viitenä-kuutena päivänä viikossa.

Jos 70 tunnin työviikkoa tekevä isännöitsijä ei ole lähellä burnoutia, niin kuka sitten on? Kaupan kassatyttökö? Siitä tietää, että äärirajoilla mennään, kun alkaa heräillä klo 05 yöllä eikä pysty nukkumaan. Klo 05 on vähän aikainen aika herätä, jos menee nukkumaan puolen yön aikoihin. Stressi painaa, kun ei pysty nukkumaan yli viittä tuntia yössä. Silloin ollaan lähellä burnoutia. Kädet tärisevät, ei pysty keskittymään mihinkään eikä yöllä maistu uni, kun työasiat pyörivät mielessä. Klo 05 alkaa kelata edellisen illan kokousasioita mielessä. Mutta töissä sentään pystyy olemaan 70 tuntia viikossa, joten hienosti menee! Ei valittamista.

MikkoRe: Nyt saa riittää!21.3.2021 13:29
Neljättä vuotta isännöitsijänä, kiinteistöjä hoidossa 30 kappaletta kaikenikäisiä kerrostaloja ja täytyy todeta että tämä kevät on mennyt jo rutiinilla. Tunteja tulee tajuton määrä mutta kesällä odottaa pitkät kesälomat että saa saldot nollattua. Pari isoa palkankorotustakin vuosien aikana tullut kun kohdemäärä ja sitä kautta laskutus kasvanut rajusti. Voin kyllä suositella, vaikka sosiaalinen elämä on kyllä tauolla aika kevään kokousaikaan.

isännöitsijäRe: Nyt saa riittää!21.3.2021 18:25
Normaalin ihmisen silmin ja korvin ei kuulosta täysipäisen puheelta eikä yksikään isännöitsijä täysipäinen olekaan. Minä itse siitä paras esimerkki.

"Tunteja tulee tajuton määrä" - Miten niitä nyt tajuttomasti voi tulla, kun Suomessa on 40 tuntinen työviikko? Ylitöillekin on työaikalaissa säädetty rajat.

"kesällä odottaa pitkät kesälomat" - Eikö kesäloma oli maksimissaan 4 viikkoa ja talviloma 1 viikko? Saako niitäkään pitää kaikkia? Hyvä jos olet vuodessa yhteensä 4 viikkoa lomalla. Ei vielä kovin pitkältä kuulosta. Eikä varmaankaan pelkoa, että 4 viikkoa saisi olla yhtä mittaa lomalla. Toki jos 2 vko + 2 vko kesälomalla saa saldot nollattua, niin menee vielä hienosti.

"Pari isoa palkankorotustakin vuosien aikana tullut" - Mitä riemua rahasta on, jos on koko ajan töissä eikä ns. ole omaa elämää? Alkaako elämä, kun jää eläkkeelle 65-vuotiaana? Eipä välttämättä ole sen jälkeen montaa tervettä elinvuotta jäljellä, jos ollenkaan. Saati missä kunnossa siitä elämästä nautiskelee yli 65-vuotiaana? Kaakkois-Aasiassa drinkkilasi toisessa kädessä ja thaityttö toisessa, Pfizerin sininen pilleri kielen alla?

Sitäpaitsi, ei kukaan työntekijäisännöitsijä niin suurta palkkaa saa, että se millään tasolla kompensoisi ylitöiden määrää. Pysähdy vaikka laskemaan tarkasti asiaa. Esim. joku brutto 50 tuhatta euroa vuodessa on OK palkka, jos sen saa 40 tuntisella työviikolla tekemättä koskaan ylitöitä, mutta jos 50 tuhannen euron vuosipalkan eteen pitää vuositasolla tehdä 400 tuntia ylitöitä, niin pidän palkkaa surkeana. Ylityötunnit kun nyt kuitenkin ovat raskaampia kuin ne päivän ensimmäiset 8 tuntia. Ylityö on sitä, joka syö miestä rotan lailla. 1 h ylitöitä vastaa oikeastaan 2 h normaalia työaikaa eli 400 h ylitöitä = 800 h normityöaikaa. Se on 20 viikkoa työtä eli liki 5 kuukautta!!!

"Voin kyllä suositella, vaikka sosiaalinen elämä on kyllä tauolla aina kevään kokousaikaan." - Kun tuota kommenttia pysähtyy oikeasti pohtimaan, tajuaa kuinka sairasta isännöitsijän työ on. Että työntekijä joutuu valehtelemaan itselleenkin, että "tämä on oikeastaan ihan kivaa, vaikka neljään kuukauteen joka kevät ei ole omaa elämää ollenkaan".

Ei ainakaan kukaan tervejärkinen, työelämän oravanpyörästä pois päässyt ole sitä mieltä, että on kivaa ja suositeltavaa istua 80 iltaa kokouksissa pelkästään kevään aikana ja siihen sitten syyskauden kymmenet iltakokoukset päälle. 400 h ylitöitä vuodessa tulee helposti täyteen liioittelematta. Se on aivan per******, jos minulta kysytään, mutta tämä on vain oma mielipiteeni. Sallittakoon se minulle. Työkokemusvuosia isännöitsijänä minulta valitettavasti löytyy vähän enemmän kuin neljä. Mikko voi tulla kertomaan fiiliksistään tänne 10 vuoden kuluttua, onko enää kivaa? Oman kokemukseni perusteella veikkaan, että ei ole, mutta sen sitten aika näyttää.

Jos jatketaan ajatusleikkiä: Onko ketään täysipäistä ihmistä, joka valinnanvapauden saadessaan valitsisi pidemmän työajan, jos palkka olisi sama? Eli jos sinulle tarjotaan työtä isännöitsijänä ja saisit kaksi vaihtoehtoa:
- 6 tunnin työpäivä eli 30 tuntia viikossa, kuukausipalkka brutto 3600 euroa
- 12 tunnin työpäivä eli 60 tuntia viikossa, kuukausipalkka brutto 3600 euroa

Ei kukaan ihminen valitsisi saman työn tekemistä tuplamäärää, jos palkka olisi aivan sama. Tuolla ensimmäisellä vaihtoehdolla (6 h päivässä, brutto 3600 ?/kk) jäisi omaa elämää työpäivien jälkeen niin paljon, että voisi ottaa toisen työn ja tienata enemmän rahaa, jos se työ on niin kivaa. Mutta jos palkka ei muutu, ei kukaan halua tehdä enempää työtä saman rahamäärän eteen, jos saman palkan saisi vähemmällä työllä.

Tästä minä tulen siihen johtopäätökseen, että työ ei ole kivaa, mutta jokainen yrittää löytää tavan tienata mahdollisimman helposti ja vähällä työllä niin paljon rahaa kuin mahdollista. Joku kauppaa kokaiinia ja joku toinen kadunkulmassa itseään. Joku leikkii isännöitsijää ja joku toinen juristia. Kaikki omalla säälittävällä tavallaan "prostituoituja", valmiina myymään tunteja omasta rajallisesta elämästään työnantajalleen saadakseen rahaa.

tku@wippies.comRe: Nyt saa riittää!21.3.2021 19:52
Meillä toimii firmassa saldosysteemi eli kun olen töissä "tajuttoman" paljon keväisin olen sitten myös pitkään lomalla. Viime kesänä lomailin normi 4 viikkoa ja tämän lisäksi kaksi kahden viikon pätkää. Syksyllä sitten vielä yksi lisäviikko. Olen siis kesän-syksyn aikana poissa töistä 9 viikkoa. Sanomattakin on selvää että tuona aikana en lue sähköpostia, puhelut on ohjattu toimistolle ja minut saa työnantajani kiinni vain äärimmäisessä kriisitilanteessa. Viime kesänä näitä tilanteita oli yhdeksän viikon aikaan kaksi. Keväisin laitan sosiaalisen elämäni tauolle ja kesällä taas nautin vapaista. Sopii minulle, ei toki kaikille.

Jos jossain vaiheessa väsyn isännöintiin, löytyy siihenkin helppo ratkaisu. Alanvaihto. Missään nimessä en tule vuosikausia tekemään töitä joita vihaan.

MikkoRe: Nyt saa riittää!21.3.2021 19:54
Ja äskeisen kommentin kirjoitti siis Mikko :D

Laitoin sähköpostin väärään kenttään!Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: