Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

(Julkaistu 19.8.2013)

Nuorista apua isännöitsijäpulaan?

marin_blogikuva.jpg

 

 

 

 

Kysyttäessä taloyhtiöiden hallituksilta minkälainen on hyvän isännöitsijän peruskoulutus, enemmän korostetaan teknistä taustaa. Kun samaa asiaa kysytään ammattimaista kiinteistönpitoa harjoittavilta sijoittajilta, niin hallinnollinen ja talouden osaaminen korostuu. Miten siis nuorten tarvitsee kouluttautua työllistyäkseen isännöintialalle?

Isännöinti on taloyhtiön johtamista. Isännöinti vastaa siitä, että taloyhtiön rutiinit hoituvat, arki sujuu ongelmitta ja asumiskustannukset pysyvät hallinnassa. Isännöitsijä tekee yhteistyötä taloyhtiön hallituksen, osakkaiden, asukkaiden ja palveluntuottajien kanssa.

Isännöitsijän työn kirjo on laaja, joten työ edellyttää tietämystä monelta alalta. Tämä ei silti tarkoita, että isännöitsijän olisi oltava joka alan ekspertti. Hyvän pohjakoulutuksen jälkeen itse isännöintityön oppii parhaiten tekemällä, ja asiantuntijuus kehittyy matkan varrella.

Isännöintialalla työskentelee opintotaustaltaan hyvin erilaisia ihmisiä, sillä isännöintiin ei ole olemassa perustutkintoa. Soveltuvia opintopolkuja on sen sijaan useita. Isännöintialalle soveltuvia koulutusohjelmia on sekä ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa.

Isännöitsijän urasta kiinnostuneen kannattaa suunnata lukion jälkeen opiskelemaan esimerkiksi kaupallisia tai juridisia aineita. Oheen on hyvä liittää rakennus-, kiinteistö- tai talotekniikkaa. Jo opintojen aikana kannattaa pyrkiä harjoitteluun ja kesätöihin isännöintialan yritykseen.

Isännöintialalla on käynnissä sukupolvenvaihdos, joten lähivuosina ja jo nyt on kysyntää osaaville ammattilaisille. Alasta kiinnostuneiden nuorien kannattaakin suunnata jo opintoihin kuuluvien työharjoitteluiden ja kesätöiden kautta alalle. Täsmäkouluttautuminen on aina mahdollista, jo suoritetun rakennusteknisen tai taloushallinnon perustutkinnon jälkeenkin.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan isännöintialan työvoimatilanne on haastava; määrällisten kasvupaineiden lisäksi toimialan osaamistarpeet ovat yhä monipuolisemmat mm. tekniikan kehittymisen ja kiinteistökannan korjaustarpeiden voimakkaan kasvun vuoksi. Isännöintialan palveluita kehitetään koko ajan asiakaslähtöisemmiksi ja alalla työskenteleviltä edellytetään jo uudentyyppisiä valmiuksia mm. asukasviestinnän saralla. Alalle tarvitaan moniosaajia ja kannattavinta olisikin kääntyä nuoren työvoiman puoleen ja aloittaa uusien työntekijöiden houkuttelu alalle soveltuvista oppilaitoksista, jotta opintoja voidaan jalostaa jo opiskeluvaiheessa tukemaan parhaimmalla mahdollisella tavalla tulevan työuran haasteita.

Isännöintiliiton mukaan alan tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Alan työtehtävät ovat itsenäisiä ja monipuolisia, palkkaus kilpailukykyistä ja työpaikkoja on tarjolla miltei joka puolella Suomea, niin suurissa kuin pienissäkin yrityksissä. Mitä siis voisimme tehdä, jotta alalle löytyy tekijöitä tulevaisuudessakin?

 

Mari Tuononen

Sopimusalavastaava

Kirjoittaja työskentelee ammattiliitto Prossa kiinteistöpalvelualan sopimusalavastaavana ja toimii Isännöitsijäfoorumin ylläpitäjänä.