Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

(Julkaistu 26.7.2013)

Takaisin arkeen - paluu kiireen keskelle?

marin_blogikuva.jpg

 

 

 

 

Saiko loma mielen vireäksi vai takkuileeko paluu arkeen? Töihin orientoituminen kesäloman jälkeen saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta normaalisti arkirytmiin pääsee kiinni parissa viikossa. Pahimmillaan lomaltapaluuahdistus voi kuitenkin aiheuttaa vakavia stressioireita.

Elokuussa suomalaisilla työpaikoilla haikaillaan jälleen mennyttä kesää ja totutellaan arkirytmiin letkeiden kesälomapäivien jälkeen. Ihanan kesäloman jälkeen moni palaa työn ääreen levänneenä ja intoa puhkuen. Viikot vapaalla ovat rentouttaneet ja saaneet mielen vireäksi syksyä varten. Aina paluu töihin ei kuitenkaan suju vaivattomasti.

Osalle ihmisistä lomaltapaluu voi kuitenkin muodostua normaalia, vaaratonta jännitystä suuremmaksi ongelmaksi. Jos työelämään sopeutuminen tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa apua lomaltapaluuahdistukseen hakea esimerkiksi työterveyshuollosta. Pahimmillaan takaisin työelämän arkeen sopeutuminen voi aiheuttaa jopa stressiä ja masennusta.

Lomaltapaluuseen liittyvät oireet johtuvat elämänrytmin muutoksesta. Lomalla nukutaan pidempään, syödään epäsäännöllisemmin, käytetään enemmän alkoholia ja usein myös liikutaan vähemmän. Jokaisen ihmisen elimistö ja psyyke reagoi jollakin tavalla muuttuneeseen rytmiin. Suurimmalla osalla työikäisistä ihmisistä rytmin muutoksen vaikutukset ovat hallittavia ja menevät nopeasti ohi. Osalla ihmisistä vaikutukset ovat pitkäaikaisempia, ja niiden hallitseminen omin konstein ei onnistu.

Pehmeä lasku takaisin töihin on paras ratkaisu paluustressin välttämiseen. Pieni alkukankeus loman jälkeen on normaalia. Alkukankeuden pitäisi kuitenkin mennä ohi ja arjen lähteä sujumaan muutamassa viikossa. Jos näin ei tapahdu, voi ahdistuksen taustalla olla muita syitä, kuten ylikuormittuneisuutta pidemmältä aikaväliltä, piilevää masennusta tai työyhteisön ongelmia.

Hyvän kesäloman jälkeen olon pitäisi olla levännyt ja työntekijän valmis ottamaan vastaan uusia asioita. Kesäloma nollaa normaalisti työmuistiamme ja aivojamme kuormittavat pienet lillukanvarret ovat unohtuneet loman aikana. Suurimman osan kesäloman ollessa lopuillaan tai jo loppunut, pidentäkäämme kesäloman hyvää vaikutusta; Ei tehdä liian pitkiä päiviä, eikä oteta töitä kotiin, niin saadaan säilytettyä loman positiivinen vaikutus mahdollisimman pitkään.

 

Mari Tuononen

Sopimusalavastaava

Kirjoittaja työskentelee ammattiliitto Prossa kiinteistöpalvelualan sopimusalavastaavana ja toimii Isännöitsijäfoorumin ylläpitäjänä.