Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

(julkaistu 19.6.2013)

Näin se kesäloma toimii

sannan_blogikuva.jpg

 

 

 

 

Istut lämpimänä kesäpäivänä laiturinpäässä kelluvaa kohoa tuijottaen, laineet liplattavat hiljaa ja lasten ilakointi kantautuu vaimeana. Olo on tyyni ja rentoutunut, kunnes älypuhelimesta kuuluu pling. Puhelimesi kautta huomiotasi vaatii taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Vastaatko?

Kesäloma, se kauan odotettu lepohetki työelämästä on pian taas edessä. Parhaimmillaan kesäloma antaa uutta energiaa ja voimaa työntekoon, pahimmillaan taas aiheuttaa kasan kriisejä, niin ennen lomaa, sen aikana, kuin sen jälkeenkin.

Työmarkkinatutkimuksen mukaan isännöitsijä viettää kesälomaa työnantajan puhelin vierellään. Kesälomallaan vastaajista yli 75 prosenttia ilmoitti hoitaneensa jonkin työtehtävän lomansa aikana. Kesäloman keskeyttämistä perustellaan sekä itselle että puolisolle usein seuraavasti: ”kun minä hoidan tämän nyt, pääsen paljon helpommalla”. 

Se varmaan pitääkin paikkansa. Totta on myös se, että halutessaan työnantaja voi järjestellä työt kesän aikana siten, että kukin isännöitsijä voi lomailla huoletta, työkaveri voi tuurata ja saada siitä sijaisuuskorvauksen. Harva työnantaja kuitenkaan näin haluaa toimia, onhan puhelimeen lomallaan vastaava isännöitsijä halvempaa työvoimaa kuin sijaisuuskorvausta saava isännöitsijä.

Myös työnantaja hyötyy työntekijöiden lomailusta; Loman rento elämänrytmi, kiinnostavat matkat ja uudet kokemukset antavat työntekijöille uudenlaisia ajatuksia ja näkökulmia tuleviin työhaasteisiin. Tämä heijastuu myös työn tulokseen ja laatuun loman jälkeen.

Kesämökin remontti, veneen kunnostus, kodin suursiivous, viikon kaupunkiloma Eurooppaan, kavereiden tapaaminen… Kuulostaako sinun kesälomasuunnitelmiltasi? Jos on työssä tottunut suorittamaan, suunnittelee ja aikatauluttaa helposti myös loma-ajan. Arjen kiireessä siirretään niin sanotut kiireettömämmät projektit loma-ajalle, jolloin myös lomalla tulee kiire. Mökin maalausprojekti voi olla rentouttavaa, mutta tavoitteeksi ei kannata laittaa koko mökin remontointia yhden kesäloman aikana. Opettele olemaan tekemättä mitään.

Loma-aikaa tarvitaan henkisen ja fyysisen jaksamisen varmistamiseksi. Aivotkin tarvitsevat lepoa. Anna itsellesi ja perheellesi oikea loma. Poista puhelimen sähköpostisynkronointi, laita vastaajaan viesti, että olet kesälomalla ja ajattele kaikkea muuta paitsi työelämää.

 

Oikein hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille!

 

Sanna Nurminen

Sopimusalavastavaa

Kirjoittaja työskentelee ammattiliitto Prossa kiinteistöpalvelualan sopimusalavastaavana ja toimii Isännöitsijäfoorumin ylläpitäjänä.