Sivuston ylläpitäjä


Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1 A
00180 Helsinki
www.proliitto.fi
jasenpalvelu@proliitto.fi
Puhelin 09 172 731

Liity jäseneksi nyt

Liity Pron jäseneksi tästä.

Kiinnostuitko?

Voit tilata isännöintialaa hoitavan Pron sopimusala-asiamiehen keskustelemaan sinun ja työtovereidesi kanssa isännöintialan kysymyksistä ja haasteista. Kerro meille mikä työpaikallasi askarruttaa, räätälöimme tilaisuuden tarpeisiinne. Ota yhteyttä!

(julkaistu 7.5.2013)

Mietteitä isännöintialan muutoksista

sepponen_pikkukuva.png

Kun aloitin isännöitsijäurani, silloinen pomoni kertoili käsintehdystä kirjanpidosta ja reskontrasta. Paljon oli työ helpottanut niistä ajoista, mutta rahoituslaskelma piti vielä isännöitsijän toimesta syntyä. Nykyisin ATK ja kirjanpitäjät hoitaa melkein kaiken. Vaikka kirjanpito on helpottunut, ei lisäaikaa ole; asuntokannan ikä ja sen myötä tullut korjausvelka ja tekniset asiat ovat haasteellisia asioita isännöitsijällekin.

Taloyhtiöiden asukkaiden passiivisuus edellyttää kokousasioiden huolellista valmistelua. Toisaalta aktiiviset asukkaat edellyttävät isännöitsijän tavoitettavuutta yötä päivää ja joskus tuntuu, että kännykkä ja sähköposti ovat ”pirun keksintöjä”. Sähköinen asiointi on silti tullut jäädäkseen.

Aikaisemmin isännöitsijät olivat merkonomeja, itse isännöitsijän työtehtäviin oppineita tai 90-luvulla toimineita pankinjohtajia, nyt koulutus on johdonmukaista eri oppilaitoksissa.

Kilpailutus on päivän sana ja hinnat vedetään todella alas. Ala keskittyy voimakkaasti ja toimijat ovat yhä suurempia ja omistus ties missä. Tämä aiheuttaa myös omat haasteensa alalle.

Isännöitsijän työn määrää, ylitöitä, matka-aikoja yms. valvoo kukin itse, vaihtelevasti. Työnantajat rinnastavat isännöitsijän ylempiin toimihenkilöihin, joilla ei ole työaikaa, joten kiinteistöpalvelualan yleissitovaa työehtosopimusta ei tarvitse soveltaa heihin. Väärin! Eräs ammattiliittokin kuvittelee, että isännöitsijät ovat ylempiä toimihenkilöitä. Isännöitsijät ovat kuitenkin enenevässä määrin työntekijän asemassa olevia toimihenkilöitä.

Ammatillinen järjestäytyminen isännöitsijöiden keskuudessa on joko heikkoa tai sitä ei työpaikoilla ole, vaihtoehtoisesti on valittu korkeintaan Loimaan kassan jäsenyys. Tästä alan heikosta järjestäytymisasteesta johtuukin se, ettei yleissitovuutta isännöitsijöihin sovelleta.

Perustimme -99  VVO:n toimihenkilöt-nimisen valtakunnallisen ammattiosaston, (nyk .Kiinteistöalan toimihenkilöt) silloisen Teknisten liiton alaisuuteen ja jäseniä on jo yli 300. Tämä kertonee alan kasvavasta kiinnostumisesta järjestäytymistä kohtaan.

Jotkut edistykselliset tahot kuten VVO, YH Länsi ja Varissuon Huolto noudattavat Kiinteistöalan TES:sta jossa PRO on sopijaosapuolena.

Tämmöistä tällä kertaa,

Ilkka Sepponen

Isännöitsijä

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva ammattiliitto Pron aktiivinen isännöitsijäsen.